57 de persoane urmărite penal într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul: 20 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 900 de poliţişti participă la acţiunea de marţi FOTO Arhivă Adevărul
Peste 900 de poliţişti participă la acţiunea de marţi FOTO Arhivă Adevărul

57 de persoane sunt urmărite penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani prin 17 firme „fantomă”, care emiteau facturi pentru operaţiuni fictive, prejudiciul fiind estimat la 20 de milioane de euro. Anchetatorii au făcut în marţi dimineaţă 121 de percheziţii.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în perioada decembrie 2009 - ianuarie 2014, doi dintre inculpaţi „au conceput şi folosit un mecanism infracţional”, prin înfiinţarea şi controlul exercitat asupra unui număr de 17 societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă.

„Aceştia au emis numeroase facturi fiscale către 52 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care acestea din urmă le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului. Pentru a se crea aparenţa că operaţiunile comerciale atestate în facturi sunt veridice, cei doi inculpaţi, de conivenţă cu reprezentanţii societăţilor în favoarea cărora au fost emise facturile (aceştia având de asemenea calitate de învinuit în cauză), au stabilit ca valoarea bunurilor fictiv livrate/serviciilor fictiv prestate să fie plătită prin transfer bancar, din contul societăţii achizitoare către conturile unora dintre cele 17 societăţi cu comportament de tip fantomă, urmând ca, subsecvent, banii să fie retraşi în numerar şi să se întoarcă la dispunătorii plăţilor. Pentru serviciile oferite, din banii pe care îi încasau în modul descris mai sus, aceştia îşi opreau un comision de circa 6-8%”, susţin anchetatorii.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a mai arătat că cei doi suspecţi ar fi fost ajutaţi de mai multe persoane, şi ele învinuite în acest dosar, care se ocupau de relaţia cu băncile (efectuând operaţiuni de retrageri de numerar fie de la ATM-uri, fie de la casierii), de tranzitul banilor de la băncile unde societăţile fantomă aveau deschise conturi către cei doi învinuiţi şi apoi, mai departe, către dispunătorii plăţilor, dar şi de racolarea unor persoane dispuse ca, în schimbul unor sume mici de bani, să accepte să figureze ca asociaţi sau administratori în cadrul societăţilor „fantomă”.

Cele 52 de firme menţionate au transferat în conturile societăţilor controlate de cei doi învinuiţi - societăţi care nu funcţionează la sediile declarate şi nu desfăşoară activităţi comerciale - suma totală de 87.066.978 lei - drept contravaloare a unor servicii sau bunuri care în realitate nu s-au prestat ori livrat niciodată.

„Scopul acestor transferuri a fost în primul rând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat (prin majorarea artificială a cheltuielilor) dar şi transformarea întregii sume în venituri personale ale reprezentanţilor societăţilor comerciale - printr-un sistem de disimulare a activităţilor ilicite şi crearea unei aparenţe de totală legalitate”, susţin procurorii.

121 de percheziţii pentru prinderea suspecţilor

În acest dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 121 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Braşov, Ilfov, Prahova, Vâlcea, Dâmboviţa şi Giurgiu, la locuinţele suspecţilor şi la sediile unor societăţi comerciale.

„Firmele reale care funcţionau în mod legal, pentru a-şi diminua profitul în acte, înregistrau operaţiuni fictive cu firme fantomă prin care achiziţionau diverse bunuri, servicii sau asemenea produse. Ei astfel efectuau transferurile în acte ca şi cum ar fi profitul firme. Astfel diminiuau profitul, nu mai plăteau impozitul pe profit, iar după, fiind în legătură cu cei de la firmele fantomă, primeau o parte din bani înapoi”, a precizat Adrian Ţîrlea.

De asemenea, acesta a precizat că pentru fiecare domeniu de activitate exista o firmă fantomă.

„Erau firme fantomă care lucrau cu oricine, ofereau nişte servicii, cine avea nevoie să dimineze profitul ca să plătească obligaţii cât mai mici către stat, apelau la ei. În funcţie de domeniul de activitate a firmei, aveau şi ei o societate fantomă cale le puteau oferii diverse bunuri, produse şi servicii”, a mai arătat Tîrlea.

La această acţiune au participat peste 900 de poliţişti cu 200 de autospeciale, dar şi inspectori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Perchezţii au avut loc în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Prahova, Vâlcea, Dâmboviţa şi Giurgiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite