166 de percheziţii într-un caz de evaziune fiscală în care ar fi implicate şi filiale ale BCR Asigurări de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 160 de percheziţii au loc marţi în Bucureşti şi în 26 de judeţe din ţară FOTO Arhivă Adevărul
Peste 160 de percheziţii au loc marţi în Bucureşti şi în 26 de judeţe din ţară FOTO Arhivă Adevărul

166 de percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în municipiul Bucureşti şi în 26 de judeţe din ţară pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală, care ar fi produs un prejudiciu de şase milioane de euro. Din primele informaţii se pare că ar fi implicate şi filiale ale BCR Asigurări de Viaţă.

UPDATE „În cursul zilei de astăzi, 9 iulie, societatea BCR Asigurări de Viaţă a răspuns solicitărilor DIICOT Târgu-Mureş de predare a unor înscrisuri şi informaţii în cadrul unei acţiuni de investigaţie pe care această instituţie o desfăşoară. Din documentele prezentate de DIICOT pînă la acest moment, rezultă că societăţii noastre nu i se aduc învinuiri”, se arată într-un comunicat emis de BCR Asigurări.

De asemenea, în comunicat mai este precizat că niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată.

UPDATE Nouă filiale ale BCR Asigurări de Viaţă ar fi fost percheziţionate, marţi, de procurorii DIICOT şi de poliţişti.  

21 de funcţionari ar fi fost ridicaţi în baza unor mandate de aducere, precizează surse din rândul anchetatorilor, citate de Mediafax.

Dintre persoanele ridicate, cinci au funcţii de conducere (un director din Bucureşti şi patru directori zonali).

Sursele citate au precizat că două dintre filialele la care au fost făcute percheziţii sunt din Bucureşti şi câte una din Bihor, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu şi Vaslui.

Alături de cei 21 de funcţionari de la BCR Asigurări de Viaţă, au mai fost ridicaţi şi 23 de administratori ai unor societăţi comerciale, precizează aceleaşi surse.


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) fac cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale. 

Acestea sunt suspectate că ar fi constituit un grup infracţional organizat, prin intermediul căruia ar fi obţinut importante beneficii financiare prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.

„Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de «răscumpărarea clauzei suplimentare» şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale”, se arată într-un comunicat emis de procurori.

Potrivit anchetatorilor, după reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei de asigurare, acestea erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare. Această modalitate ar reprezenta o formă „mascată” de plată a salariilor şi, în acelaşi timp, o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Practic, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciu de aproape un milion de euro pe lună, creat timp de şapte luni

Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat pe o perioadă de şapte luni şi ar fi cauzat un prejudiciu de şase milioane de euro. Procurorii precizează însă că perioada de săvârşire a infracţiunilor este mult mai mare, respectiv din 2009 până în prezent.

Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ,  Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

La sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Târgu Mureş vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite