UPDATE Fosta conducere a Bibliotecii Metropolitane, acuzată că ar fi cumpărat la suprapreţ volume „rare”. 688 de cărţi au fost puse sub sechestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii legii fac verificări şi la sediul Bibliotecii Metropolitane FOTO Adevărul
Oamenii legii fac verificări şi la sediul Bibliotecii Metropolitane FOTO Adevărul

Fostul director general al Bibliotecii Metropolitane din Capitală ar fi vizat de oamenii legii într-un caz de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii. Anchetatorii au făcut marţi 18 percheziţii în patru judeţe din ţară, dar şi în Bucureşti, inclusiv la sediul Bibliotecii. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la peste 5 milioane de lei. 688 de cărţi au fost puse sub sechestru, a anunţat actuala directoare.

UPDATE Un număr de 688 de cărţi ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB), cumpărate de la o persoană fizică în prezent decedată, au fost puse sub sechestru, marţi, de anchetatori, a anunţat directorul instituţiei, Anca Cristina Râpeanu.

Anca Cristina Râpeanu a susţinut, marţi, o declaraţie de presă, privind dosarul achiziţiei de volume supraevaluate de către BMB, în care este anchetat fostul director al instituţiei, potrivit Mediafax.

Ea a precizat că nu va răspunde la întrebări deoarece "există o anchetă în curs" şi nu ar vrea să "o pună în pericol în niciun fel".

În ceea ce priveşte percheziţiile de marţi dimineaţă, Râpeanu a declarat că "în urma acţiunii au fost ridicate două unităţi centrale de calculator şi a fost pus sechestru pe 688 de volume achiziţionate de BMB în perioada 2008 - 2012 de la persoana fizică Pavelescu Constantin, persoană fizică în prezent decedată".

Râpeanu a mai spus că lista volumelor urmează să fie publicată miercuri, pe site-ul bibliotecii.

Directorul BMB a mai menţionat că nu este specialistă în carte veche şi în carte rară şi astfel nu poate spune dacă au fost sau nu corecte preţurile la care au fost cumpărate cărţile vizate în anchetă.

Totodată, ea a precizat că, în perioada 2008 - 2013, pentru cele 688 de volume, au fost înregistrate trei solicitări.
"E adevărat că este vorba de colecţii cu regim special, dar acestea se pot consulta cu o cerere la directorul general", a mai spus Râpeanu.

Ea a mai declarat că actuala echipă de management a BMB cu totul nouă şi nu are legătură cu ancheta decât "în măsura în care colaborează cu instituţiile statului, ajutându-le", iar din cele 16 persoane vizate de anchetă numai patru lucrează în prezent la bibliotecă, şi acestea din urmă colaborând cu organele legii.

UPDATE Florinel Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, care este vizat de anchetatori într-un dosar privind cumpărarea la preţuri supraevaluate a unor cărţi catalogate drept „rare”, a declarat că „totul s-a făcut în mod legal”.

„Totul s-a făcut în mod legal şi am îmbogăţit patrimoniul cultural, şi al României, şi direct al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti”, a declarat Florinel Rotaru pentru Mediafax, precizând că nu s-a făcut nicio expertiză în legătură cu „preţurile supraevaluate”.

UPDATE Anca Cristina Râpeanu, directorul Bibliotecii Metropolitane, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că rolul său în ancheta privind cumpărarea la preţuri supraevaluate a unor cărţi catalogate drept „rare” este de a colabora cu instituţiile statului care „cercetează cauze ce privesc banii publici”.

Poliţiştii efectuează 18 percheziţii la domiciliile şi la reşedinţele persoanelor bănuite, pe raza Municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, precum şi la sediul unei instituţii. Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba de Biblioteca Metropolitană Bucureşti.

Potrivit unor oficiali din Poliţie, în cauză sunt vizate mai multe persoane, printre care directorul general al Bibliotecii Metropolitane din perioada comiterii faptelor, adjunctul şi contabilul-şef al instituţiei de la acea dată.

Anterior, surse judiciare au declarat că printre cei vizaţi se numără şi actualul director general al Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Râpeanu.

Oficialii din Poliţie au precizat că persoana cu funcţie de conducere vizată nu mai este la conducerea Bibliotecii Metropolitane din 2013.

Persoanele vizate sunt suspectate că ar fi cumpărat mai multe cărţi care ar fi trebuit să fie catalogate drept „rare”, dar care au fost supraevaluate.

Conform unor surse citate de Mediafax, aşa zisele „cărţi rare” ar fi fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană prin intermediul unei fundaţii care aparţine chiar directorului Bibliotecii.

Prejudiciul estimat până în prezent depăşeşte 5 milioane de lei. În cauză s-a dispus prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra a 12 imobile evaluate la suma totală de 508.746 euro. Totodată, s-a instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri evaluate la suma de 5.485.000 lei. 

La acţiune participă peste 130 de poliţişti specializaţi în investigarea fraudelor din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei Capitalei, dar şi a luptătorilor S.I.A.S.. În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I.. În acest caz au fost emise şi vor fi puse în aplicare 19 mandate de aducere pe numele bănuiţilor şi a altor persoane implicate în activitatea infracţională.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti, instituţie de difuzare a culturii şi institut de cercetare ştiinţifică, are cinci misiuni principale ce sunt complementare şi o singură identitate - misiunea de lectură publică, animaţie culturală şi educaţie permanentă, misiunea de cercetare ştiinţifică, referinţă documentară şi valorificare a patrimoniului, misiunea de prezervare, conservare şi de îmbogăţire a colecţiilor, precum şi a colecţiilor speciale alcătuite din documente rare şi preţioase, misiunea de Depozit Legal Local pentru regiunile Bucureşti şi Ilfov, precum şi misiunea de cooperare naţională şi internaţională.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum a cheltuit Oprescu nelegal 15 milioane de lei pentru ţânţari. Biblioteca Metropolitană a cumpărat cărţi la suprapreţ

Raportul Curţii de Conturi privind cheltuirea banului public în 2012, publicat pe 4 februarie, arată cum Primăria Capitalei, în fruntea căreia se află pentru cel de-al doilea mandat, Sorin Oprescu, a plătit peste 15 milioane de lei fără să fie nevoie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite