UPDATE Trei membri ai reţelei Carabulea au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au efectuat marţi dimineaţă 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurori şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

UPDATE Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea au fost reţinuţi marţi seară de procurorii anticorupţie, care vor propune în scurt timp arestarea lor.

UPDATE Procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale şi pe numele lui Marian Mîrzac pentru luare de mită, trafic de influenţă, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, Radu Mustăţea este urmărit penal pentru comlicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals.

Totodată, Ovidiu Ioan Giurgea, funcţionar în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost pus sub învinuire, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, Marian Mîrzac împreună cu Ilie Carabulea, ar fi reuşit, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale făcute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activităţii Carpatica Asig, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. 

„În acest scop, cei doi au recurs la stimularea financiară a mai multor funcţionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi. În acest context, în cursul lunii iunie 2013, Marian Mîrzac a făcut demersuri pentru a o influenţa pe Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul A.S.F., astfel încât o anumită persoană să ocupe funcţia de director al societăţii de asigurări, cu nerespectarea condiţiilor legale”, se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, anchetatorii susţin că Ilie Carabulea l-a promovat şi susţinut financiar, în mod constant pe Marian Mîrzac, pentru a fi ales în conducerea A.S.F., iar din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii instituţiei, ocupată de acesta din 24 aprilie 2013, Mîrzac a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societăţii de asigurări şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor.

Mai mult, Carabulea l-a desemnat ca intermediar în relaţia cu Marian Mîrzac, pe Radu Mustăţea care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă.

Gruparea a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F.  

Concret, arată procurorii, în schimbul protecţiei oferite societăţii de asigurări, Mîrzac a primit, în luna mai 2013, un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro sub ascunderea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar în luna august 2013, a primit suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), sumă de bani justificată prin invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societăţii de asigurări.

În schimbul acestora, Marian Mârzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. şi atribuţii în sensul supravegherii şi controlului legalităţii funcţionării societăţilor de asigurări, ar fi reuşit să influenţeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenţionată, să coopteze diverşi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul A.S.F. în grupul infracţional constituit şi să divulge informaţii care nu erau destinate publicităţii în scopul favorizării societăţii de asigurări.

Pe 1 august 2013,  Ovidiu Giurgea, funcţionar în cadrul A.S.F., la solicitarea lui Mîrzac, a furat un document transmis greşit către A.S.F. de o angajată a societăţii de asigurări, document care arăta încălcări grave ale normelor A.S.F. de către angajaţi ai societăţii. În acelaşi context, Giurgea a şters din registrul instituţiei numărul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax şi l-a şters din memoria aparatului. Situaţia în care respectivul document ar fi fost adus la cunoştinţă conducerii A.S.F. ar fi impus declanşarea, în mod obligatoriu, a unui control activităţii societăţii de asigurări.

Anterior, în perioada martie - aprilie 2013, un funcţionar cu atribuţii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, devenită ulterior A.S.F , a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii instituţiei care evidenţia lipsuri grave la societatea de asigurări, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital de 15.000.000 euro şi suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficienţelor.

UPDATE Anchetatorii anunţă că în acest dosar s-a început urmărirea penală şi împotriva soţiei ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Elena Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (A.S.F) este acuzată de abuz în serviciu după ce ar fi aranjat un interviu pentru ocuparea funcţiei de director general în cadrul unei societăţi de asigurări. 

Marian Mîrzac, fost director general al Carpatica Asig, în prezent membru în Consiliul ASF, ar fi intervenit, în iulie 2013, la Laura Chiţoiu, director la ASF, să o promoveze, "cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale", pe Ina Crudu în funcţia de director general al societăţii Carpatica Asig SA, potrivit procurorilor DNA.

"În intervalul 10-16.06.2013, Mârzac Marian a intervenit pe lângă Chiţoiu Laura Elena, director al Direcţiei Avizări din cadrul A.S.F., în vederea devansării interviului pentru ocuparea funcţiei de director general al SC Carpatica Asig SA de către numita Crudu Ina-Ana", conform documentelor procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ina Crudu a fost numită în luna iunie a anului trecut director general al Carpatica Asig, iar înainte a fost director de vânzări la Astra Asigurări. 

STENOGRAME

Potrivit interceptărilor din rezoluţia de începere a urmăriri penale, fostul director al Carpatica Asig Marian Mîrzac a purtat dicuţii cu Laura Chiţoiu cu privire la „aranjarea” interviului. 

Laura Chiţoiu: Auzi, uite, şti de ce te-am sunat? Am ... am vorbit pentru mâine, că mâine, la zece, vine aia de la Sibiu ...

Marian Mîrzac: Da.

(...)

Laura Chiţoiu: Mhâ. Aşa şi ... asta, că, d-asta de fapt te sunasem. Ţi-am zis că vine …., mă rog, cu frică, cu nu ştiu ce ...

Marian Mîrzac: Da.

Laura Chiţoiu: Mhâ. Eu pe la nouă jumate ajung.

Marian Mîrzac: Sau, mă rog, nouă jumate ajung şi eu şi vedem unde-o ţinem. Ori îl ...

Laura Chiţoiu: Mhâ. Păi da, că nu vreau s-o ţin la mine ...

Marian Mîrzac: Na, e liber biroul lui ….

Laura Chiţoiu: Nu vreau s-o ţin la mine.

Marian Mîrzac: Nu, nu. Nu cu alte persoane de faţă, normal.

Laura Chiţoiu: Păi da, păi la mine eu ... sunt zece acolo, ce să fac!

Marian Mîrzac: Sau chiar dac-o fi, îi scoatem p-ăia din ... sus, din sala de consiliu, îi scoatem p-ăia afară pentru o oră, cât o dura povestea asta, da, oricum, las că mă ocup eu mâine dimineaţă.

Laura Chiţoiu: Ce o oră fată(?), o oră ... îţi dai seama că ... juma de oră că ... sper să nu se-apuce ăsta la povestit. Adică, eu sper să dureze puţin.

Laura Chiţoiu: Da ...

Laura Chiţoiu: Păi da de asta vreau să-ţi zic, să şti şi tu. Eu ajung pe la nouă jumate, dar, dacă e, să şti şi tu că am nevoie de-o sală.

Marian Mîrzac: Mă ocup eu mâine Laura, când ajung acolo, şi ...

Laura Chiţoiu: Da? OK.

Marian Mîrzac: Crezi c-ar fi bine să bag şi eu capul p-acolo, pe la comisie? Nu cred.

Laura Chiţoiu: Păi, da. Păi de ce să nu bagi, ce-are?

Marian Mîrzac: Păi nu …

Laura Chiţoiu: Că vii să saluţi, doar nu …

Marian Mîrzac: Da, da, comisia …

Laura Chiţoiu: Păi vii să saluţi, ce …

Marian Mîrzac: Da.

Laura Chiţoiu: Hai mă că, ţi-am zis, e ...

Marian Mîrzac: Şi intru şi eu un pic p-acolo.

Laura Chiţoiu: Exact,

Marian Mîrzac: Da.

Laura Chiţoiu: Da,e una bătută-n cap, n-are ce întrebări să pună, că ea, pe juridic, ce întrebări să pună?

Marian Mîrzac: Da. E nu, nu ...

Laura Chiţoiu: Aşa, e….şi ...

Marian Mîrzac: Şi?

Laura Chiţoiu: Asta de la reclamaţii, e una la vreo ...

Marian Mîrzac: Da.

Laura Chiţoiu: 50 de ani, nu, sunt ok, nu ştiu. Nu ... sper să nu fie agresivă, ştii?

Marian Mîrzac: Deci e la zece, nu?

Laura Chiţoiu: La zece, la zece.

Marian Mîrzac: Hai, că eu la nouă o să fiu p-acolo ...

Laura Chiţoiu: Mhâ.

Marian Mîrzac: Şi mă ocup eu de sală.

Laura Chiţoiu: Şi poţi să bagi capu, îţi dai seama ...

Marian Mîrzac: Păi, mă duc şi eu p-acolo să ... na ...

Laura Chiţoiu: Mhâ, mhâ. Bine.

Marian Mîrzac: Am calitate oficială, na.

Ina Crudu a fost avizată în fucţie pe 19 iunie 2013, de către comisia din cadrul Autorităţii, de Supraveghere Financiară, în urma demersurilor întreprinse de Laura Chiţiu şi a intervenţiei lui Marian Mîrzac.

Dialogul dintre Mîrzac şi Ina Ana Crudu, purtat în ziua de 19 iunie 2013, arată că demersurile frauduloase au avut efectul scontat şi că aceştia „au făcut ce au fost sfătuiţi…să facă”.

Marian Mîrzac: Da Ina.

Ina Crudu: Salutare.

Marian Mîrzac: Bonjour. Ce faci, ai terminat?

Ina Crudu: Bine. Am terminat, da. Au fost super O.K. oamenii.

Marian Mîrzac: Da, păi...

Ina Crudu: Da.

Marian Mîrzac: Mhî... şi ai plecat?

Ina Crudu: Au făcut ce au fost...

Marian Mîrzac: Sfătuiţi să facă.

Ina Crudu: Da. Am plecat, da... am întrebat cam când cred că obţin aprobarea şi au zis că nu ştiu data următorului consiliu să-mi zică.

Marian Mîrzac: Mhî... Păi încerc io s-o bag astăzi...

Ina Crudu: Da?

Marian Mîrzac: Că avem azi şedinţă, da.

Ina Crudu: A... super.

Marian Mîrzac: Şi mă duc să modific ordinea de zi, ca s-o pun azi.

Ina Crudu: Mhî... Bun.

Marian Mîrzac: Ca s-o ai mâine, mhî...

Ina Crudu: Săru' mâna. Mersi.

UPDATE Procurorii anticorupţie anunţă că în acest dosar s-a început urmărirea penală şi împotriva soţiei ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Elena Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (A.S.F) este acuzată de abuz în serviciu după ce ar fi aranjat un interviu pentru ocuparea funcţiei de director general în cadrul unei societăţi de asigurări.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 10 – 16 iunie 2013 , la cererea unui reprezentant al unei societăţi de asigurări, Elena Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF, a devansat interviul pentru funcţia de director general  al unei companii de asigurări şi s-a asigurat că o anumită candidată „agreată” nu va primi întrebări incomode în cadrul comisie.

„Deşi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor făcute de Elena Laura Chiţoiu, interviul a fost devansat pentru data de 19 iunie 2013. Pentru a se asigura că funcţia de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chiţoiu a modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al societăţii de asigurări”, se arată într-un comunicat al DNA.

UPDATE Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticorupţie şi va fi dus la sediul DNA din Bucureşti, pentru a da declaraţii, Radu Mustăţea şi alte persoane suspectate de fapte de corupţie fiind deja audiate.

Procurorii anticorupţie îl aduc la Bucureşti pe Ilie Carabulea, cu o maşină care a plecat din Sibiu marţi la prânz, după ce au fost făcute percheziţii.

Sursele citate au precizat că la sediul DNA sunt deja audiate unele dintre persoanele vizate în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, printre aceştia fiind şi Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

UPDATE Autoritatea de Supraveghere Financiară a confirmat desfăşurarea unor verficări de către DNA. "Verificările vizează o speţă legată de o societate de asigurări. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurări respectivă, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurărilor, absorbită de ASF în 29 aprilie 2013", a arătat ASF, citată de Hotnews.ro

UPDATE De altfel, percheziţiile anchetatorilor vizează societatea Carpatica Asigurări, firmă patronată de Carabulea,dar şi mai mulţi angajaţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în această cauză se fac cercetări privind fapte de corupţie şi asimilate acestora, printre care asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

„În cursul dimineţii de 28 ianuarie 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 17 locaţii situate în municipiile Bucureşti şi Sibiu”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

Acţiunea procurorilor DNA este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, vizat de aceste percheziţii, este proaspăt eliberat din închisoare.

El a fost eliberat în data de 1 octombrie, din penitenciarul Aiud, unde executa o pedeapsă de un an şi jumătate pentru cumpărare de influenţă.

Descinderi la Sibiu


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost înfiinţată la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut, prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) şi a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Mai exact, instituţia reglementează şi supraveghează activitatea companiilor care activează pe piaţa asigurărilor, pe piaţa de capital sau cea a pensiilor private (Pilonhul II şi Pilonul III). ASF este condusă de un Consiliu format din 5 membri executive şi 4 neexecutivi. Liberalul Dan Radu Ruşanu este preşedintele ASF, iar profesorul de economie Daniel Dăianu este prim-vicepreşedinte. Vicepreşedinţi sunt Corneliu Moldoveanu (responsabil pe piaţa de asigurări), Mircea Ursache (piaţă de capital) şi Ioan Giurescu (pensii private). 

Potrivit informaţiilor de pe portalul ASF, rolul instituţiei este: 

• asigurarea stabilităţii, competitivităţii şi bunei functionări a pieţelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste pieţe şi în investiţiile în instrumente financiare, precum şi asigurarea protecţiei operatorilor şi investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive şi frauduloase;

• promovarea stabilităţii activităţii de asigurare şi apărarea drepturilor asiguraţilor;

• asigurarea unei funcţionări eficiente a sistemului de pensii private şi protejarea intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor.  

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite