Pedepse mai grele pentru şoferii prinşi băuţi la volan şi pentru cei care depăşesc neregulamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii care depăşesc neregulamentar ar putea rămâne fără permis timp de 3 luni şi vor primi şi o amendă de 2900 de lei. Cel puţin aşa propune deputatul Florin Roman care a depus la Senat un proiect de  modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Pentru conducerea sub influenţa alcoolului, atunci când nu avem de-a face cu o infracţiune, proiectul prevede o pedeapsă şi mai mare: suspendarea exercitării dreptului de a conduce timp de un an şi o amendă de 2.900 de lei. 

În forma actuală a legii se arată că depăşirea neregulamentară şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice pot fi pedepsite cu 30 şi, respectiv, 90 de zile de suspendare a dreptului de a conduce.

Suntem pe locul 1 în Europa 

„România ocupă în continuare un neonorant loc 1 în statistica europeană referitoare la numărul de decese din accidentele rutiere, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 49 de decese la milionul de locuitori, conform datelor oficiale. La nivel european, această situaţie este de-a dreptul alarmantă, iar în acest sens se urmăreşte identificarea unui set de metode pentru a reduce la jumătate numărul victimelor la nivel european. La nivel naţional avem aprobată Hotărârea nr. 755/2016 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru siguranţa rutieră pentru perioda 2016-2020 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea, un document strategic care trasează direcţiile de acţiune în sensul sporirii gradului de siguranţă în traficul rutier, iar una dintre aceste direcţii vizează îmbunătăţirea legislaţiei şi a controlului respectării acesteia”, arată în motivarea proiectului Florin Roman. Deputatul susţine că reducerea numărului de accidente reprezintă un obiectiv asumat de România, dar că efectele campaniilor de prevenţie sunt limitate dacă ele nu sunt dublate de o legislaţie fermă.

2.900  de lei va fi amenda maximă pentru depăşirea neregulamentară sau condusul sub influenţa alcoolului

„Depăşirea liniei continue este una dintre cauzele foarte frecvente din care au loc accidentele frontale. care fac multe victime. Apoi alcoolul la volan are rata de cauzalitate de 18 la sută. Eu aş merge mai departe pentru că îmi doresc, de exemplu, un proiect de act normativ care creşte cu 200 la sută numărul de radare din trafic. Apoi, poate se umblă şi la perioada de valabilitate a punctelor de penalizare. La noi este de 6 luni, iar în Occident, şoferii trebuie să fie mult mai atenţi pentru că această perioadă a fost extinsă la doi ani”, este de părere Ionel Simionca, psiholog, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite