Patronul Şahtior Doneţk a oferit un milion de dolari pentru construirea sarcofagului de beton la Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rinat Ahmetov
Rinat Ahmetov

Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, a anunţat luni că a oferit suma de un milion de dolari pentru construcţia noului sarcofag pentru reactorul 4 de la Cernobîl, care a explodat în 1986, transmite EFE.

Patronul echipei Şahtior Doneţk, Rinat Ahmetov, a cărui avere este estimată la 16 miliarde de dolari, conform ediţiei ucrainiene a revistei "Forbes", a afirmat că "este foarte importantă" finalizarea construcţiei sarcofagului ce va acoperi reactorul numărul 4 pentru că "problema securităţii nucleare reprezintă o chestiune de viaţă şi de moarte", iar "viitorul Ucrainei este în joc".

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, a anunţat luni, la Kiev, că Uniunea Europeană va oferi 110 milioane de euro pentru consolidarea sarcofagului de beton al reactorului centralei de la Cernobîll, unde în urmă cu 25 de ani s-a produs unul din cele mai grave accidente nucleare din istorie.

Până acum, Comisia Europeană a promis 470 de milioane de euro pentru proiecte la Cernobîl, în special pentru siguranţa nucleară, dar şi pentru a ajuta populaţia locală şi pentru îmbunătăţirea sistemului medical.

"Siguranţa nucleară este o problemă globală care necesită un răspuns global. Angajamentul nostru, ce reflectă rolul conducător al CE în materie de siguranţă nucleară, este să facem Cernobîl un loc sigur din nou. Sperăm că parteneri-cheie vor oferi contrribuţii pentru finalizarea lucrărilor de consolidare până în 2015. Cu ocazia reuniunii, voi cere să fie introduse cele mai înalte standarde la nivel global pentru centralele nucleare", a declarat preşedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Centrala de la Cernobîl, situată la 100 de kilometri nord de Kiev, a fost scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, când un reactor a explodat iar particule radioactive s-au răspândit deasupra Europei, afectând în special Ucraina, Belarus şi Rusia.

Reactorul a fost izolat cu beton în 1986, dar între timp sarcofagul s-a fisurat şi are nevoie de consolidare. Un consorţiu francez a câştigat în 2007 licitaţia pentru construirea unui nou sarcofag etanş finanţat dintr-un fond gestionat de BERD. Sarcofagul va avea o formă cubică şi o înălţime de 108 metri.

Pentru finalizarea proiectelor majore la Cernobîl mai este necesară suma de 740 milioane de euro din partea comunităţii internaţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite