Pavel Abraham, sfetnicul interlopului Fane Căpăţână

Pavel Abraham, sfetnicul interlopului Fane Căpăţână

Pavel Abraham (stânga) a fost interceptat de procurori în timp ce vorbea cu Fane Căpăţână (dreapta)

Fost şef al Agenţiei Naţionale Antidrog, generalul locotenent (r) Pavel Abraham a fost cercetat pentru complicitate la dare de mită, în dosarul interlopului Fane Căpăţână.


Pavel Abraham a primit neînceperea urmăririi penale în ancheta care îl viza pe Ştefan Dinu, zis Fane Căpăţână, după ce interlopul a încercat să mituiască un poliţist.

Fane Căpăţână a fost trimis în judecată pentru dare de mită, după ce i-a propus comisarului Ionel Udatu, ofiţer în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov, suma de 2.000 de euro pentru închiderea unui dosar.

„Două mii de euro, ţi-i dau acum dacă vrei... Dacă m-a trimis nea Dincă, fii convins că nu sunt măgar, nu? Eu am venit să-mi rezolv treaba că-mi arde sufletu', că mi-e frică. Poate să mă ia din orice", i-a propus Fane Căpăţână, la data de 5 iunie 2009, poliţistului Ionel Udatu.

Propunerea interlopului era ca poliţistul să-i închidă dosarul în care era cercetat pentru înşelăciune, după ce a păcălit un cetăţean polonez. Subcomisarul Ionel Udatu a formulat un denunţ, în care a reclamat cum s-a încercat mituirea lui. El a povestit că la data de 6 iunie a fost sunat de o „persoană de încredere", Ilie Dincă, secretar general al Partidei Romilor şi preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi care l-a rugat să se întâlnească cu cineva.

Din acel moment, procurorii Parchetului Capitalei au început monitorizarea lui Fane Căpăţână, interceptându-i convorbirile telefonice.

„Încă nu am răspunsul, Fane"

Întrucât poliţistul nu voia să-i arate acte din dosar, Fane Căpăţână l-a sunat pe Pavel Abraham, căruia i-a explicat situaţia şi cu care s-a întâlnit apoi, la 10 iunie 2009. A doua zi după întâlnirea cu Abraham, Fane Căpăţână l-a sunat din nou pe general: „Şi m-a băgat prin spate şi mi-a arătat numai coperta cu numele meu, vreu să vă spun telefoanele astea". „Bine. Hai să văd care e treaba, că nu mi se pare ceva în regulă, din ce mi-ai spus", i-a comunicat Pavel Abraham interlopului.

Într-o altă convorbire din data de 11 iunie 2009, fostul şef al ANA i-a comunicat lui Fane Căpăţână că nu ar avea de ce să-şi facă griji: „Încă nu am răspunsul, Fane. Dar se pare că nu e adevărat până acum. Deci, ţine cont ce îţi spun. Deci, a rămas să mă mai caute, dar se pare că nu e adevărat. Ai înţeles?"

Audiat la Parchet

Pavel Abraham a fost informat de procurori, în urmă cu două luni, că a avut telefonul interceptat timp de 30 de zile. El a explicat anchetatorilor că a fost contactat de Fane Căpăţână, care i-a povestit că este implicat într-o cauză penală la Poliţia Ilfov şi i-a cerut să verifice dacă este adevărat.

Contactat telefonic de reporterii „Adevărul", Pavel Abraham a susţinut că nu ştie că a fost cercetat de procurori, subliniind doar că a dat o declaraţie de martor. „Îl ştiu de mai multă vreme pe Fane Căpăţână, eu am fost cel care l-a arestat prima dată şi l-am trimis în judecată", a declarat Abraham. Chestorul a subliniat că nu are nicio legătură cu interlopul, ci doar că acesta l-a sunat şi după ce s-a eliberat din puşcărie, la începutul anului, când voia să se angajeze ca bodyguard.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: