Prinţul Paul, internat după ce a aflat că urmează să fie audiat la DNA. Patronul EVZ, Dan Andronic, şi omul de afaceri Remus Truică au fost reţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronul EVZ Dan Andronic, Remus Truică şi Prinţul Paul
Patronul EVZ Dan Andronic, Remus Truică şi Prinţul Paul

Omul de afaceri Remus Truică, patronul EVZ, Dan Andronic, şi Marius Marcovici, fost consilier a lui Călin Popescu-Tăriceanu, au fost reţinuţi de procurorii DNA într-un dosar ce vizează retrocedarea ilegală a unor terenuri din judeţul Ilfov. La DNA Braşov ar fi trebuit să fie audiat şi prinţul Paul, însă acestuia i s-a făcut rău şi a fost dus la spitalul din Ploieşti.

UPDATE 06.00 Şi jurnalistul Dan Andronic, patronul Evenimentului Zilei, a fost reţinut în cursul dimineţii după audieri maraton.

UPDATE 23.50 Procurorii DNA Braşov l-au reţinut şi pe omul de afaceri Remus Truică, după mai bine de cinci ore de audieri. La această oră mai este audiat patronul Evenimentului Zilei, Dan Andronic.

UPDATE Marius Marcovici, fost consilier a lui Călin Popescu-Tăriceanu, a fost reţinut de procurorii DNA, potrivit unor surse judiciare.
 

UPDATE Omul de afaceri Remus Truică a fost dus cu mandat la sediul DNA Braşov, însă acesta a refuzat să dea declaraţii în faţa presei.

De asemenea, Marius Marcovici, fost consilier a lui Călin Popescu-Tăriceanu, şi Claudiu Lucian Mateescu, director general Impact, au ajuns, miercuri, la sediul DNA Braşov pentru a fi audiaţi de procurorii anticorupţie.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, au fost făcute percheziţii la domiciliul lui Dan Andronic şi la casa acestuia de vacanţă. Patronul cotidianului Evenimentul zilei va fi dus cu mandat de aducere la DNA Braşov.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, în timp ce Prinţul Paul era dus spre DNA Braşov unde fusese citat pentru audieri, acestuia i s-ar fi făcut rău aşa că a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Andrei Ilinca, a precizat că prinţul Paul s-a prezentat miercuri la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, a fost consultat şi investigat, fiind ulterior internat pe Secţia de cardiologie, arată Agerpres.

Ce spun procurorii DNA

Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), procurorii din Braşov fac miercuri percheziţii la nouă adrese situate în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Vizată de percheziţii este şi locuinţa omului de afaceri Remus Truică. Prejudiciul din acest caz se ridică la 136 de milioane de euro.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

La sfârşitul lunii noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca retrocedarea celor aproape 47 de hectare de pădure şi teren pe care Prinţul Paul de România le-a obţinut în 2006 în Snagov să fie investigată de procurori.

La baza deciziei instanţei au stat mai multe documente prezentat de procurori din care rezultă că acel teren n-ar fi fost niciodată al Casei Regale, şi totuşi o instanţă de judecată a stabilit contrariul. 

Între timp, mare parte din teren a fost vândută de nepotul lui Carol al II-lea mai multor persoane, între care şi Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase.

Remus Truică, implicat în dosarul creditelor ilegale de la BRD

Într-un alt dosar, omul de afaceri Remus Truică este cercetat de procurorii DNA pentru obţinerea ilegală de credite de la BRD, prin care s-ar fi produs băncii un prejudiciu de peste 43 de milioane de euro. Dosarul a fost iniţial la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care a stabilit, în noiembrie, că procurorii anticorupţie sunt competenţi să cerceteze dosarul privind acordarea creditelor ilegale de către BRD.

În acest caz, Truică este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârşitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD - Groupe Société Générale a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD - Groupe Société Générale. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung", potrivit DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite