Patru apatrizi de naţionalitate afgană, suspectaţi de terorism, vor fi expulzaţi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţii ar avea legături cu organizaţii teroriste din Afganistan şi din zona Asiei Centrale FOTO Shutterstock
Suspecţii ar avea legături cu organizaţii teroriste din Afganistan şi din zona Asiei Centrale FOTO Shutterstock

Curtea de Apel Bucureşti a declarat, joi, indezirabili patru apatrizi de naţionalitate afgană, suspectaţi de activităţi teroriste. Cei patru sunt adepţi ai unei grupări afiliate Al-Quaida, susţine SRI.

Cei patru afgani, Mansoor Shah Ghafoory (23 ani), Addaljalil Khan (18 de ani), Ahmadzai Faisal (31 de ani) şi Ahmad Shafi (27 de ani) au fost preluaţi în custodie de Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, pentru a fi expulzaţi.

Aceştia erau în România de mai multă vreme şi solicitaseră azil politic, pe motiv că în ţara de origine au fost supuşi persecuţiilor.
Afganii însă au format un grup izolat, organizat după criterii ideologice, şi făceau propagandă islamică extremistă şi radicalizare.

Monitorizaţi de SRI

Afganii erau supravegheaţi de SRI încă de anul trecut. “Erau în contact cu un lider al unei grupări teroriste din Afganistan, cu ramificaţii în Al-Quaida. În urma monitorizării, s-a aflat că au pregătire militară, aveau cunoştinţe pentru a confecţiona dispozitive explozive improvizate şi erau chiar pregătiţi să devină atentatori sinucigaşi”, a declarat pentru “Adevărul” Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au considerat că legăturile suspecţilor cu organizaţii teroriste din Afganistan şi din zona Asiei Centrale reprezintă un pericol la adresa siguranţei naţionale şi au decis declararea acestora ca indezirabili pe o perioadă de 15 ani. Decizia nu este definitivă, afganii având termen de 10 zile pentru a face recurs.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite