VIDEO Percheziţii de amploare în două cazuri de furturi de maşini de lux din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe percheziţii au avut loc miercuri în ţară FOTO Arhivă Adevărul
Mai multe percheziţii au avut loc miercuri în ţară FOTO Arhivă Adevărul

Mai multe percheziţii au avut loc miercuri în Capitală şi în judeţele Ilfov, Prahova şi Constanţa într-un caz de înşelăciune. Concret, anchetatorii au căutat mai multe persoane suspectate că ar fi cumpărat din Elveţia, în leasing, mai multe autoturisme de lux pe care le aduceau în România şi le vindeau.

În urma percheziţiilor au fost duse la audieri opt persoane, iar mai prostituate, care ar fi implicate în acest caz, sunt date în urmărire internaţională. 

Anchetatorii îi urmăresc de luni bune pe membrii grupării de hoţi de autoturisme de lux.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, membrii reţelei aveau sarcini bine definite şi acţionau ingenios. Ei se foloseau de patru prostituate pe care le trimiteau să cumpere maşini în leasing din Elveţia. 

După ce cumpărau autoturismele hoţii plăteau cel mult trei rate. Ei le aduceau în România, unde ceilalţi membri ai grupării le falsificau actele şi le scoteau la vânzare. Ulterior, dar numai după ce erau vândute, hoţii declarau maşinile ca fiind furate pentru a justifica firmelor elveţiene de ce nu mai plăteau ratele.

Gruparea a fost monitorizată mai multe luni de ofiţerii serviciului secret al Ministerului de Interne. Două maşini au fost recuperate în urma percheziţiilor, iar alte opt au fost localizate, ele fiind în custodia celor care au căzut în plasa escrocilor şi le-au cumpărat.

Cele patru femei cu ajutorul cărora a fost pusă la cale escrocheria au fost date în urmărire internaţională, întrucât au dispărut din Elveţia.  

În cursul lunii martie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 13 suspecţi acuzaţi de săvârşirea următoarelor infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, tentativă la înşelăciune, tăinuire, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Percheziţii şi în alte judeţe din ţară într-un caz similar

De asemenea, tot pe 2 aprilie, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Argeş şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut 19 percheziţii domiciliare, pe raza a cinci judeţe, la locuinţele mai multor persoane bănuite de trafic de autoturisme de lux furate de această dată din Italia.

Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate, structurată pe două paliere, specializată în infracţiuni de înşelăciune, spălarea banilor, fals în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii.

Din cercetări a reieşit că 34 de persoane, cetăţeni români, italieni şi bulgari, ar fi constituit, începând cu anul 2011, un grup infracţional ce avea ca obiectiv introducerea în ţară a unor autoturisme de lux.

O parte dintre membrii grupării ar fi avut rolul de a introduce pe teritoriul României, în baza unor documente falsificate şi cu seriile de caroserie modificate, autovehicule din Italia, care figurau în bazele de date ale autorităţilor italiene ca fiind sustrase, acestea fiind ulterior comercializate de către liderul grupării.

De asemenea, alţi membri ai grupării ar fi introdus în România autovehiculele care făceau obiectul unor contracte de închiriere în Italia şi care ulterior erau comercializate, de asemenea, de către liderul grupului, prin intermediul mai multor colaboratori.

Ulterior comercializării lor în România către cumpărători de bună credinţă, titularii contractelor de închiriere ar fi înscenat furtul acestora.

Membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi falsificat contractele de vânzare – cumpărare şi facturile fiscale care atestau nereal transferul de proprietate din patrimoniul societăţilor care închiriau autoturismele în patrimoniul membrilor grupului infracţional.

Autovehiculele astfel introduse ar fi fost preluate de către liderul grupului, care, prin intermediul unor colaboratori ce deţineau funcţii de execuţie, ar fi obţinut omologarea autovehiculelor, creând cumpărătorilor de bună credinţă  aparenţa autenticităţii provenienţei acestora.

Au fost identificate 31 de astfel de autoturisme de lux, care ar fi fost comercializate la un preţ total de 1.000.000 de euro.

Aceste percheziţii au avut loc în judeţele Argeş, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare şi Bistriţa.

Maşini de lux confiscate de poliţiştii din Argeş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite