STENOGRAME Percheziţii DNA la asociaţii pentru nevăzători şi la ANR. Fraude cu bani europeni, compania Siveco este implicată şi în acest dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această dimineaţă, au loc percheziţii domiciliare în nouă locaţii situate în municipiile Bucureşti şi Buzău, din care două sunt în instituţii publice. Procurorii DNA fac cercetări într-un caz de fraudă cu fonduri europene. Asociaţia Nevăzătorilor din România este implicată, dar şi compania Siveco.

Procurorii au declanşat cercetări într-un caz de fraudă cu fonduri europene, iar printre cei vizaţi se află Radu Sergiu Ruba, preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Ovidiu Adrian Dumitrescu, manager de proiect, Mariana Ştefănescu, expert contabil şi Gabriela Mârze, consilier, dar şi funcţionari publici. Şi deţinătorul fundaţiei ALCION, Constantin Pietroşel, care este soţul fostei directoare al Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, se află în vizorul procurorilor.

Conform procurorilor, aceştia au întocmit şi prezentat în cadrul unui proiect documente care atestă cheltuieli fictive, în scopul obţinerii pe nedrept a rambursării sumei de aproximativ 2.800.000 lei (aferentă activităţilor nerealizate în fapt) din fonduri europene şi de la bugetul de stat.

„Proiectul „Integrarea pe piaţa muncii şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC” (ID 62996, cod SMIS 23539) face obiectul contractului de finanţare nerambursabilă în valoare totală de 9.270.700 lei (din care: 8.227.952,3 lei cofinanţare din fonduri comunitare POS DRU şi 774.183,7 lei din bugetul naţional) semnat în anul 2010 de Organismul Intermediar pentru POS DRU regiunea „Sud-Est” Brăila cu Asociaţia Nevăzătorilor din România (solicitant) în parteneriat cu fundaţia „Cartea Călătoare” şi SC SIVERCO România S.A..    

 

Până în prezent, în cadrul proiectului, s-au realizat plăţi în valoare totală de 4.844.000 lei, iar termenul de finalizare al acestuia a expirat pe 30 septembrie 2013.

Potrivit datelor existente, deşi termenul de finalizare al proiectului a expirat, o mare partea a activităţilor asumate de cele trei entităţi implicate nu au fost realizate şi nu pot face obiectul cererilor de rambursare a cheltuielilor“, susţin procurorii antiocorupţie.

DNA susţine că trei cursuri cu tematica TIC mai avansată („editare şi administrare conţinut pentru internet”, „dezvoltare pagini de web” şi „testare şi evaluare aplicaţii web”, fiecare adresându-se unui număr de 300 de cursanţi) nu au fost organizate/desfăşurate efectiv de către SC SIVECO România S.A. şi celelalte entităţi responsabile.

 

Conform obligaţiilor asumate prin contractul de finanţare, SC SIVECO România S.A. trebuia să achiziţioneze şi să instaleze 3 servere, prin intermediul cărora să fie derulate cele 3 cursuri on-line, a căror elaborare revenea tot în sarcina SIVECO.

„În realitate, cele 3 servere achiziţionate de SC SIVECO România S.A. au fost instalate la sediul ANR şi au funcţionat efectiv până în luna iunie 2013, timp în care au fost instruiţi aproximativ 50 de cursanţi. În luna iunie 2013, din cauza condiţiilor improprii de instalare – camera în care erau instalate nu avea sisteme de răcire, fapt ce conducea la blocarea funcţionării echipamentelor, din cauza supraîncălzirii – serverelor au fost dezafectate, situaţie în care se regăsesc şi în prezent“, mai spun procurorii.

900 de persoane cu dizabilităţi, instruite fictiv.
 

În paralel, începând din luna aprilie 2013, Ruba Sergiu-Radu şi Dragomirescu Emil au iniţial demersuri de întocmire a unor documente care să ateste, în mod fictiv, participarea a 900 de persoane cu dizabilităţi la cursurile on-line de formare prevăzute în cadrul proiectului.

„Pe 14.04.2013, Ruba Sergiu-Radu a organizat la Sinaia o întâlnire cu preşedinţii tuturor filialelor teritoriale ale Asociaţiei Nevăzătorilor din România, cărora le-a solicitat explicit să întocmească cât mai multe dosare care să ateste că persoane cu dizabilităţi, membrii ai respectivelor filiale, au participat la cursurile on-line asumate prin proiect. Pentru a convinge preşedinţii filialelor teritoriale ale ANR ca măcar să le pună la dispoziţie datele de identificate ale unor persoane cu dizabilităţi (conform cerinţelor din grupul ţintă al obiectivului) necesare finalizării exclusiv scriptice a acestei activităţi, în plenul discuţiilor, Dragomirescu Emil a promis că SC SIVECO România S.A. va dona câte un calculator fiecărei filiale care va trimite cel puţin 25 de dosare“, arată procurorii.

Acte fabricate pentru fonduri UE

De altfel, anchetatorii susţin că Irina Socol, fostul preşedinte al Sicevo şi preşedintele ANR s-au întâlnit la sediul ANR, în setembrie 2013, alături de Emil Dragomirescu, Mircea Bucur şi Gabriela Mârze, unde au convenit „să fabrice în continuare documente pentru a justifica în fals îndeplinirea obiectivelor asumate în cadrul aplicaţiei, pe care să le includă în cererea de rambursare finală din proiect, în scopul obţinerii pe nedrept, din bugetul UE sau naţional, a sumei de aproximativ 2.800.000 lei”.

Angajări fictive de persoane cu dizabilităţi
 

Pentru a justifica în fals îndeplinirea activităţilor şi atingerea indicatorilor aferenţi ultimului obiectiv specific – „integrarea grupului ţintă pe piaţa muncii şi incluziunea socială a acestuia, prin activităţi şi acţiuni specifice” – Ruba Sergiu-Radu, Dragomirescu Emil şi Bucur Mircea au convenit, în cadrul unei întâlniri realizate în aceeaşi formulă, în prima parte a luni octombrie 2013, asupra unui calendar de angajare scriptică/formală a minim 250 de persoane cu dizabilităţi.
 

Astfel, Bucur Mircea s-a obligat să angajeze în mod formal, în perioada noiembrie-decembrie 2013, aproximativ 50-70 de cursanţi la mai multe firme private cu ai căror reprezentanţi cultivă relaţii apropiate,urmând a primi de la SC SIVECO România S.A. suma de 20.000 lei, necesară plăţii contribuţiilor la bugetul de stat şi acordării a câte 200 lei/lună pentru fiecare cursant angajat, fără a presta în fapt activităţi.


Mârze G.:  Noi ca să avem acest indicator, acesta cu angajaţii, să fim ok ca şi perioadă de termen de 6 luni, ă, ar trebui, pentru ca ăştia 74, dacă deschizi fişierul acesta integral sau cum dracu se numeşte, vezi că i-am pus filtru pe coloana B, aşa. Şi în acesta sunt 74 de persoane.  E, astea sunt, din cei 206 angajaţi.    Din ăştia, 74 sunt persoane care nu au urmat nici cursuri şi n-au fost nici  consiliaţi.   Deci ar trebui să aibă una din cele două variante.  Deci ar trebui să le facem fişe de consiliere…
Georgescu G.:  Da.  Şi ce îi facem?
Mârze G.:  La acesta at trebui să avem nişte fişe de consiliere făcute undeva în luna iulie sau august (2013 – n.a.).  Important e că la ăştia au, ă, stagiu practic, să aibă fişa de consiliere, făcută după stagiu practic.  N-o facem înainte.
Georgescu G.:  Mda.  Ştii ce aş avea nevoie, ă, pentru fişele alea de consiliere.   Cred că-mi trebuie datele alea ale lor, formularele, le ai la îndemână?  Că-mi trebuie CNP-uri, date…..

...
        

G.: Mai am o bubă mare cu ăştia.  Ştii ce au făcut?  …. Au angajat oameni pe care noi nu i-am consiliat
Bucur M.: Care nu au fost în practică ?
G.: Da, Deşi le-am trimis atunci lista cu toţi ăia care au trimis contract de practică şi care au făcut practică.   …. Vorbesc serios!   70 de oameni au angajat fără să fi făcut practică
……..
G.:  Ei sunt din lista celor 1400, numai că oricum, dacă se uită ăştia se prind că-s bălării, pentru că i-au angajat pe … au angajat familia Pătru.     Familia Părtu a lucrat cu noi ca făcând curs.
        
………
G.:  Făceam trei firme şi-i angajam de toţi banii ăia.
Bucur M.:   Taci din gură!   Pa!

        
Mârze G.:  Problema este că poate să le facă nişte fişe de consiliere, nu-i problemă, dar în lege nu scrie că programul sau consilierea ca activitate poate fi parte a programului de formare profesională ……  În consecinţă ce fac ?   ….. 74 rămân pe dinafară.   Şi atunci pentru termenul de finalizare a programului de formare profesională ar fi activitatea de instruire singura la care au participat, undeva care e mult prea înainte şi cele şase luni sunt demult depăşite.
…..
Dumitrescu OA:   Ia vino tu până la mine să-ţi explic cum, că nu pot să mă gândesc acum, dar până vii tu o să-ţi spun.

        
Mârze G.:  Şi fişele de consiliere.  Deci aia ar fi….
Dumitrescu OA:  pentru astea 95, da ?
……
Mârze G.:  Nu cred că are timp să acopere atâţia….lunile iulie, august şi septembrie.
Dumitrescu OA:  95 de oameni?
Mârze G.:  Trebuie acoperite 95 … da, din fişe.
…..
Dumitrescu OA:  Şi fişele. Pentru că ceea ce mi-ai trecut tu aicea e o poveste.  Deci povestea asta n-ar trebui să aibă…..
Mârze G.:  pe partea de formare şi de stagii practice e ok, are documentele ataşate …. Angajaţi.  Pe partea de consiliere nu le are că le-am făcut acum în mare parte.
Ruba S: Am rezolvat problema:merge cineva din partea noastră astăzi.
Dumitrescu OA:  Da
Ruba S:   care nu e în proiect şi … rezolv.   Dar persoana care vine cu CD-urile, să vină la … cu CD-urile urgent.
Dumitrescu OA:  Poate nu sunteţi la curent.  S-au refăcut nişte fişe astăzi că ieri nu s-a mai putut lucra.  Le-a primit astăzi dimineaţă.aaasta, Mârze la Siveco.  Ea s-a apucat să le tragă pe nişte CD-uri şi pe astea pe scan-urile….   Deci aia lucrează de la …. Erau gata ieri dacă erau făcute fişele alea …. Nişte fişe şi s-au refăcut.


Într-o altă discuţie, Adrian Ovidiu  Dumitrescu este explicit: „Părerea mea ar fi să mai tragi de timp ca să mai avem timp să mai facem … ce mai trebuie.    Problema e că mai bine o mai întinzi şi mai … mai facem nişte reparaţii”.
 

.............
BĂLAN Sabina: Da … Eu de aceea am făcut simularea şi m-a luat o groază! Şi …
Dumitrescu Ovidiu:  La cât iese ?
BĂLAN Sabina:  Păi ce!   La 85%.
Dumitrescu Ovidiu: Cât?   85%?
BĂLAN Sabina: 85.  Şi deci era pe cererea asta, plus anterior trebuie să mai tai.  Deci e gravă situaţia.  Da doamna Mariana, nu ştiu ce face!
Dumitrescu Ovidiu: Ei!  Am ţinut-o şi pe ea azi noapte şi …. Şi aia-i plină de draci …
BĂLAN Sabina:  Da.  Trebuia să pornească de la asta.   În primul rând!
Dumitrescu Ovidiu: Da.
BĂLAN Sabina: Bine.
Dumitrescu Ovidiu:  deci nu ştiu… trimit ceva şi dacă e, mai dă-mi o clarificare, că nu, nu …
BĂLAN Sabina: Nu.   Nu mai am cum să-ţi dau clarificare.  Îmi trimiţi tot, dacă îmi trimiţi.
Dumitrescu Ovidiu:   Ok.   Ok.   Şi dacă întârzii?
BĂLAN Sabina:  Că nu mai am cum.   Deci nouă ne-au dat termen joi.  Scrie, fă o solicitare şi spune-i că amâni din cauza,, nu ştiu, problemelor de sănătate ….
Dumitrescu Ovidiu:  Da!  Ok.
BĂLAN Sabina:  Nu aveţi echipă …nu aveţi …
Dumitrescu Ovidiu:  Îhî!
BĂLAN Sabina: Da fă-o şi în atenţia Emiliei.
Dumitrescu Ovidiu:  Da, da, da, o fac.
BĂLAN Sabina: Da?   Te rog eu frumos.
Dumitrescu Ovidiu:  Că nu … nu vreau să-i dau drumul aşa.  Că e jale!  
BĂLAN Sabina: Da.   Nu am cum să … să decid eu, pentru că nouă ne-a dat termen joi de la AM, să terminăm şi este în lucru….

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite