UPDATE Suspectul de pedofilie din lift este agent la Brigada Rutieră. Acesta a recunoscut acuzaţiile şi spune că „de mulţi ani îi plac copiii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a agresat sexual doi copii FOTO Inquam Photos / George Călin
Bărbatul a agresat sexual doi copii FOTO Inquam Photos / George Călin

Suspectul de pedofilie din lift, care săptămâna trecută a agresat sexual doi copii, un băiat de 9 ani şi pe sora lui de numai 4 ani, este agent la Brigada Rutieră şi este audiat la această oră la Poliţia Capitalei. Bărbatul a recunoscut acuzaţiile aduse. Peste 50 de persoane au sunat în ultimele zile la 112 pentru a sesiza că l-ar fi văzut pe suspect. Asta, după ce Poliţia Capitalei a dat publicităţii imagini cu el.

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că ministrul de Interne, Carmen Dan, ar trebui să facă o analiză foarte serioasă a conducerii Poliţiei şi că poate trebuia să o fi făcut mai de mult.

Liviu Dragnea a fost întrebat dacă, urmare a acestui caz, Carmen Dan nu ar trebui să demisioneze din funcţia de ministru de Interne. „Asta e o întâmplare foarte gravă. Eu cred că ministrul de Interne ar trebui să facă o analiza serioasă să vadă cum a trecut testele psihologice şi cum a stat atâta timp în Poliţie. Poate ar trebui să facă o analiză serioasă a conducerii Poliţiei. Poate ar trebui să o fi făcut mai de mult”, a răspuns liderul PSD.

UPDATE Şeful Poliţiei Române a dispus, luni, verificări cu privire la agentul de la Brigada Rutieră a Capitalei reţinut pentru două infracţiuni de agresiune sexuală, dar şi un control referitor la managementul Brigăzii Rutiere, a anunţat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.

UPDATE O echipă de criminalişti face percheziţii la locuinţa agentului Eugen Stan.

Acuzaţiile aduse poliţistului de la Rutieră se vor extinde zilele următoare deoarece anchetatorii au informaţii că acesta este autorul unui viol asupra unei minore, produs în urmă cu şase ani.

În plus, bărbatul ar mai fi şi autorul unor perversiuni sexuale împotriva unei minore în anul 2009. Anchetatorii au ajuns la aceste concluzii după ce au identificat ADN-ul poliţistului în urmele de spermă colectate de pe vestimentaţia victimelor.

UPDATE Agentul Eugen Stan acuzat de pedofilie a fost reţinut, împotriva sa procurorii declanşând urmărirea penală pentru agresiune sexuală. Bărbatul va fi prezentat unui procuror cu propunerea de arestare preventivă.

„În ziua de 05.01.2018, în intervalul orar 10:10-10:55, în incinta unui bloc din sectorul 6 – în  lift şi pe palierul etajului 8 -   inculpatul S. E. a pupat-o pe obraji, pe gură şi în zona abdominală şi i-a pus mâna în zonele intime persoanei vătămate, minoră, în vârstă de 5 ani şi l-a pupat pe obraji  pe minorul  în vârstă de 9 ani”, arată procurorii Parchetului Bucureşti.

„Mulţumim tuturor celor care au sprijinit acţiunea de identificare: cetăţenilor care au sunat la 112 sau au trimis mesaje, reprezentanţilor mass-media care s-au implicat activ şi nu în ultimul rând tuturor subunităţilor de poliţie, la nivel naţional”, mai precizează aceştia.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat că sistemul actual de verificare a poliţiştilor este total depăşit, de aceea trebuie iniţiată o reformă.

„Cazul de astăzi nu trebuie tratat superficial. Nu toţi poliţiştii trebuie blamaţi. Derapaje au loc în poliţiile din întreaga lume. Sistemul actual nu are pârghii suficiente de verificare, testare şi cunoaştere a angajaţilor. Au fost numeroase derapaje, de aceea este nevoie de o reformă adevărată, dar rămâne de văzut dacă se va face cu aceeaşi oameni“, a spus Dajbog.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut şefului Poliţiei Române să explice cât de riguroase au fost testele psihologice la care a fost supus agentul suspectat de pedofilie şi să avanseze propuneri pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. 

UPDATE Mama minorilor agresaţi de agentul Eugen Stan a mers, luni, la Poliţia Capitalei. Femeia susţine că ambii copii vor merge la psiholog, menţionând că băiatul este mai afectat.

"Vreau să fie pedepsit pentru tot ce făcut. Cum aş putea să reacţionez ca părinte, ştiind că propria siguranţa şi încredere, despre care scrie pe maşini şi ne-o oferă Poliţia Română, este de fapt un agresor. E bine că nu au acoperit lucrul ăsta. Copiii nu mai au acces la televizor. Băiatul a rămas traumatizat, vrea doar să stea în casă. Nu ne mai spune decât dacă e întrebat de mine sau de tată, iar fata nu a spus de la început. Un comportament schimbat văd la băiat, e mai timid, mai fricos ca înainte, zice mereu să fie sigur că am închis uşa. Mi-a spus că în momentul în care a ridicat-o pe balustradă simţea că nu are putere să facă ceva să o ferească pe fată. Băiatul ştie ce s-a întâmplat. Amândoi merg la psiholog. Medicii au zis că e ok fata, nu a existat contact sexual", a declarat mama celor doi minori.

UPDATE Agentul acuzat de pedofilie a recunoscut faptele şi le-a mărturisit anchetatorilor că de mulţi ani îi plac copiii. Liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, spune că foarte mulţi dintre şefii acestuia trebuie să îşi dea demisia.

„Un test psihologic nu poate să redea foarte clar că eşti pedofil, dar comportamentul lui, el fiind şofer la unii şefi, de câţiva ani de zile, trebuia să dea cuiva de gândit. Eu cred că în urma anchetei foarte mulţi din şefii lui trebuie să-şi dea demisia", a spus Surugiu la intrarea în sediul Poliţiei Capitalei.

El a arătat că o testare psihologică anuală a poliţiştilor ar fi suficientă, dacă aceasta ar fi făcută corespunzător.

UPDATE Eugen Stan (47 de ani), agentul de poliţie suspectat de pedofilie, este şoferul comisarului Rene Emanuel Vornicu, şef de birou în cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră. Înainte de a fi şofer, Eugen Stan a lucrat în stradă, ca agent de circulaţie. 

UPDATE Potrivit anchetatorilor, suspectul are o fiică. El şi lucrează în Poliţie din 2010, anterior acesta fiind jandarm. Potrivit surselor din Poliţie, suspectul nu a ieşit niciodată în evidenţă cu un anumit comportament care să dea de bănuit. 

UPDATE „N-am ştiut că e agent de poliţie, cred că ar trebui o pedeapsă mult mai mare şi când un om se face poliţist ar trebui verificat mult mai bine”, a spus naşa copiilor agresaţi în lift, femeia de la care copiii se întorceau atunci când a fost prins de poliţişti, după ce a fost audiată la Poliţia Capitalei. 

Şi părinţii celor doi copii agresaţi urmează să ajungă la audieri.

Eugen Stan suspect pedofilie

Poliţia a informat, luni, că suspectul audiat este agent la Brigada Rutieră. Cei care ar fi notificat poliţştii cu privire la identitatea suspectului ar fi fost chiar colegii lui de breaslă. Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi recunoscut o faptă similară din 2015. Şi atunci imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere, dar acesta nu a putut fi identificat. 

Acesta a fost prins după o operaţiune de anvergură în Capitală pentru capturarea bărbatului care la sfârşitul săptămânii trecute a agresat sexual doi copii în liftul unui bloc din cartierul Drumul Taberei.

"La acest moment, la sediul Poliţiei Capitalei se află un potenţial suspect în cazul de agresiune sexuala din 05.01.2018 - un bărbat de 47 de ani. Faţă de acesta se desfăşoară activităţi  procedurale prevazute de Codul de procedură penală", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca.

"Da, este poliţist la Rutieră, au confirmat colegii de acolo, care au analizat imaginile. Clar este poliţist la Brigada Rutieră Bucureşti. Nu ne face cinste aşa ceva", a declarat Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Aproape trei sute de poliţişti au fost mobilizaţi, în ultimele trei zile, pentru căutarea bărbatului.

În weekendul care tocmai s-a scurs anchetatorii l-au căutat într-o zonă de 50 străzi în jurul locului unde a avut loc atacul. Până ce făptaşul să fie prins, poliţiştii au audiat şapte persoane, dar niciuna nu a fost reţinută. 

Unde se termină bătălia cu pedofilul din Capitală 

„Misiunea va fi una dificilă”, spune profesorul Tudorel Butoi, psiholog criminalist. Asta pentru că bărbatul căutat de poliţişti este viclean şi foarte mobil. „Agenţii acum aleargă din pedofil în pedofil, din aurolac în aurolac. Se vor confrunta cu un individ viclean, care şi-a schimbat modul de operare, şi-a schimbat vestimentaţia, şi-a schimbat locaţia, care e pe goană şi care are discernământul integru. Toţi pedofilii aceştia sunt responsabili de faptele lor pentru că ei ştiu ce pericol reprezintă”, a declarat ieri, pentru „Adevărul”, profesorul Tudorel Butoi. 

Potrivit acestuia, bătălia cu pedofilii durează până în momentul în care aceştia sunt identificaţi. „Când l-ai găsit şi l-ai adus la secţie, recunoaşte toate faptele, cu mare uşurinţă. Asta este slabiciunea lor. În schimb, pedofilii sunt inteligenţi, perverşi, schimbă permanent locurile în care agresează copii, putând să plece pe întregul teritoriu al ţării, în Bucureşti, în alte oraşe. Sunt indivizi care nu nu sunt capabili să întreţină acte sexuale cu adulţii şi atunci crează victime din grupul celor vulnerabili - copiii, cărora le promit bomboane, recompense, bani. Îi atrag prin ganguri, prin părculeţe, prin subsoluri”, a comentat ieri psihologul criminalist. 

Noi imagini cu bărbatul care a agresat sexual doi copii în liftul unui bloc

Atenţia dispersată l-a împiedicat să meargă până la capăt

Specialistul e de părere că în cazul celor doi copii, o fetiţă de cinci ani şi fratele ei de nouă ani, pedofilul a avut atenţia dispersată, acesta fiind şi singurul motiv pentru care nu a reuşit să întreţină acte sexuale cu cei doi micuţi. „Numai faptul că au fost doi copii l-au făcut pe acest pedofil să nu-şi ducă la împlinire actul sexual. Atenţia lui a fost când la un copil, când la celălalt. Însă, toate aceste experienţe pot avea urmări dramatice asupra acestor copii, pot duce la inhibiţie, la imitaţie în viaţa matură”, a completat profesorul Butoi. 

Iar efectele se văd deja asupra copiilor, după cum susţin chiar părinţii lor, care au plecat şi ei în căutarea individului care le-a batjocorit copii. În cursul zilei de sâmbătă, cei mici au fost duşi la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” pentru a fi examinaţi de medicii legişti. „Băiatul este retras, nu vorbeşte, este încă speriat. Fetiţa nu a înţeles exact prin ce a trecut, dar băiatul fiind mai mare, şi-a dat seama despre ce a fost vorba”, arată mama copiilor la un post de televiziune, precizând că cei doi vor avea nevoie de consiliere psihologică pentru a depăşi cu bine acest moment. 

„Învaţă-ţi copilul să spună NU”

„Învaţă-ţi copilul să spună NU. Cu voce tare. Învaţă-l să ţipe. Învaţă-l să fie nesupus. Ceartă-te constructiv cu el. O relaţie bună cu copilul tău nu e cea în care e docil, obedient şi <<cuminte>>. E copil. Cuminţenia e doar a pământului fertil pentru prădător”, este sfatul pe care medicul psihiatru Gabriel Diaconu l-a dat zilele acestea părinţilor, pe contul său personal de Facebook. Acesta a prezentat chiar un ghid de conversaţie, care să îi ajute pe părinţi şi educatori de copii la vârstă preşcolară şi şcolară să discute despre sex sau seducţie. 

„Părintele e important să observe cum, în faţa seducătorului, copilul îşi va modifica atitudinea ori comportamentul. Va spune că nu-i place să rămână cu X singur, sau va protesta dacă trebuie lăsat cu X. Va spune că X îi dă cadouri dacă e cuminte, sau dacă face ce-i spune X”, arată medicul, precizând că alerta copilului se manifestă prin regresie. În opinia acestuia, bărbatul care i-a agresat sexual pe cei doi copii ar avea între 40 şi 55 de ani, nu are ocupaţie, locuieşte în apropiere de victime, cu o persoană vârstnică, suferă de un handicap fizic şi nu se află la prima agresiune de acest gen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite