UPDATE Percheziţii la locuinţa şi firmele lui Dan Adamescu în dosarul în care 4 judecători au fost arestaţi. Cum l-au ajutat aceştia pe afacerist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Mircea Moldovan şi Elena Rovenţa au fost arestaţi preventiv FOTO Dan Adamescu
Judecătorii Mircea Moldovan şi Elena Rovenţa au fost arestaţi preventiv FOTO Dan Adamescu

Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la domiciliul omului de afaceri Dan Adamescu şi la sediul companiei Astra Asigurări. Acţiunea are legătură cu dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi preventiv, marţi seară, pentru fapte de corupţie. Asta reiese şi din referatul prin care procurorii au cerut arestarea magistraţilor.

 Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au suspiciuni că Dan Adamescu le-ar fi oferit mită judecătorilor pentru a scăpa societatea Astra Asigurări de un proces în care i se cerea insolvenţa.

Percheziţiile au avut loc la locuinţa lui şi la sediul companiei, precum şi la sediile altor societăţi controlate de Dan Adamescu. Acesta mai deţine şi Unirea Shopping Center.

„În cursul zilei de 21 mai 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei efectuează percheziţii domiciliare în 9 locaţii - sedii ale unor societăţi comerciale – precum şi la domiciliul unei persoane fizice, toate situate în Bucureşti. Precizăm că, în cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de alte persoane, pe lângă cei patru judecători faţă de care s-a dispus măsura arestării preventive, de către Curtea de Apel Bucureşti”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Urmează ca Dan Adamescu să fie chemat la sediul DNA, el fiind suspectat de fapte de corupţie.

Magistraţii Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru de la Secţia a VII-a Civilă a Tribunalului Bucureşti, au fost arestaţi preventiv marţi seara pentru acte de corupţie. Aceştia ar fi decis soarta companiilor aflate în insolvenţă nu doar în schimbul unor importante sume de bani, ci şi în schimbul unor produse alimentare, haine, cherestea, televizoare sau chiar vase pentru gătit. 

    

Împăratul lua mită prin intermediul fiului său

Judecătorul Mircea Moldovan lua mită atât personal, cât şi prin intermediul fiului şi al nepotului său. Acestuia i se spunea Împăratul.

" (...) numitul Moldovan Mircea, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediul fiului său Moldovan Mircea-Constantin, respectiv al nepotului său, Moldovan Augustin-Sergiu, a pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător sindic în cauzele deduse judecăţii", se arată în referatul prin care procurorii au cerut arestarea celor patru magistraţi.

Potrivit anchetatorilor, o parte a bunurilor primite de magistrat pentru favoruri în diferite dosare au fost destinate fermei pe care acesta o deţine în Belciugatele-Călăraşi.

"Probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale au relevat că Moldovan Mircea a primit: cherestea şi aproximativ 90 de metri pătraţi de lambriuri, pentru ferma pe care o deţine în localitatea Belciugatele, (în valoare de 2.775 lei,elem. 3X5' 2,5 metri cubi în valoare de 1.375 lei, 'astereală rindeluită 100 mp' 2 metri cubi în valoare de 1.100 lei, 'astereală rindeluită' 1,2 metri cubi, 'lanţi 3X5, 300 buc' 1,35 metri cubi - în total 2,55 metri cubi, în valoare de 1.402 lei şi 5 metri cubi cherestea în valoare de 2.775 lei ) în valoarea totală de 6.652 lei, în scopul favorizării lui H G (Hanganu Gabriel - n.r.) în dosarele nr. 13172/3/2009 şi 13172/3/2009/a1, privind procedura insolvenţei SC ECOMED INTERNAŢIONAL SRL", arată procurorii anticorupţie.

De asemenea, din referatul procurorilor reiese că la data de 10.07.2013 judecătorul sindic Moldovan a desemnat-o preferenţial pe Borza Monica Angela în calitate de administrator judiciar în dosarul privind insolvenţa SC FC Oţelul Galati SA, ce aparţine omului de afaceri Dan Adamescu.

Anchetatorii mai spun că afaceristul, prin intermediar, i-ar fi dat mită în haine şi magistratului Ion Stanciu pentru a-l convinge să-l ajute în care cerea insolvenţa într-o altă firmă ce-i aparţine. 

„În contextul instrumentării dosarului nr. 33293/3/2012, având ca obiect procedura insolvenţei SC BAUMAISTER SA (firmă ce-i aparţine tot lui Dan Adamescu n.r.), la data de 05.07.2013 Borza Monica Angela în demersul său de a-l cointeresa pe magistratul Stanciu Ion, i-a indicat adresa unde este situată casa de moda "A", condusă de designerul M P pentru ca judecătorul să vizioneze anumite articole vestimentare pentru soţia sa. În acest context Borza Monica Angela i-a comunicat designerului faptul că judecătorul Stanciu Ion îi va face o vizită şi a cerut acesteia din urma să nu îi permită magistratului să achite contravaloarea produsului ales, întrucât intentionează să îl plătească ea”, mai notează anchetatorii.

Unul dintre avocaţii lui Adamescu s-a sinucis

Unul dintre avocaţii omului de afaceri Dan Adamescu a fost George Dumitru, bărbatul de 36 de ani care în urmă cu două zile a murit după ce a fost călcat de metrou la staţia Universitate din Capitală.

Poliţiştii au deschis o anchetă, iar principala ipoteză este sinuciderea. Anchetatorii vor analiza imaginile surprinse de camerele de supraveghere şi îi vor audia pe apropiaţii victimei. 

Avocatul, în vârstă de 36 de ani, l-a reprezentant pe omul de afaceri în mai multe procese, fiind specializat în dosarele comerciale.

  

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Şpagă de magistrat: peşte, cherestea, haine şi televizoare. Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi preventiv

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti reţinuţi ieri noapte pentru corupţie primeau mită în produse alimentare, dar şi în materiale de construcţie, haine sau televizoare, susţin procurorii anticorupţie. Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi seară arestarea preventivă a celor patru judecători.

Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi că ar fi luat mită în dosare de insolvenţă. Aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan, acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, după ce Secţia pentru judecători a CSM a avizat, la cererea procurorilor DNA, propunerea de arestare pentru 24 de ore.

Averile din acte ale celor patru judecători acuzaţi de luare de mită şi duşi la DNA

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, care au ajuns luni în faţa procurorilor DNA sub acuzaţia de luare de mită în dosare de insolvenţă, au declarat în acte salarii între 6.000 şi 8.000 de lei pe lună, case, apartamente, maşini şi conturi bancare, dar şi datorii. Cel mai înstărit dintre ei, Mircea Moldovan, deţine trei terenuri şi două case, iar ceilalţi, doar o maşină sau un sfert de teren şi o jumătate de casă, potrivit Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite