Pensionarii au ajuns în stradă cu jandarmii din cauza măsurilor guvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înarmaţi cu umbrele, bastoane, sacoşe şi chiar cu sticle incendiare, mii de vârstnici au ieşit în stradă. Măsurile de austeritate anunţate de Executiv au dus la o explozie de nemulţumire. După vârstnici, mamele, sindicaliştii din Educaţie şi cei din Sănătate ameninţă cu proteste de stradă. 

„Ne-aţi ciuruit!, Vă ciuruim!" au ameninţat ieri aproape 500 de persoane în vârstă care s-au înghesuit la una dintre porţile Palatului Cotroceni cu intenţia de a-l forţa pe şeful statului, Traian Băsescu, „să-şi ia mâinile de pe pensii". „Uniţi-vă!" Nu lăsaţi hoţii să facă ce vor! Pensionari, ieşiţi în stradă!" au fost îndemnurile pe care liderii de moment ai mişcării le-au adresat nu numai participanţilor la miting, ci şi trecătorilor.

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

Pensionarul „Molotov"

Decizia de reducere cu 15% a pensiilor anunţată de Executiv vine exact când persoanele în vârstă începuseră protestele pentru a obţine un punct de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie, faţă de 39%, cât este acum.

Dezmăţ pe banii publici: Statul plăteşte câte 36 de directori pentru agricultură în fiecare judeţ! Cu salarii de cel puţin 6.000 de lei!

Protestatarii s-au înfuriat şi mai mult când au aflat că preşedintele Traian Băsescu nu a vrut să iasă pentru a discuta cu ei. „Să vină aici, să facă o baie de mulţime, cum îi place lui", a spus nervos Ştefan Şerbu, 67 de ani, care are o pensie de 1.100 de lei. Petre Coţofana a muncit 35 de ani în turnătorie, la Griviţa Roşie şi are o pensie de 1.223 de lei. „Să plece! A zis să trăim bine şi nu putem să mai trăim deloc!", a adăugat Petre Coţofana.

Dacă unii pensionari au venit „înarmaţi" cu umbrele şi bastoane, Mihai Gheorghe, 63 de ani, a adus cu el o sticlă incendiară şi o cutie de chibrituri. Bătrânul a fost luat pe sus de jandarmi şi dus la Secţia 17 de Poliţie.

Cartea Funciară blochează tranzacțiile imobiliare pe o perioadă nedeterminată

Condamnaţi la moarte prin înfometare

La Sibiu, pensionarii ieşiţi în stradă au declarat că le-a ajuns cuţitul la os. Ei au purtat pancarte pe care scria: „Guvernul Boc/Băsescu= genocidul pensionarilor" sau „Noi v-am votat pe voi, voi vă bateţi joc de noi" .

La Braşov, câteva sute de pensionari şi-au strigat disperarea în faţa prefecturii şi au declarat că Guvernul i-a condamnat la "moarte prin înfometare".

„Protestez cu ceapă verde în mână, pentru că acesta e singurul lucru pe care îl voi putea cumpăra", a spus Gheorghe Spătaru, 65 de ani, care are o pensie de 1.065 de lei. „Am muncit pe brânci o viaţă întreagă şi acum am ajuns să nu mai pot trăi, să mor de foame. Ruşine lor!", a declarat brăileanul Vasile Branea, 68 de ani.

Revoluţie la Prefectură

La Iaşi, 400 de bătrâni au luat cu asalt prefectura. „Am ajuns să trăim mai greu decât pe vremea lui Ceauşescu. Jos cu dictatorul Băsescu!", a spus Petru V. un pensionar cu 600 de lei pe lună. Venit să discute cu demonstranţii, prefectul Dragomir Tomaşleşchi a fost pus pe fugă de bătrâni.

Imediat după încheierea protestului pensionarilor, în faţa prefecturii s-au strâns aproape 1.000 de studenţi. „Vrem să ne menţinem aceleaşi drepturi. Ne vor fi reduse drastic subvenţiile la cantine şi cămine", a afirmat Vasile Constantinescu, student la Facultatea de Construcţii. Tinerii au huiduit şi au scandat lozinci împotriva ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu: „Funeriu şi ai lui, criminalii statului".

Grevă generală pe 31 mai

Sindicatele au început să anunţe replici radicale la măsurile de austeritate. La 19 mai, toate marile confederaţii vor participa la un miting de protest în faţa Guvernului. Din 31 mai, cadrele didactice au anunţat că intră în grevă generală. Până atunci, însă, profesorii nu vor mai trece notele în catalog şi nici nu vor participa la evaluările naţionale.

Marius Petcu, liderul Federaţiei Sanitas, a declarat că analizează posibilitatea de a se alătura grevei generale a profesorilor, dar o decizie va fi luată după mitingul din 19 mai.

Protestul pamperşilor

Sute de mame au anunţat pentru luni, ora 12.00, un miting de protest în faţa Ministerului Muncii.

Motivul: tăierea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Mamele au ameninţat că vor colecta pamperşii murdari şi îi vor aduce la protest. „Copilul nu este o firmă - nu poţi să-i declari falimentul sau să-l lichidezi! Ne-am organizat viaţa cunoscând legislaţia în vigoare. Ei nu pot să vină acum şi să sisteze banii, care provin din contribuţiile noastre şi nu sunt ajutoare sociale", a spus Alina Stanciu, mama unui băieţel de 10 luni. ; Au colaborat redacţiile „Adevărul de Seară"

Pensia medie, 576 de lei

În România există cinci milioane şi jumătate de pensionari, de la asigurări sociale şi foşti agricultori. Valoarea pensiei medii este de 677 de lei. După reducerea cu 15% a punctului de pensie, pensia medie va coborî la 576 de lei.

Sindicatele cer amânarea CES

Sindicatele au cerut amânarea şedinţei de vineri a Consiliului Economic Social (CES), fiindcă nu au primit în timp util textul memorandumului şi datele pe care şi-a fundamentat Guvernul măsurile. Potrivit înţelegerii avute cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, documentul şi informaţiile ar fi trebuit să ajungă până ieri la ora 15.00. Deoarece nu s-a întâmplat aşa, liderii s-au despărţit, după trei ore de aşteptare, cu o singură decizie: cererea de amânare, pe luni, a şedinţei CES. „În lipsa textului, nu ştim ce am putea discuta la CES", a explicat Iacob Baciu, preşedintele Confederaţia Sindicatelor Democratice din România.

Ovidiu Jurcă, vicepreşedinte BNS, spune că sindicatele au nevoie de 72 de ore pentru a analiza datele cuprinse în documente: încasările la buget, pe diverse capitole, volumul arieratelor, bugetele locale şi execuţia lor, intrările la asigurările sociale şi de sănătate etc. Mapa cu documente a ajuns la sindicalişti ieri, după ora 18.00. Avizul CES este obligatoriu, dar consultativ.

"FMI nu a spus că aceste măsuri sunt obligatorii. Este doar ambiţia lui Băsescu, aşa cum a fost şi cu Ceauşescu."

Rodica Puşcaşu pensionară, 62 de ani

"Dacă aveam pensia Rodicăi Stănoiu, dădeam şi 80% din ea. Cu a mea, abia trăiesc."

Victor Duţescu pensionar, 74 de ani

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite