Szőcs Zoltan, liderul grupării extremiste maghiare „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate“ , a fost reţinut pentru instigare la confecţionarea de dispozitive explozive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DIICOT arată că suspecţii doreau refacerea Ungariei Mari
DIICOT arată că suspecţii doreau refacerea Ungariei Mari

Szocs Zoltan, preşedintele grupării extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate“ din Transilvania (HVIM), a fost reţinut în noaptea de marţi spre miercuri de procurorii DIICOT. Bărbatul a fost adus sub escortă la sediul DIICOT Bucureşti, dupa ce a fost ridicat din Covasna, unde anchetatorii au făcut marţi mai multe percheziţii, potrivit Pro TV.

Szőcs Zoltán, preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, este urmărit penal după ce i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmând să fie detonat în judeţul Covasna, de Ziua Naţională a României, arată DIICOT.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi seară, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii au dispus extinderea cercetărilor, începerea şi continuarea urmăririi penale faţă de Szőcs Zoltán pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Cu Ungaria Mare în suflet

În acest caz, "există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetăţenii români a Zilei Naţionale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste concluzionând: «Facem»".

"Fără sânge nu se poate"

Sursa citată arată că, fiind un promotor al sloganului "Ţinutul Secuiesc nu e România!" şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM, "trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate", în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, în 10 octombrie 2015, Szőcs Zoltán le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

În 13 octombrie, el a părăsit România, revenind în ţară în 20 decembrie 2015.

"Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului Beke Istvan Attila", arată DIICOT.

Conform sursei citate, marţi procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut patru percheziţii la domiciliul şi reşedintele lui Szőcs, acesta urmând să fie dus în vederea audierii la sediul DIICOT - Structura Centrală.

Ridicat de la locuinţa primarului din Breţcu

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Szőcs Zoltán a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa primarului comunei Breţcu, judeţul Covasna, fiica acestuia fiind concubina şefului "Mişcării de Tineret 64 de Comitate".

Procurorii DIICOT au efectuat, marţi după-amiază, percheziţii la locuinţa din Târgu Secuiesc a lui Szőcs Zoltán, preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania - organizaţie din care face parte şi Beke Istvan -, Szőcs urmând să fie dus la Bucureşti pentru a fi audiat.

O echipă de mascaţi şi una de genişti au descins la locuinţa preşedintelui organizaţiei. Informaţiile au fost făcute publice de organizaţia extremistă şi ulterior confirmate de forţele de ordine.

Potrivit informaţiilor postate pe pagina de Facebook a organizaţiei "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania (HVIM), percheziţii au loc la preşedintele organizaţiei, Szőcs Zoltán, care urmează să fie dus la Bucureşti pentru audieri. "Dreptatea e de partea noastră în continuare, pot să încerce orice! Coloana vertebrală a secuiului nu poate fi ruptă!", susţin reprezentanţii organizaţiei.

Conform sursei citate, acţiunea are loc la Târgu Secuiesc, în timp ce Szőcs Zoltán se afla la logodnica sa, într-un sat, de unde a fost luat de anchetatori şi dus la locuinţa sa, pentru percheziţii.

Aceeaşi sursă menţionează că din locuinţa lui Szőcs au fost ridicate cărţi scrise de Wass Albert şi simboluri naţionale maghiare şi că el va fi dus la Bucureşti. Reprezentanţii organizaţiei susţin că iniţial avocatului acestuia nu i s-a permis să participe la audieri, dar în final anchetatorii au acceptat acest lucru. De asemenea, percheziţii au loc şi la locuinţa bunicii lui Szőcs.

Cazul Beke Istvan Attila

Pe 1 decembrie, DIICOT l-a reţinut pe un membru al organizaţiei extremiste maghiare, Beke Istvan Attila, pe care l-a acuzat că planifica un atentat la Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională a României. Cetăţeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) care a decis arestarea lui Beke Istvan îşi motiva decizia din 1 decembrie prin aceea că "infracţiunile de natura celor pentru care există probe în speţă afectează viaţa paşnică şi siguranţa cetăţenilor, creând un puternic impact psihologic asupra acestora, mai ales în actualul context european, marcat nu de mult timp de tragicele atentate teroriste de la Paris, Franţa".

Cine este "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate"

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Gruparea a respins, pe 1 decembrie, acuzaţiile anchetatorilor români conform cărora Beke Istvan ar fi încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, pe parcursul manifestărilor de Ziua Naţională a României.
 

HVIM susţine că probele din dosar sunt false

Reprezentanţii HVIM au acuzat că unele probe din dosar ar fi false, mai precis o înregistrare a discuţiilor dintre câţiva membri ai grupării, care pe 10 octombrie s-ar fi întâlnit la Bucureşti şi ar fi discutat despre fabricarea bombei. Aceştia susţin că întâlnirea respectivă nu a avut loc.

„Deoarece nu avem nimic de ascuns, cerem autorităţilor române, ca să facă publice înregistrările audio din 10 octombrie, pe care se bazează acuzarea de terorism a lui Beke Istvan, pentru că din extrasele publicate ale înregistrărilor nu se conturează niciun fel de pericol terorist, iar poporul român şi secuii au dreptul să afle pe ce convorbiri s-au bazat minciunile apărute într-o lună întreagă despre unii membri ai organizaţiei Celor 64 de comitate care „s-ar fi pregătit de un atentat cu bombă“.

„Noi suntem siguri de adevărul nostru şi aşteptăm publicarea înregistrărilor care vor aduce eşecul SRI-ului. (...) Vrem să atragem atenţia SRI-ului că în data de 10 octombrie nu a avut loc nici o discuţie, deoarece în ziua respectivă nimeni din membrii organizaţiei nu s-a întâlnit cu Beke Istvan, astfel nu a putut avea loc nici o discuţie în grup“, se arată în mesajul HVIM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite