Anchetă a Parchetului European privind fraudarea fondurilor europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Dunării FOTO Youtube / Adrian Marin / Arhivă
Delta Dunării FOTO Youtube / Adrian Marin / Arhivă

Parchetul European a anunţat demararea unei anchete privind fraudarea fondurilor europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Procurorii suspectează trei persoane pentru constituirea unui grup infracţional organizat, prejudiciul fiind de aproximativ trei milioane de euro.

„Cincisprezece locaţii din Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi zona Deltei Dunării (România), regiuni din România, au fost percheziţionate la 24 mai 2022, la cererea Parchetului European (EPPO)”, arată un comunicat de presă al Parchetului European, potrivit căruia percheziţiile au fost efectuate în cadrul unei anchete în curs de desfăşurare privind o presupusă fraudă cu fonduri europene de peste 3 milioane de euro”. 

Potrivit sursei citate, procurorii „suspectează trei persoane de constituirea unui grup infracţional organizat de la începutul anului 2018 în scopul fraudării fondurilor europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operaţional Regional 2014-2020)”. 

Sursa citată mai menţionează că în acest scop, „suspecţii au dezvoltat o schemă cu şapte societăţi comerciale, controlate fie direct, fie prin intermediari şi susţine că grupul infracţional funcţionează şi în prezent, fiecare dintre suspecţi având un rol bine stabilit şi acţionând în mod coordonat”.

Potrivit comunicatului transmis de EPPO, „doi dintre suspecţi au pus la dispoziţia grupului patru societăţi care au accesat în mod abuziv fonduri europene şi le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecţii au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparenţă falsă privind locul de implementare a proiectelor, existenţa resurselor financiare aferente contribuţiei proprii şi organizarea transparentă a procedurilor de achiziţie”. Mai mult, manipularea procedurilor de achiziţii publice ar fi dus la stabilirea unor preţuri crescute în mod artificial, mai arată EPPO. 

„Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăţi controlate de ceilalţi doi, la un preţ supraevaluat. Având în vedere că echipamentele au fost achiziţionate cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost de a menţine preţurile de achiziţie la un nivel cât mai ridicat, pentru a obţine rambursarea unor sume cât mai mari din fondurile europene. Ulterior, diferenţa dintre preţul real şi preţul de achiziţie declarat autorităţii de management a rămas la dispoziţia grupului”, a mai transmis EPPO. 

De asemenea, potrivit sursei citate, „pentru a supraevalua valoarea echipamentelor, au fost folosite alte trei societăţi, toate controlate de cel de-al treilea suspect: echipamentele au fost importate în România prin intermediul primei societăţi şi apoi vândute unei a doua societăţi, înregistrată în Bulgaria. Atunci a avut loc o primă majorare de preţ. Ulterior, societatea cu sediul în Bulgaria a vândut echipamentele către societăţile controlate de ceilalţi doi membri ai grupului, la preţuri din nou majorate. Pentru a crea o justificare aparentă a acestei creşteri de preţ, a fost utilizată o a treia societate, creând aparenţa că au fost prestate servicii asociate echipamentelor vândute beneficiarilor de fonduri europene şi în conturile căreia au fost transferate sumele rezultate din creşterea de preţ”. 

Sursa citată mai menţionează că celor trei suspecţi li s-au comunicat acuzaţiile, iar prejudiciul total estimat este de 14.437.000 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite