Pentru cine cântă CucuveauaMov. Noi acuzaţii lansate de Sebastian Ghiţă la adresa şefei DNA. DIICOT neagă că deputatul ar fi dat declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă a adus noi acuzaţii şefei DNA FOTO Mediafax
Sebastian Ghiţă a adus noi acuzaţii şefei DNA FOTO Mediafax

Război total între Sebastian Ghiţă şi şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi. Afaceristul a făcut public un presupus mesaj trimis pe e-mail de Kövesi, în 23 iulie 2012, în care îi cerea modelul de raport folosit în cazul Victor Ponta  prin care a fost absolvit de acuzaţia de plagiat. Mesajul ar fi fost trimis de pe o adresă secretă, numită cucuveauamov@gmail.com.

UPDATE 21:00 - Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, luni, după ce a stat o oră în sediul DIICOT, că procurorii i-au cerut informaţii legate de dosarul Black Cube, privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, precizând că va furniza datele solicitate de anchetatori. Oficiali ai DIICOT au spus, însă, pentru News.ro, că Ghiţă nu a dat declaraţii în acest caz, în timp ce surse judiciare au precizat că audierea lui a fost reprogramată.

„Orice lucru îmi vor cere domnii procurori... mi-au cerut informaţii şi le voi da", a spus Sebastian Ghiţă, după aproximativ o oră petrecută la DIICOT.

Deputatul a precizat că a dat declaraţie ca martor în dosarul Black Cube şi că a fost citat încă de săptămâna trecută. Întrebat dacă s-a întâlnit la mare, în cursul verii, cu Daniel Dragomir,  fostul ofiţer SRI arestat în acest caz, Ghiţă a evitat un răspuns clar.

"Trebuie să vă spun că nu pot să vă dau informaţii din dosar", a spus deputatul.

DIICOT neagă că Sebastian Ghiţă a dat declaraţii luni. Audierea deputatului a fost reprogramată

Pe de altă parte, oficiali ai DIICOT au arătat, pentru News.ro, că, deşi a fost citat, Sebastian Ghiţă nu a dat declaraţii, luni, în timp ce surse judiciare au precizat că audierea lui a fost reprogramată.

Ghiţă a negat că ar fi martor denunţător şi a mai spus că au fost audiate "persoane foarte importante" până la acest moment.                   

"Au avut întrebări tehnice şi am răspuns cât de mult am putut, inclusiv despre cucuveaua mov... nu apare în dosar...", a spus Ghiţă, după ce, înainte de a intra în sediul DIICOT, a declarat că procurorii verifică, probabil, dacă "adresa secretă" de e-mail a Codruţei Kovesi, cucuveauamov@gmail.com, a fost spartă în cursul operaţiunii Black Cube şi dacă astfel au fost aflate informaţii secrete ale statului român.

"Orice lucru mi s-a părut important l-am spus procurorilor, nu mi se pare că atacarea unor instituţii ale statului, DNA, SRI, DIICOT, e permisă", a adăugat Ghiţă.

Oficiali ai DIICOT au spus, însă, pentru News.ro, că adresa de e-mail pe care o invocă deputatul, "până la acest moment, nu face obiectul dosarului nostru".

                                                                              ***

„Războiul“ declanşat de Sebastian Ghiţă şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi, a ajuns la un nou nivel. După ce s-a autodenunţat la Parchetul General susţinând că, alături de mulţi înalţi funcţionari ai Guvernului Ponta, a măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că Laura Kövesi nu a plagiat în teza de doctorat şi a arătat că era bun prieten cu şefa DNA, Sebastian Ghiţă a făcut o nouă mutare. Afaceristul a publicat un presupus mesaj, pe care i l-ar fi trimis Laura Codruţa Kövesi de pe o adresă de e-mail secretă. Mesajul, susţine Ghiţă, este o probă care ar veni în sprijinul autodenunţului său, în care a arătat că şefa DNA ar fi fost la curent cu arajarea raportului tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că nu a plagiat.

„Te rog să-mi trimiţi modelul de raport pe care l-aţi folosit la VP (n.r. – Victor Ponta)“, este conţinutul mesajului presupus a fi fost scris de Kövesi, datat 23 iulie 2012. Cu doar cinci zile în urmă, pe 18 iulie 2012, pe baza raportului tehnic întocmit de trei experţi jurişti, Consiliul Naţional de Etică stabilise că premierul Ponta nu a plagiat în lucrarea de doctorat. Ghiţă afirmă că şefa DNA i-ar fi cerut modelul de raport tehnic în cazul de plagiat al lui Ponta în contextul presupusei muşamalizări a raportului de plagiat în cazul său.  Mesajul prezentat de Sebastian Ghiţă ridică mai multe semne de întrebare asupra veridicităţii acestuia. Astfel, deputatul nu a prezentat un „printscreen“ cu mesajul original, ci textul este scris într-un  document word-office, care poate fi foarte uşor contrafăcut.

Întrebările lui Ghiţă

„Aceasta este copia unui email primit de mine de la doamna Kövesi. Dânsa a folosit tot timpul o adresă secretă numită cucuveauamov@gmail.com. Aşa a considerat că-şi poate ascunde identitatea şi că poate rezolva chestiuni personale secrete din interiorul Parchetului General şi DNA. Aşa a crezut dânsa că-şi poate ascunde identitatea reală şi că în felul acesta se poate ascunde de consecinţele legale şi morale. Acest email mi-a fost transmis de către doamna Kövesi în 23.07.2012, solicitându-mi modelul de raport folosit în cazul plagiatului lui Ponta. Am decis să fac public acest email ca urmare a negării de către doamna Kövesi a relaţiei reale cu mine, precum şi ca urmare a cererilor opiniei publice de a prezenta dovezi. Am sperat că doamna Kövesi va avea demnitatea să recunoască şi să accepte modul în care a fost ajutată în promovare, precum şi protecţia pe care a primit-o în cazul acuzaţiilor de plagiat“, a declarat Sebastian Ghiţă.

Deputatul o provoacă pe Laura Codruţa Kövesi să răspundă la trei întrebări:

„1. Recunoaşte că a folosit adresa secretă de email cucuveauamov@gmail.com în mod frecvent pentru comunicarea de informaţii din dosare către jurnalişti precum şi pentru rezolvarea unor probleme personale precum plagiatul?

2. Recunoaşte că s-a interesat direct asupra modului în care se poate rezolva problema dânsei cu plagiatul?

3. Recunoaşte că aceasta este una din adresele de email vizate de compania BlackCube întrucât astfel puteau fi dezvăluite multe vulnerabilităţi ale doamnei Kövesi?“.
Laura Codruţa Kövesi nu a oferit până acum niciun fel de informaţii privind adresa de email pe care i-o atribuie Sebastian Ghiţă sau mesajul prezentat de acesta.

Băsescu se amestecă în scandal

După ce Sebastian Ghiţă a publicat mesajul pe care l-ar fi primit de la Laura Codruţa Kövesi, fostul preşedinte  Traian Băsescu a comentat noul scandal stârnit de deputat. Băsescu a arătat că Ghiţă nu minte, pentru că altfel „ar intra la puşcărie“.  „Ghiţă este IT-ist. Îmi este greu să cred că oamenii ăştia nu au adunat de pe acea adresă mult mai multe mailuri. Şi am auzit declaraţii chiar în seara asta că doamna Kövesi transmite documente din dosar şi rechizitorii folosind ori această adresă, ori adresa oficială. Domnul Ghiţă nu putea greşi, pentru că intră în puşcărie cu asemenea afirmaţii“, a declarat Traian Băsescu la B1 TV, în emisiunea lui Silviu Mănăstire.

Fostul preşedinte a mai afirmat că şi-ar fi dorit şi el o adresă neoficială pe timpul mandatului de preşedinte, însă din motive de securitate nu a avut aşa ceva. „Să ai o adresă neoficială era un risc. Eu am folosit adresa oficială şi pentru mesaje private“, a afirmat Băsescu.

Sebastian Ghiţă, audiat la DIICOT în dosarul Black Cube

Sebastian Ghiţă a fost chemat, luni, la DIICOT, pentru a da declaraţii, ca martor, în dosarul referitor la presupusa spionare a Laurei Codruţa Kovesi de către angajaţi ai firmei israeliene Black Cube.

„Sunt convins că acea operaţiune a unor agenţii de spionaj straine, Black Cube, agentia care a fost legată de fostul şef al spionajului israelian, este în atenţia procurorilor DIICOT şi pentru că principala ţintă în statul român a fost Laura Codruţa Kovesi. Probabil procurorii DIICOT verifică dacă acea adresă specială, ascunsă, cucuveauamov@gmail.com, adresa doamnei Kovesi, a fost una din adresele pe care Black Cube le-au spart şi din care au putut afla informaţii secrete ale statului, ale DNA“, a spus Sebastian Ghiţă înainte de a intra la audieri.

Surse judiciare susţin însă că DIICOT nu anchetează nimic legat de adresa de e-mail cucuveauamoc@gmail.com, iar Ghiţă a fost citat la DIICOT pentru că în urmă cu câteva săptămâni a declarat că ştie cine se află în spatele operaţiunii Black Cube.

Plagiatul lui Kövesi, în faza de dosar penal

Parchetul General investighează modul în care Consiliul Naţional de Etică a decis, acum 4 ani, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi nu este un plagiat. Procurorii au deschis o anchetă „in rem“, pentru infracţiunea de instigare la fals intelectual, ca urmare a autodenunţului depus de Sebastian Ghiţă. Deputatul a susţinut că, în 2012, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi nu este un plagiat. Adversar declarat al şefei DNA, Ghiţă a explicat neverosimil de ce s-a decis tocmai acum să sesizeze presupusul plagiat. „Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kövesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României“, a explicat Sebastian Ghiţă. Deputatul a mai susţinut că actualul procuror-şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

„Acea Comisie nu s-a întrunit niciodată. Am luat decizia ca acel raport tehnic să-l schimbăm. Au fost mai multe persoane implicate, comisia tehnică nu s-a întrunit. Laura Kövesi avea cunoştinţă de ceea ce am făcut noi“, a afirmat Sebastian Ghiţă.

Bun prieten cu Kövesi?

Cea de-a doua mutare făcută de Ghiţă în acest război personal cu Laura Codruţa Kövesi a fost să arate că era foarte bun prieten cu actuala şefă a DNA, care ar fi fost o prezenţă obişnuită în anturajul său. Deputatul a încercat astfel să demonstreze că dosarele penale care au fost deschise pe numele său ar fi fost fabricate de procurori după ce relaţia cu Kövesi s-ar fi răcit.  „Eram foarte bun prieten cu dânsa, aveam o relaţie foarte bună cu dumneaei la acel moment, şi datorită poziţiei ei foarte importante, mi-am spus să nu planeze aceste suspiciuni asupra dânsei“, declara Ghiţă.

Sebastian Ghiţă este implicat în cinci dosare de corupţie instrumentate de DNA. Printre acuzaţiile care i se aduc parlamentarului se numără: spălare de bani, dare de mită, complicitate la înşelăciune şi folosire de informaţii confidenţiale şi şantaj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite