Pensionarii au protestat în toată ţara / Îmbrânceli la Galaţi, Iaşi şi Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii din întreaga ţară au ieşit astăzi să protesteze faţă de măsura anunţată de Guvern de reducere a pensiilor cu 15%. La Galaţi, Iaşi şi Bucureşti s-au înregistrat incidente violente.

UPDATE 15.00 Pensionarii au încheiat protestul de la Palatul Cotroceni cu două ore mai târziu decât era programat, la sediul Preşedinţiei rămânând doar aproximativ 20 de oameni.

Protestul de la Palatul Cotroceni, la care au participat aproximativ 1.000 de pensionari, s-a încheiat în jurul orei 14.00, deşi autorizaţia de pichet era până la ora 12.00. La Palatul Cotroceni au mai rămas aproximativ 20 de pensionari, care stau pe trotuarul din faţa Palatului Cotroceni.

Pensionarii, nemulţumiţi de măsurile de reducere a pensiilor cu 15%, au început pichetul la ora 11.00, iar la scurt timp au forţat cordonul de ordine şi s-au mutat din locul amenajat pentru protest la intrarea în curtea Palatului Cotroceni, unde au aşteptat rezultatul întâlnirii delegaţiei lor cu reprezentanţii Administraţiei prezidenţiale.

La Râmnicu Vâlcea pensionarii strigă în faţa prefecturii "Răbdam de foame, nu se mai poate!"

La Galaţi, pensionarii care participă la protest în faţa Prefecturii au blocat strada şi s-au îmbrâncit cu jandarmii. Aceştia cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, dar şi majorarea punctului de pensie, fiind nemulţumiţi de intenţia reducerii pensiilor cu 15 la sută.

Totodată, aceştia cer aplicarea legilor care prevăd majorarea punctului de pensie şi renunţarea la copalata serviciilor medicale, potrivit Mediafax.

În Bucureşti, câţiva zeci de pensionari protestează în faţa Palatului Cotroceni, cerând acelaşi lucru. Pensionarii au rupt cordonul de ordine instaurat de jandarmi, iar două femei au leşinat din cauza îmbrâncelilor.

Pensionarii din Alba Iulia au ieşit şi ei în stradă.

Pensionarii din Baia Mare se plâng că abia îşi duc zilele din pensiile pe care le primesc.

La Bistriţa, pensionarii ameminţă că „se vor ridica şi mai multe cârje".

Pensionarii nervoşi din Brăila l-au huiduit pe prefect. Peste 400 de vârstnici au scandat în faţa Prefecturii: "Foamea ne pândeşte. Parlamentul ne zâmbeşte!".

La Craiova, pensionarii din Bănie strigă: „Îşi bat joc de noi!. Să ne dea banii înapoi!“.

Pensionarii din Deva afirmă că noile măsuri reprezintă "un adevărat genocid".

Prefectul Iaşiului, îmbrâncit de pensionarii protestatari. La Iaşi, mai mulţi pensionari au forţat intrarea în sediul Prefecturii.

La Satu Mare, pensionarii strigă „Nu ne omorâţi!” şi „Nu suntem de acord cu reducerea de 15%!”.

Şi la Turnu Severin şi Focşani, pensionarii au protestat în faţa Prefecturilor.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, a declarat că pensionarii sunt nemulţumiţi de propunerea de scădere a pensiilor cu 15% , spunând că decât să le scadă pensiile, preşedintele Traian Băsescu mai bine ar da tuturor pensionarilor cianură, pentru a scăpa de ei, să nu mai fie "o povară pentru întreaga ţară", transmite Realitatea TV. Liderul pensionarilor a precizat că reducerea va fi mai mare de 15 procente în realitate, odată cu introducerea coplăţii şi a creşterii preţurilor în perioada următoare, toate acestea ducând la o scădere drastică a puterii de cumpărare a pensionarilor.

Săptămâna trecută, la finalul negocierilor cu FMI, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15 la sută.

Cuantumul lunar al drepturilor băneşti va fi diminuat cu 15 la sută de la 1 iunie inclusiv pentru invalizi, veterani şi văduve de război, precum şi pentru foştii deţinuţi politici, deportaţi şi soţul supravieţuitor pensionar, care primesc un ajutor lunar din partea statului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite