Patronii firmei care a montat artificiile în Clubul Colectiv află joi dacă rămân sau nu în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii firmei Golden Ideas Fireworks Artists şi pirotehnistul care a montat artificiile în clubul Colectiv din Capitală, află joi dacă rămân în continuare în arest la domiciliu. Miercuri, instanţa a decis prelungirea arestului preventiv şi pentru cei trei patroni ai clubului Groazei.

Judecătoria Sectorului 4 va judeca cererea Parchetului General de prelungire a arestului la domiciliu pentru Daniela Niţă, administrator şi acţionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă, director al firmei, şi pirotehnistul Viorel Zaharia.

Au încercat să distrugă probe incriminatorii

Procurorii au interceptat discuţiile telefonice dintre patronii Golden Ideas Fireworks Artists, firma care a organizat focul de artificii la clubul Colectiv, şi mai mulţi angajaţi, obţinând probe că aceştia au încercat să distrugă documentele care îi incriminau.

Înainte de a-i ancheta pe patronii şi angajaţii firmei Golden Ideas Fireworks Artists, procurorii le-au interceptat telefoanele. Aşa au aflat că administratorii Daniela Niţă şi fratele său, Cristian Niţă, nu numai că i-au învăţat pe angajaţi ce să declare când vor fi audiaţi, dar şi că au încercat să distrugă probele care i-ar fi incriminat, cum ar contractul încheiat cu trupa Goodbye to Gravity. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au continuat ancheta incendiului din clubul Colectiv. Judecătoria Sectorului 4 a admis propunerea anchetatorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a Danielei şi a lui Cristian Niţă şi
a  pirotehnicianului Viorel Zaharia. 

În acest dosar mai sunt arestaţi patronii clubului: Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu. Potrivit datelor procurorilor SUPC, artificiile au fost montate de Viorel Zaharia, iar cei care au rămas în club să le declanşeze sunt: Alexandru Florin Beşcu şi Marian Moise –internat în stare gravă, transportat la un spital din Belgia la data de 6 noiembrie 2015. Toţi trei sunt angajaţi ai Golden Ideas Fireworks Artists. Beşcu a dat iniţial o declaraţie în faţa poliţiştilor, în care minimaliza vinovăţia firmei pentru care lucra.

Şi-a recunoscut minciuna

Ulterior, Alexandru Florin Beşcu a revenit şi a povestit cum a  fost influenţat de patroana sa.  „Revin şi arăt faptul că la data de 31 octombrie 2015, în jurul orei 17.00, am fost contactat telefonic de către un ofiţer de poliţie care m-a invitat să mă prezint la Poliţia Capitalei. Am sunat-o pe Niţă Dana să îi spun despre acest lucru, aceasta mi-a comunicat că şi ea a fost invitată şi ne-am întâlnit la Răzoare de unde am venit amândoi. În declaraţia dată în faţa organelor de poliţie, la data de 1 noiembrie 2015, am susţinut că pe drum nu am discutat despre ce urma să declarăm, iar declaraţia pe care am dat-o în acea zi nu mi-a fost influenţată de nicio persoană. Întrucât îmi era frică să nu îmi pierd locul de muncă am declarat aceste aspecte, însă adevărul este că pe traseul urmat de la Răzoare către sediul DGPMB, în timp ce mă aflam cu Niţă Daniela în autoturismul acesteia, m-a influenţat să declar că firma noastră a montat doar jeturile de CO2 şi nu a avut nicio implicare în instalarea artificiilor”, a povestit pirotehnistul.

Norocul lui Beşcu, care a scăpat nevătămat, a fost că a ieşit din club cu câteva minute înainte de a izbucni incendiul, deoarece era cald şi nu-i plăcea muzica. Pe 1 noiembrie, Beşcu  s-a simţit vinovat şi a dat o nouă mărturie, în care a recunoscut tot. El a povestit şi alte discuţii pe care le-a avut cu angajaţii societăţii: „Am stat de vorbă  cu cei doi aproximativ o oră timp în care Zaharia Viorel plângea fiind afectat de cele întâmplate”.

Mandatele de interceptare

Un alt aspect important al anchetei, pe 31 octombrie, procurorii din Parchetul Capitalei – care au deschis iniţial ancheta, au monitorizat telefoanele mai multor persoane implicate în organizarea acestui eveniment – printre care proprietarii clubului, organizatori şi diverşi parteneri de afaceri. Incendiu la avut loc în noaptea de 30-31 octombrie. Printre cei monitorizaţi erau şi Daniela şi Cristian Niţă. Procurorii au descoperit cum aceştia încercau să şteargă urmele şi să distrugă documentele. „M-a sunat Adriana să ştergi şi de pe desktop folderul cu colaboratorii”, discutau aceştia.

Prin telefon, era stabilit şi să menţină anumite declaraţii: „Şi pe urmă, ce-am discutat noi rămâne în picioare, ferm!”. Andreea Sîrbu, angajată a firmei de artificii, a recunoscut în faţa procurorilor:  „L-am sunat pe Niţă Cristian şi am vorbit cu el la telefon şi i-am spus să şteargă documentul respectiv, adică actul adiţional de la contract din calculator. I-am spus să-l şteargă inclusiv din coş. Precizez că Niţă Daniela anterior, în cursul zilei de 31 octombrie 2015, îmi spusese mie să şterg acele documente, dar am uitat, astfel că l-am sunat pe Niţă Cristian şi i-am spus ce să facă”. Cea care ar fi dat ordinele era Adriana Moise, angajată şi ea în această firmă, rudă cu Daniela şi Cristan Niţă.   „Precizez că a fost decizia mea să şterg documentele. Referitor la ştergerea folderelor din calculatorul de la serviciu, nu am avut nicio discuţie cu reprezentantul firmei. A fost decizia mea exclusivă”, a spus Adriana Moise.

Acuzaţiile procurorilor

Procurorii care anchetează incendiul de la clubul Colectiv i-au pus sub acuzare pe patronii firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care au făcut focul de artificii în local. Astfel, Daniela Niţă şi fratele său, Cristian Niţă, sunt cercetaţi pentru infracţiunile de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Pirotehnistul care a instalat artificiile morţii, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă.

Explicaţiile pirotehnicianului

Pirotehnistul Viorel Zaharia  a povestit procurorilor că el împreună cu colegul său Marian Moise  au montat artificiile din Colectiv. „Ele sunt importate de la o firmă din Bulgaria. Pe ele nu este nicio menţiune în limba română”, a povestit Zaharia. Astfel a fost încălcată procedura legală, potrivit căreia artificiile trebuiau să aibă explicaţii în limba română. După montare, pirotehnicianul a plecat, iar cel care a rămas să aprindă artificiile a fost Moise.

„Nu-mi explic cum s-a putut produce incendiul. Nu-mi explic cum a putut să ia acel stâlp foc din fotografiile pe care le-am văzut la televizor. Acelaşi tip de artificii au mai fost folosite de către mine şi cu alte ocazii în incinte închise, fără a se produce nici un incident”, a ţinut să precizeze pirotehnicianul. Procurorii îl contrazic, şi  arată că atât Zaharia cât şi Moise „nu au luat toate măsurile necesare de prevenire, în vederea evitării unui incendiu, deşi aveau pregătirea şi avizarea necesare, dând dovadă de gravă neglijenţă”. Motivul: au montat artificiile la o distanţă de siguranţă mult prea mică, 3,80 metri, şi nu au prevăzut posibilitatea ca jerba incandescentă să ajungă pe stâlpul de susţinere tapetat cu burete, fapt ce a declanşat incendiul.

„Cred că poţi să le ştergi şi pe celelalte“

Cristian Niţă, directorul Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din Colectiv, discuta cu Andreea Sîrbu, în data de 31 octombrie, ora 22.19, ce documente să şteargă din calculator.

Andreea: Pe desktop, cred că... în ultimele documente de pe ultimul rând.
Niţă: Anexă... comunicare eveniment... decizie... comisie...
Andreea: ... cred că anexa aia. Ia deschide-o!
Niţă: Anexa, da, comunicarea evenimentelor. Asta?
Andreea: Nu. Mai sus mai e vreun din ăsta în word?
Niţă: Contract Marian Moise. Comunicare eveniment. Word.
Andreea: Aşa. Şi mai sus?
Niţă: Contract de prestare servicii.
Andreea: Ăla.
Niţă: Pe ăsta să-l şterg, da?
Andreea: Şi din... coş.
Niţă: Da.
Andreea: OK. Mersi!
Niţă: Atât?
Andreea: Şi exact... cred
că poţi să le ştergi şi pe
celelalte, nu ştiu, că...
Niţă: Comunicare eveniment, ăsta?
Andreea: Ăla, nu. Pe ăla poţi să-l laşi, că oricum era obligatoriu să...
Niţă: Comunicare eveniment şi word şi pdf. Ăla cu word-ul?
Andreea: Pdf-ul poţi să-l ştergi. Da.
Niţă: Aşa. Contract Marian Moise pdf.
Andreea: Pe ăla poţi să-l laşi, că oricum...
Niţă: Decizie comisie word?
Andreea: Decizie... da, poţi să-l laşi şi pe ăla. Alea...
Niţă: Şi anexă comunicare pdf?
Andreea: Anexă... dar nu mai ştiu exact ce are în ea.
Niţă: Este scrisă aia pe de-a-ndoaselea şi pe ultima pagină e un singur rând.
Andreea: A! Las-o că-i OK. Mersi!
Niţă: Atât, nu?
Andreea: Atât, da. Mersi! Ai şters şi din coş?
Niţă: Da, am şters şi din coş.
Andreea: Ok.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite