Patru lăzi cu focoase pentru rachete au fost furate dintr-un tren cu armament păzit de jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru lăzi cu câte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren ce a plecat din Braşov spre Bulgaria. Trenul era păzit de 10 jandarmi, însă dispariţia celor 64 de focoase a fost constatată abia sâmbătă, la ora 14.00.

UPDATE 16.25 "Ancheta trebuie să arate dacă a fost vorba de o neglijenţă a jandarmilor care asigurau paza trenului sau să clarifice în detaliu circumstanţele în care a avut loc furtul. Trebuie stabilit dacă sustragerea lăzilor cu focoase a fost un act întâmplător, hoţii urmărind să fure orice dintr-un tren sau s-a acţionat la comandă pentru o reţea de crimă organizată", a declarat, duminică, pentru Mediafax, vicepreşedintele Comisiei de apărare George Scutaru

UPDATE 14.50 ROMARM: Din momentul transferului de proprietate,responsabilitatea transportului aparţine beneficiarului

"Compania Naţională ROMARM - filiala S.C. TOHAN S.A. - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener extern, din Bulgaria, având toate aprobările impuse de legile româneşti, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare (FCA) prevedea ca transferul de proprietate între furnizor şi beneficiar să aibă loc la Braşov. Din momentul transferului de proprietate, responsabilitatea asupra transportului şi securităţii mărfii i-a revenit beneficiarului", se arată în comunicatul ROMARM, semnat de general manager Vasile Marius Crişan.

Potrivit sursei citate, partenerul extern a încheiat un contract cu o companie românească care era obligată, conform contractului, să asigure transportul şi securitatea lui pe teritoriul României.

UPDATE 14.10 Ministerul Afacerilor Externe afirmă că transportul de material militar oprit în Giurgiu reprezintă un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale

UPDATE 13.30 Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru adevarul.ro că cei zece jandarmi din Giurgiu au luat doar în primire transportul şi nu ştiau ce se află în lăzi.

UPDATE 13.03 Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române: "Nu este muniţie de război, aşa cum s-a spus, sunt simple componente care nu prezintă pericol decât asamblate într-un sistem". El a precizat că ancheta a fost preluată de către Parchetul Militar, care verifică şi modul în care a fost efectuată paza muniţiei.

UPDATE 13.00 Maior Magercu Nicolae, şeful Jandarmeriei Giurgiu: "Misiunea de transport (a focoaselor n..r) s-a deplasat în baza legii. Aceste componente metalice nu prezintă un pericol. El pot fi periculoase doar în sisteme asamblate de specialişti".

UPDATE 12.54 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, locotenentul Marius Militaru, afirmă că cele 64 de focoase furate sunt componente "care în mod unitar nu reprezintă un pericol". "Doar asamblate pot reprezenta un pericol. Tocmai de aceea aceste componente se deplasează dezasamblate", a spus el.

Potrivit acestuia, paza transportului a fost asigurată de zece jandarmi, iar până în prezent niciunul nu a fost sancţionat.

UPDATE 12.35 Poliţiştii de la Transporturi Feroviare Braşov verifică staţiile prin care a trecut trenul cu armament. Vezi aici detalii.

UPDATE 12.30 Reprezentanţi ai CFR Marfă afirmă că instituţia a organizat transportul special de armament de la fabrica din Braşov. CFR Marfă este singura instituţie autorizată de Ministerul Apărări să efectueze astfel de transporturi în România.

UPDATE 12.25 Înainte să ajungă în Gara Stăneşti, garnitura mai avusese alte două opriri, una dintre ele fiind în gara Zărneşti. Potrivit unor surse judiciare, trenul venea de la fabrica de armament din Tohan, judeţul Braşov şi a plecat din curtea societăţii ieri-dimineaţă. Vezi aici detalii.

UPDATE 12.00 Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor 15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.

Trenul se afla în Staţia CFR Giurgiu pentru efectuarea formalităţilor vamale, iar din interior s-a constatat că lipseau patru lăzi cu câte 16 dispozitive militare.

UPDATE 11.51 Potrivit corespondentului adevarul.ro, jandarmii din Giurgiu păzesc trenul respectiv de azi noapte. Trenul a fost tras pe o altă altă linie, iar presa nu are acces la el.

UPDATE 11.35 Ar fi fost vorba despre un export privat de armament, iar una dintre ipotezele luate în calcul este că furtul ar fi fost comis de către hoţi de fier vechi, potrivit Mediafax.

UPDATE 11.30 Armamentul provenea de la fabrica Tohan din Zărneşti.

UPDATE 11.10 Reprezentanţi ai Ministerului Apărării susţin că transportul nu aparţine ministerului.

Potrivit realitatea.net, focoasele nu conţin explozibil, dar pot fi folosite pentru realizarea unor bombe artizanale.

Trenul venea de la o fabrică de armamant din Braşov şi se îndrepta spre Bulgaria.

Potrivit unor surse judiciare, în tren se aflau 10 jandarmi cu scopul de a asigura paza. Dispariţia celor patru lăzi cu focoase a fost semnalată abia sâmbătă, când la Gara Stăneşti, în apropiere de Giurgiu,  angajaţii CFR au constatat că sigiliul de la vagon a fost rupt. Înainte de Gara Stăneşti, trenul a mai avut o oprire.

Trenul din care au dispărut cele patru lăzi cu focoase va rămâne în judeţul Giurgiu, pentru verificări. Poliţiştii au instituit filtre în tot judeţul, iar Parchetul Militar Bucureşti a declanşat o anchetă în acest caz.

Revenim cu detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite