Patronii de la clubul Colectiv scapă de arestul la domiciliu. Decizia instanţei nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Sectorului 4 a respins luni cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, aceştia urmând să fie cercetaţi în libertate sub control judiciar. Procurorii pot contesta decizia la Tribunalul Bucureşti.

Judecătorii au revocat măsura arestului la domiciliu şi pentru reprezentanţii firmei de artificii — Daniela Niţă (administrator), Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), care vor fi cercetaţi şi ei sub control judiciar.

Pe timpul cât se află sub control judiciar (60 de zile), cei şase trebuie să respecte mai multe obligaţii: să se prezinte la Parchet sau în instanţă ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Secţia de Poliţie în raza căreia îşi au domiciliul (George Anastasescu — Secţia 2 Poliţie, Paul Gancea — Secţia 16 Poliţie, Costin Mincu — Secţia 22 Poliţie); să nu se apropie de coinculpaţi, de alţi participanţi la comiterea infracţiunilor şi de martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. Ei nu au voie să părăsească teritoriul României fără încuviinţarea judecătorilor.

Arestaţi pe 3 noiembrie

Cei trei patroni au fost arestaţi preventiv în 3 noiembrie, în dosarul în care sunt acuzaţi de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de ucidere din culpă în cazul incendiului din 30 octombrie, soldat cu 63 de morţi şi aproximativ o sută de răniţi. La sf\r;itul anului 2015 ei au fost cercetaţi în stare de arest la domiciliu.

Ce au aflat procurorii în urma anchetei

Potrivit procurorilor PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.
Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor trei patroni ai clubului.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Alte 36 de persoane au murit în spitale din ţară şi din străinătate, numărul victimelor ajungând, în 21 decembrie, la 63.

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite