UPDATE Primarul din Izvoarele, reţinut de procurori într-un dosar de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Izvoarele din judeţul Giurgiu, Alin Stanciu Bănică, a fost reţinut de procurorii anticorupţie fiind acuzat de trafic de influenţă pe lângă ministrul Daniel Chiţoiu. Timp de mai multe ore, Stanciu Bănică a fost audiat de procurorii DNA Bucureşti.

UPDATE Procurorii anticorupţie au dispus joi reţinerea pentru 24 de ore a lui Alin Stanciu Bănică. Acesta urmează să fie în faţa magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE Primarul Alin Stanciu Bănică a fost dus de mascaţi la sediul central al DNA.

Alin Stanciu a fost adus cu o maşină la Direcţia Naţională Anticorupţie, în jurul orei 12.00, după ce anchetatorii au percheziţionat locuinţa acestuia şi sediul Primăriei comunei Izvoarele.

Procurorii Direcţiei Naţionale Ancitorupţie (DNA) fac percheziţii într-un dosar în care edilul este suspectat de trafic de influenţă după ce ar fi cerut 200.000 de euro pentru a înlătura consecinţele negative ale unui control ANAF la Agricola Crevedia.

Potrivit unor surse judiciare, ]n acelaşi dosar este urmărit penal şi Emile Kharrat, cenzorul societăţii Avicola Crevedia, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

DNA arată, într-un comunicat de presă emis joi, că procurorii fac trei percheziţii în judeţul Giurgiu, dintre care una este la sediul unei instituţii publice.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârşire, în perioada 2013 - 2014, a unor infracţiuni de corupţie, de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local", a precizat DNA.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Potrivit surselor judiciare, în perioada 2012-2013, ANAF a făcut un control la SC Avicola Crevedia SA, în urma căruia s-a stabilit că firma are obligaţii fiscale de aproape 100 de milioane de lei, reprezentând TVA suplimentară, dobânzi sau majorări de întârziere şi penalităţi.

În vara anului 2013, Rami Ghaziri şi Emile Kharrat, asociat şi, respectiv, cenzor la SC Avicola Crevedia SA, ar fi trimis o persoană la Giurgiu pentru a se întâlni cu un fost angajat al Gărzii Financiare Giurgiu, prieten al lui Kharrat. Acesta trebuia să o prezinte unei persoane „influente”, care să intervină la reprezentanţi ANAF pentru a schimba rezultatele controlului.

Persoana trimisă de cei doi, ajutată de un om de afaceri, s-ar fi întâlnit la Giurgiu cu primarul comunei Izvoarele, Alin Stanciu, în locuinţa acestuia, edilul fiind cunoscut în zonă ca influent membru al PNL şi având „relaţii şi influenţă” pe lângă ministrul liberal al finanţelor publice din vremea respectivă, Daniel Chiţoiu.

La o a doua întâlnire, care a avut loc tot în locuinţa primarului, Alin Stanciu i-ar fi cerut persoanei trimise de reprezentanţii firmei Avicola Crevedia 200.000 de euro, din care 50.000 de euro trebuiau plătiţi în aceiaşi zi, pentru a rezolva problema. 

Primarul ar fi promis că va interveni la Direcţia Generală Mari Contribuabili din ANAF, pentru ca persoane cu putere de decizie din cadrul acesteia să dispună un nou control la Avicola Crevedia, ale cărui concluzii să fie favorabile firmei.

În aceiaşi zi, primarul Alin Stanciu ar fi primit, în prezenţa omului de afaceri intermediar, 50.000 de euro care ar fi fost trimişi de Rami Ghaziri şi Emile Kharrat, prin intermediul persoanei cu care acesta discutase anterior, şi care are calitatea de denunţătoare în cauză.

Alin Stanciu Bănică a fost şeful echipei de campanie al lui Daniel Chiţoiu, la alegerile parlamentare din decembrie 2012, unde acesta a fost ales deputat în Colegiul nr. 4 Giurgiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite