Percheziţii la evazionişti. Mărfuri din Turcia şi din China, folosite pentru decontări fictive de firme de ridesharing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează, miercuri, 17 percheziţii, pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală cu mărfuri importate din China şi Turcia, în acest caz fiind implicate şi firme de ridesharing, care au achiziţionat fictiv bunuri şi servicii de la societăţi de tip fantomă.

Conform Poliţiei Române, acţiunea reprezintă o continuare a unei investigaţii din luna iulie, când au fost efectuate alte 15 percheziţii domiciliare.

Acţiunea din luna iulie a vizat mai mulţi cetăţeni români bănuiţi că, începând cu luna ianuarie 2019, ar fi creat un mecanism evazionist, destinat sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor (textile, încălţăminte şi articole de uz casnic) importate din Turcia şi China.

În paralel cu activităţile ce privesc importurile de mărfuri din Turcia şi China, urmate de crearea unor lanţuri de tranzacţionare fictive prin care se asigurau sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, persoanele implicate ar fi pus la dispoziţie societăţile pe care le controlau pentru emiterea de facturi având ca obiect operaţiuni fictive, în general, prestări de servicii şi lucrări de construcţii.

Poliţiştii spun că, pentru a ascunde originea ilicită a sumelor de bani provenite din evaziune fiscală, au fost create circuite financiare între societăţi de tip fantomă, în final banii fiind retraşi în numerar.

Astfel, mai multe societăţi comerciale ce activează în domeniul transportului alternativ/ridesharing, în domeniul construcţiilor, precum şi societăţi ce desfăşoară activităţi de comerţ cu paleţi, şi-ar fi înregistrat în contabilitate şi ar fi declarat organelor fiscale, în cursul anului 2019, cheltuieli cu achiziţii de bunuri şi servicii fictive de la societăţi de tip fantomă, în valoare de aproximativ 8 milioane de lei, prejudiciul total cauzat fiind de circa 2 milioane de lei.

La acţiune participă poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi IPJ Buzău, precum şi 6 echipe SIAS - IGPR şi SAS Ilfov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite