Pentagonul vrea un sistem apărare antiaeriană pentru Baza de la Deveselu. Acordul SUA-România de găzduire a scutului antirachetă, renegociat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scut Deveselu FOTO US Army
Scut Deveselu FOTO US Army

Pentru a permite Agenţiei de Apărare Antiracheta SUA instalarea unor capabilităţi de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acţiune,  acordul SUA-România de găzduire a scutului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu ar putea fi renegociat. Autorităţile americane studiază instalarea unor astfel de capabilităţi printr-un radar militar şi un sistem de tip SeaRAM folosit în special pentru apărarea navelor de rachete sau aeronave inamice.

Şeful Agenţiei de Apărare Antirachetă din cadrul Pentagonului, generalul Samuel Greaves, a afirmat, pentru publicaţia americană Inside Defense, că actualele acorduri privind utilizarea terenurilor semnate de SUA cu România şi Polonia în vederea desfăşurării sistemelor Aegis Ashore prevăd doar capabilităţi de apărare antirachetă, iar adăugarea de capabilităţi de apărare antiaeriană ar presupune renegocierea acestor pacturi, arată hotnews.ro.

Agenţia de Apărare Antirachetă (MDA) a derulat deja un studiu pentru a determina ce opţiuni are la dispoziţie pentru apărarea aeriană pe rază foarte scurtă a bazei de la Deveselu. Într-o primă fază  MDA a efectuat un test de fezabilitate pentru folosirea unui senzor antiaerian pasiv, iar un al doilea test, menit să evalueze fezabilitatea la sol a sistemului, aşteaptă aprobarea finanţării necesare.

„În acest moment, aşteptăm finanţare pentru a finaliza testarea unui sistem propriu-zis care ar include un radar militar low-cost ca potenţial candidat, precum şi un sistem SeaRAM", a detaliat şeful MDA. 

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat recent că sistemul de la Deveselu este în perfectă stare de funcţionare. “Baza militară de la Deveselu este perfect operaţională, este o bază element cheie pentru apărarea acestui flanc al Alianţei Nord-Atlantice. Suntem perfect operaţionali în momentul de faţă şi nu cred că, vreodată, s-ar putea pune problema în termenii aceştia. De altfel, toate dotările pe care Armata Română le are cu partenerul său strategic sunt perfect operaţionale şi eu spun că prin tot ce facem de când Guvernul României alocă 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei arătăm că dorim să punem în aplicare cele 8 programe majore de înzestrare a Armatei, astfel încât să creştem capabilitatea şi forţa de reacţie a Armatei Române ca partener al unei Alianţe extrem de solide", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Acordul între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a fost semnat în septembrie 2011, iar în mai 2016 sistemul Aegis Ashore de la Deveselu a fost declarat operaţional.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite