Penitenciarele trebuie să-i plătească daune morale de 16.000 de lei fostului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, pentru condiţiile din detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a decis ca Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Penitenciarul Baia Mare să-i plătească în solidar fostului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, suma de 16.000 de lei. „N-am avut un cuier, o masă, un scaun, n-am avut decât paturi, 9 paturi suprapuse câte trei”, se plângea fostul ministru de condiţiile din închisori.

Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii, a dat în judecată Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Penitenciarul Baia Mare, solicitând daune morale din cauza condiţiilor din închisoare. Pe 25 noiembrie anul trecut, Judecătoria Sectorului 2 a admis în parte cererea fostului demnitar. In urma acestei decizii, cele două instituţii reclamate sunt obligate să îi achite acestuia daune morale în valoare de 5.000 de lei. Decizia Judecătoriei Sectorului 2 a fost însă contestată la Tribunalul Bucureşti, care a mărit cuantumul daunelor la 16.000 de lei.

Minuta Tribunalului Bucureşti

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanţii-pârâţi Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Penitenciarul Baia Mare. Admite apelul declarat de apelantul-reclamant Remeş Decebal Traian. Schimbă în parte sentinţa civilă nr.12929/25.11.2015 pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti în sensul că: Obligă pârâţii în solidar să achite reclamantului suma de 16.000 lei cu titlu de daune morale. Păstrează celelte dispoziţii ale sentinţei civile apelate. Pune în vedere apelantului reclamant să achite suma de 558 lei către martorul Şiman Cristian Gheorghe reprezentând drepturi băneşti cuvenite martorului, urmând ca după plată suma să fie recuperată de apelantul-reclamant de la intimaţii-pârâţi cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă intimaţii-pârâţi la plata către apelantul-reclamant a cheltuielilor de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru în cuantum de 200 lei. Definitivă”

Decebal Traian Remeş a fost eliberat condiţionat în luna februarie 2015, pentru că a împlinit vârsta de 60 de ani şi a ispăşit o treime din pedeapsă.  El a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul „Caltaboşul", fiind acuzat de fapte de corupţie.

„N-am avut un cuier, o masă, un scaun”

Intr-un interviu acordat în exclusivitate pentru România TV, Remeş a povestit despre perioada grea din puşcărie. Fostul ministru al Agriculturii a povestit despre tratamentul din puşcărie şi îşi aminteşte cum era nevoit să spele vasele şi şosetele în aceeaşi chiuvetă.

„O mizerie de nedescris, înghesuială la fel, condiţiile sub orice critică. N-am avut un cuier, o masă, un scaun, n-am avut decât paturi, 9 paturi suprapuse câte trei. Acolo îţi ţineai hainele, încălţamintea transpirată sau nu. Chiuveta unde se spălau sosete, alte articole intime acolo spălai si vesela", a povestit Decebal Traian Remeş.
Fostul ministru al Agriculturii a contestat, de altfel, condiţiile din închisoare şi la CEDO.

„Am avut saltele din 1962”

Fostul ministru Decebal Traian Remeş, închis pentru trei ani în dosarul Caltaboşul, a explicat, anul acesta, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, detalii din spatele gratiilor, cum trăiesc nouă oameni în 40 de metri pătraţi, ineficienţa comisiilor de eliberare condiţionată dar şi problemele din sistemul penitenciarelor.

„Pe fişa medicală pe care mi-au dat-o scrie că eram sănătos la intrare. În mai şi iunie am fost dus la spital, pentru verificări şi în octombrie 2013 din nou. La ieşire, am boala de care vă spun, cu ataşamentele medicale şi recomandare. Dar se pare că boala asta nu are nicio legătură cu un spaţiu insuficient, cu nouă inşi la 40 de metri pătraţi, nouă corpuri, nouă rânduri de haine mizerabile şi aveam 40 de metri cu volum de aer maxim. Nu mor caii când vor câinii şi se pare că mai pot trăi cu boala asta. Dar nu mai pot trăi când văd miniştri neputincioşi, premieri neputincioşi şi obrăznicii pe care le plătesc tot eu. (...) Am avut saltele din 1962 în camera în care am stat. Unele erau tăiate în repetate rânduri cu cutterul, pentru că nu pot pune aparatele alea electronice să caute pentru telefoane mobile decât dacă sunt sfâşiate şi saltelele.”

“Şi o altă prostie despre care nu se vorbeşte este existenţa comisiilor de eliberare condiţionată din penitenciare. Şapte inşi, din care unul singur e judecător. Restul de şase sunt şi ei pe acolo, poate au şi o facultate făcută. Împart sentinţe şi pedepse prin amânări mai mari decât le dă voie justiţia europeană. Şi nu sunt jurişti. Chiar dacă unii dintre ei au patalama de şcoală de drept.”
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite