Percheziţii în Bucureşti şi în patru judeţe într-un dosar de evaziune şi spălare de bani. Sunt vizate şi Administraţia Cimitirelor şi ALPAB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe percheziţii au loc, joi dimineaţă, în Bucureşti şi în patru judeţe, fiind vizate mai multe persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit unor surse judiciare, astfel de acţiuni au loc şi la Administraţia Cimitirelor din Capitală şi la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).

Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română, peste 120 de poliţişti participă, joi, la 43 de de percheziţii care au loc în Bucureşti în judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Buzău şi Mehedinţi,

Anchetatorii precizează că, în perioada 2009 – 2014, societăţi comerciale care aveau încheiate contracte cu instituţii publice controlate de un număr restrâns de persoane, au creat circuite economice şi financiare fictive prin înregistrarea contabilă şi declararea fiscală de achiziţii fictive în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.

„Mai mult, reprezentanţii acestor societăţi au încercat să ascundă provenienţa ilicită a sumelor de bani rezultate din activitatea evazionistă prin transferuri bancare repetate în conturile unor firme controlate de aceleaşi persoane, în final, aceste sume fiind retrase integral în numerar”, potrivit documentului citat.

Prejudiciul total adus statului este în valoare de aproximativ 7 milioane de lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproximativ 18 milioane de lei.

În acest caz s-a dispus începerea urmării penale faţă de 14 persoane, fiind puse în aplicare mai multe mandate de aducere.

Surse judiciare au precizat că se fac percheziţii şi la Administraţia Cimitirelor din Capitală şi la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), din cadrul Primăriei Capitalei, de unde sunt ridicate documente legate de contracte de igienizare şi îngrijire a cimitirelor încheiate de cele două instituţii cu mai multe firme.

Fostul şef al Administraţiei Cimitirelor Bogdan Popa este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu - fostul director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală - directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici şi Romeo Albu.

Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită, după ce, în 5 septembrie, ar fi primit de la Bogdan Popa, în baza unei înţelegeri prealabile, 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de Popa pentru primarul Capitalei, de la patru persoane care ulterior l-au denunţat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite