Pentagonul a investit 363 de milioane de dolari în bazele militare din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţiile americane continuă la Baza Câmpia Turzii  FOTO U.S. Air Force/Staff Sgt. Joe W. McFadden/Released
Investiţiile americane continuă la Baza Câmpia Turzii  FOTO U.S. Air Force/Staff Sgt. Joe W. McFadden/Released

US Army a investit peste o treime de miliard de dolari în şase baze militare din România, în perioada 2000-2019, iar proiectele de acest tip continuă.

În perioada cuprinsă între anii fiscali 2000 şi 2019, Statele Unite au realizat investiţii de 363 de milioane de dolari în extinderea şi modernizarea bazelor militare din România, se arată într-un raport dat publicităţii de grupul american de reflecţie Quincy Institute for Responsible Statecraft, iar aceste sume vpr creşte datorită unor noi proiecte care vor fi realizate.  

Potrivit datelor oficiale ale organizaţiei, Pentagonul a făcut aceste investiţii în şase baze militare din România, iar acestea au fost accelerate după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014. Este vorba de Baza aeriană Câmpia Turzii; Poligonul Cincu, Aerodromul Mihail Kogălniceanu, Tabăra principală Mihail Kogălniceanu, NAVSUPPFAC România (baza de la Deveselu) şi Poligonul Smârdan.

Separat de această sumă, în vara acestui an Pentagonul a decis şi realizarea altor investiţii la Baza militară de la Câmpia Turzii (judeţul Cluj) care urmează să fie transformată într-un hub NATO, iar factura se va ridica la 152 de milioane de dolari.  După ce acestă investiţie va fi finalizată sumele aduse de Pentagon pentru modernizarea bazelor din România vor depăşi o jumătate de miliard de dolari. 

Noul proiect de la Câmpia Turzii vine după ce Pentagonul a mai investit, deja, în 2018, 40 de milioane de dolari în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, pe care americanii o consideră acum un punct strategic esenţial în regiune. Între altele, mai nou, se vor aloca 30 de milioane de dolari pentru modernizarea pistelor, încă 32 de milioane de dolari pentru construirea unui depozit de combustibil modern, 68 de milioane de dolari pentru construirea altor depozite şi hangare. Un alt contract de peste 14 milioane de dolari vizează lucrări de infrastructură.

Casă pentru dronele de luptă

Modernizarea bazei va include şi un nou depozit de muniţii, investiţie care se va ridica la aproximativ 1,7 milioane de dolari, dar şi un centru de comandă pentru operaţiunile aeriene în care se vor investi mai mult de 2 milioane de dolari. Baza va avea la final chiar şi o staţie de pompieri şi un simulator de zbor. „Programul include construirea infrastructurii aerodromului şi a facilităţilor de sprijin necesare pentru susţinerea operaţiunilor de luptă şi a misiunilor de supraveghere ale Forţelor Aeriene”, a declarat, cu ceva timp în urmă, căpitanul Scott Raymond, inginerul-şef al Direcţiei logistice a comandamentului militar american în Europa (U.S. European Command).

Ca urmare a modernizărilor, la Câmpia Turzii vor putea opera inclusiv avioane de transport precum C-5 Galaxy şi C-17 Globemaster, dar US Air Force a precizat că noile hangare vor servi şi aeronavelor de vânătoare. Americanii vor efectua rotaţii ale aeronavelor de luptă, ca parte a unei misiuni de descurajare a agresiunii Federaţiei Ruse. În prezent, la Câmpia Turzii, americanii operează drone de luptă MQ-9 Reaper identice cu cea folosită la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani. Avioanele fără pilot dispun acum de un hangar nou şi de anexe necesare la întreţinerea periodică.

Al doilea beneficiar după Polonia

Dintre ţările est-europene, România a fost al doilea cel mai important beneficiar al investiţiilor americane în proiecte de construcţii militare în perioada 2000-2019, după Polonia (395,4 milioane de dolari). Pe de altă parte, în intervalul analizat, investiţiile SUA în obiective miliare aflate în state NATO vecine României au fost de aproape trei ori mai mici decât în ţara noastră (Bulgaria – 80,2 milioane USD; Ungaria – 55,4 milioane USD), arată umbrela-strategica.ro. La nivel european, între 2000 şi 2019, cele mai mari investiţii militare americane au fost realizate în Germania (5,8 miliarde de dolari).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite