Pe cine deranjează ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, 4 Octombrie, toată presa a vuit: „surse” din CNSAS susţin că ministrul Educaţiei, prof. Mircea Dumitru, a fost colaborator al Securităţii. Deşi CNSAS a dat publicităţii un comunicat de presă care infirmă „sursele” sigure ale ziariştilor, nimeni nu s-a grăbit să îl publice, deoarece dispărea ştirea de senzaţie.

Comentatorii, mai mult sau mai puţin avizaţi, au sărit să ceară capul ministrului, ceea ce confirmă că a fost un atac mediatic pregătit.

În 2007, prof. Mircea Dumitru a primit o adeverinţă de la CNSAS în care se afirma că nu a fost colaborator al Securităţii. Cu ocazia acelei verificări, Mircea Dumitru a contestat documentele din dosarul de reţea 79832, punând la dispoziţia CNSAS o declaraţie olografă, pentru comparaţie grafologică. CNSAS afirma în 2007 că respectivul dosar nu conţine elemente de colaborare ale titularului cu Securitatea. Ieri, prof. Mircea Dumitru a negat orice colaborare cu Securitatea.

Dacă ziariştii angajaţi pentru a-l decredibiliza pe ministrul Mircea Dumitru au dovezi suplimentare, ar trebui să le publice. Invocarea „surselor” din CNSAS nu este un argument. Dosarul cu pricina era cunoscut încă din 2007, de atunci se ştie că are 11 file şi, tot în 2007, CNSAS, instituţia de unde provin sursele ziariştilor, a susţinut că în dosar nu sunt elemente care să ateste colaborarea cu Securitatea.

În primul rând aş atrage atenţia asupra caracterului comun al numelui Mircea Dumitru. Pentru a se evita orice confuzie, îi întreb atât pe ziarişti, cât şi pe sursele lor: cu excepţia numelui, care, repet, este un nume comun, des întâlnit, mai există şi alte date care să îl identifice pe Mircea Dumitru din dosarul de reţea 79832 cu prof. Mircea Dumitru? În 2007 s-a făcut o expertiză grafologică a textelor din dosar şi a declaraţiei prof. Mircea Dumitru? Până ce nu sunt aduse suficiente argumente pentru a-l identifica pe Mircea Dumitru, alias Negulescu, din dosarul de reţea 79832 cu prof. Mircea Dumitru, totul se rezumă la o campanie media josnică.

Cine are interesul să îl decredibilizeze pe ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru?

În timpul lui Mircea Dumitru a început verificarea tezelor de doctorat suspectate de plagiat şi anularea diplomelor de doctor obţinute prin impostură. Până acum Victor Ponta, fost premier, respectiv Gabriel Oprea, fost ministru de interne, şi-au pierdut doctoratele. Alte plagiate, printre care ale fostului ministru de interne, Petre Tobă, sunt în verificare la CNATDCU.

În jurul lui Petre Tobă au făcut zid SRI, Armata şi Poliţia. Universitatea Naţională de Apărare Carol I afirmă prin Comisia de Etică inexistenţa plagiatului. Membrii comisiei de specialitate din CNATDCU, care provin din SRI, Armată şi Poliţie, s-au recuzat din comisia de lucru care trebuia să analizeze teza lui Petre Tobă pentru a amâna verdictul. Comisia de lucru formată ulterior din 2 profesori de la SRI şi unul din Poliţie (acuzat între timp şi el de plagiat) au decis că Petre Tobă nu a plagiat, invocând argumente puerile, care decredibilizează întreaga procedură de verificare a plagiatelor de către CNATDCU. Ministrul a dispus formarea unei comisii independente, fără subordonare în structurile militare din SRI, Poliţie sau Armată, care să verifice teza de doctorat a lui Petre Tobă.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a dispus verificarea şi reacreditarea şcolilor doctorale, în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale. Deocamdată şcolile doctorale funcţionează pe baza autorizării provizorii. În cazul unei verificări corecte, multe şcoli doctorale ar trebui închise.

Ministrul Mircea Dumitru a început organizarea concursurilor publice pentru ocuparea posturilor de director în instituţiile de învăţământ preuniversitar. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, şefa Comisiei de Învăţământ din Senat, a încercat, printr-o bâlbă devenită antologică, să blocheze organizarea concursurilor sau amânarea lor până în 2017. De ce? Pentru că PSD doreşte numirea politică a directorilor. PSD speră să câştige alegerile parlamentare şi astfel să fie la butoane, pentru a numi directori de şcoli şi licee dintre clienţii săi politici. Câte neveste de politicieni sunt directori în învăţământul preuniversitar? Nu doar de la PSD, pentru că boala clientelismului politic este transpartinică.

În 3 luni de ministeriat, prof. Mircea Dumitru a reuşit să îi deranjeze pe cei din SRI, Armată şi Poliţie din cauza eficientizării măsurilor antiplagiat, pentru că mulţi generali şi-au obţinut stelele prin teze de doctorat susceptibile de plagiat. O verificare serioasă a tuturor tezelor de doctorat susţinute la Academia de Poliţie Al. I. Cuza, la Academia Naţională de Informaţii a SRI şi la Universitatea Naţională de Apărare Carol I ar putea scoate la lumină atât de multe plagiate, încât aceste şcoli doctorale ar trebui închise. E destul să te uiţi peste numele marilor ”personalităţi publice” care şi-au făcut acolo studiile doctorale şi suspiciunea de plagiat este suficient de mare pentru a solicita verificarea tezelor lor de doctorat.

În 3 luni de ministeriat, prof. Mircea Dumitru îi deranjează pe cei din PSD, care se erijează în zeii educaţiei, în frunte cu Ecaterina Andronescu, deoarece, prin organizarea concursurilor publice pentru posturile de directori în şcoli şi licee dispare o sursă pentru clientela politică.

În 3 luni de ministeriat, prof. Mircea Dumitru îi deranjează pe rectorii universităţilor ale căror şcoli doctorale riscă să fie închise în cazul unei evaluări corecte. Mulţi rectori sunt sprijiniţi de partide politice, pentru că învăţământul universitar din România este subordonat intereselor de partid, mai ales în cazul universităţilor mici de provincie.

Atacul mediatic împotriva ministrului Mircea Dumitru este orchestrat de cei pe care i-a deranjat în cele 3 luni de ministeriat: SRI, Poliţie, Armată, PSD, plagiatori şi grupuri de interese din învăţământ.

Prof. Mircea Dumitru a spus că atacul apornit de la cineva din CNSAS. Să nu uităm că membrii CNSAS sunt numiţi politic. Această instituţie a rămas un instrument politic, controlat de partidele politice. Independenţa CNSAS de partidele politice este doar declarativă.

Atacul mediatic împotriva ministrului Mircea Dumitru este orchestrat de cei pe care i-a deranjat în cele 3 luni de ministeriat: SRI, Poliţie, Armată, PSD, plagiatori şi grupuri de interese din învăţământ.

O schimbare a ministrului Mircea Dumitru l-ar putea salva pe Petre Tobă de acuzaţia de plagiat şi ar arunca în derizoriu toată campania antiplagiat din ultimii ani. Plagiatorii ar beneficia în continuare de avantajele doctoratelor obţinute prin impostură – grade militare, acces în barou, posturi în administraţie şi magistratură, sporuri salariale etc.

Evident, campania mediatică josnică împotriva ministrului Educaţiei, prof. Mircea Dumitru, este orchestrată de cei pe care îi deranjează. Educaţia prezintă interes pentru politicieni din perspectiva avantajelor directe şi nu îi interesează absolut deloc o reformă reală în învăţământ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite