Patriotism asezonat cu arme, fasole şi cârnaţi: Ziua Naţională, sărbătorită modest în întreaga ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii serversc fasole cu cârnaţi, mâncarea tradiţională de Ziua Naţională. FOTO: Adevărul
Ieşenii serversc fasole cu cârnaţi, mâncarea tradiţională de Ziua Naţională. FOTO: Adevărul

În multe oraşe, ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită cu efective mult scăzute faţă de alţi ani. Oamenii au ieşit în stradă pentru a participa la tradiţionala paradă şi au mâncat fasole cu cârnaţi. Seara urmează concerte de muzică populară şi uşoară. Ca în fiecare an, majoritatea celor prezenţi au fost fie vârstnici nostalgici, fie micuţi entuziaşti sau pofticioşi dornici să guste din delicioasa fasole.

IAŞI

Ieşenii s-au adunat să sărbătorească Ziua Naţională în Piaţa Unirii, începând de la ora 9.00. Spectacolul a fost deschis de câţiva artişti locali, urmaţi de Irina Loghin. Concertul a fost întrerupt, în jurul orei 10.30, de o paradă militară şi de ritualul depunerii de coroane de flori la soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Ulterior, ieşenii adunaţi în piaţă i-au ascultat pe Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu şi Sofia Vicoveanca. Cel mai aşteptO paradă cu efective mult reduse faţă de zilele de 1 Decembrie din anii trecuţi a adunat, în Ploieşti, mii de adulţi şi copii îmbrăcaţi de sărbătoare, cu fulare tricolore sau măcar cu un steag în mâini. Ziua frumoasă a scos din case, încă de dimineaţă, mii de ploieşteni, care s-au adunat pe Bulevardul Republicii din Ploieşti, la spectacolul de 1 Decembrie. Copiii au fost cei care au aşteptat plini de emoţie evenimentul, ca în fiecare an, cu steguleţe în mâini sau fulare tricolore, gata să admire de pe margine militarii şi maşinile de intervenţie.at punct al manifestărilor este împărţirea a 5.000 de porţii de cârnaţi cu fasole. Aflaţi mai multe despre programul manifestărilor de Ziua Naţională.

TIMIŞOARA

Mii de timişoreni au ieşit din casă pentru a vedea parada militară de Ziua Naţională. În acest an, defilarea a avut loc în faţa Prefecturii. Brigada 18 Infanterie Banat, Scorpionii Galbeni, renumiţi pentru operaţiunile de menţinere a păcii din zone de război precum Kosovo sau Afganistan, elicopterele unităţii de la Giarmata, jandarmii şi poliţiştii, frontieriştii şi paramedicii de la SMURD s-au fălit cu dotările lor în faţa miilor de timişoreni. Aflaţi mai multe despre programul manifestărilor.

TÂRGU-MUREŞ

Începând cu ora 18.00, pe scena amplasată în Piaţa Victoriei vor urca artişti populari apreciaţi de publicul mureşean. Spectacolul, prezentat de actorul Nicu Mihoc, va include momente artistice din partea ansamblurilor folclorice Prichindelul, Şireagul şi Şireagul 40. Melodiile populare şi patriotice vor fi interpretate de Ciprian Istrate, Leontina Pop, Nicolae Furdui Iancu, Ovidiu Olari, Sergiu Cipariu şi Ioan Bocşa. De la ora 20.00, va avea loc un grandios foc de artificii, care va lumina zona centrală a Târgu-Mureşului. Aflaţi mai multe despre programul manifestărilor.

ALBA-IULIA

Peste 500 de persoane din Basarabia, majoritatea tineri, au participat la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie de la Alba Iulia. S-au manifestat zgomotos şi paşnic solicitând prin scandări şi pancarde unirea Basarabiei cu România. Cei mai mulţi dintre participanţi sunt membrii ai Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România, care cuprinde 12 asociaţii de tineri basarabeni din diferite centre universitare aflaţi la studii în România. Tinerii au afişat pancarde cu lozinci pro-unire cum ar fi „Basarabia e România“, „Unirea face puterea“, „Basarabia pământ românesc“. Au asistat la ceremoniile oficiale, după care s-au împrăştiat printre participanţi pentru a transmite mesajul cu care au venit la Alba Iulia. Aflaţi mai multe despre acest subiect.

ORADEA

Mii de orădeni au ieşit în stradă de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, pentru a participa la manifestările organizate, dar şi pentru a servi o porţie de fasole cu ciolan.Festivităţile au debutat la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, cu un Te Deum oficiat de preotul militar al Garnizoanei, Mircea Ioniţă. Au urmat discursurile privind semnificaţia şi importanţa Zilei de 1 Decembrie 1918, rostite de prefectul Claudiu Pop şi de profesorul universitar Viorel Faur. Prefectul Claudiu Pop a citit urările premierului Victor Ponta cu ocazia Zilei Naţionale a României. Aflaţi mai multe despre subiect.

BAIA MARE

Cu mic cu mare, peste 300 de băimăreni au participat în această dimineaţă la parada dedicată Zilei Naţionale a României. Pe lângă oficialităţile locale şi judeţene au participat şi veteranii dar şi băimăreni a căror gânduri se leagă de importanţa acestei zile.Festivitatea a început la ora 10 cu discursurile oficiale urmate de depunarea coroanelor la statuia „Ostaşului Român“. Cel mai important moment a fost parada militară, care chiar dacă nu a durat foarte mult a fost apreciată de toţi cei prezenţi. Aflaţi mai multe despre subiect.

ZALĂU

Ziua Naţională a României a început la Zalău cu ceremoniile oficiale obişnuite. În ciuda temperaturii destul de scăzute şi a ploii mărunte care cade încă de aseară, sute de oameni, în special familii cu copii, au venit să asiste la festivităţi. Aflaţi mai multe despre programul manifestărilor de astăzi.

TÂRGU-JIU

În Piaţa Prefecturii, de la ora 15.00, un ansamblu folcloric din Bulgaria susţine un spectacol. Va urma deschiderea Târgului de Moş Nicolae la care participă meşteri populari din România, Bulgaria şi Republica Moldova. Între ora 17,30 şi 18.00, Ansamblul Artistic Profesionist «Doina Gorjului» va susţine un spectacol de muzică populară şi colinde. La ora 18.00, primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru va aprinde iluminatul public ornamental, după care va continua spectacolul de muzică populară şi colinde. Cel mai aşteptat moment va fi show-ul susţinut de Ştefan Bănică junior. Aflaţi întreg programul manifestărilor.

CLUJ

Clujenii au asistat la o spectaculoasă paradă militară de 1 Decembrie. Oamenii au fost impresionaţi de zecile de maşini militare, TAB-uri, auncătoare de proiectile, autocamioane militare DAC, autospeciale din dotarea Complexului de Rachete Antiaeriene şi chiar un vehicul de intervenţie pirotehnică aparţinind SRI. Vedeţi galerie foto de la eveniment.

PLOIEŞTI

O paradă cu efective mult reduse faţă de zilele de 1 Decembrie din anii trecuţi a adunat, în Ploieşti, mii de adulţi şi copii îmbrăcaţi de sărbătoare, cu fulare tricolore sau măcar cu un steag în mâini. Ziua frumoasă a scos din case, încă de dimineaţă, mii de ploieşteni, care s-au adunat pe Bulevardul Republicii din Ploieşti, la spectacolul de 1 Decembrie. Copiii au fost cei care au aşteptat plini de emoţie evenimentul, ca în fiecare an, cu steguleţe în mâini sau fulare tricolore, gata să admire de pe margine militarii şi maşinile de intervenţie. Vedeţi o galerie foto de la eveniment.

ALEXANDRIA

Aproximativ 1000 de persoane au luat parte la manifestarile dedicate Zilei Naţionale a României de la Alexandria. La 94 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, amplasat în faţa Prefecturii Teleorman a devenit punctul de interes al zilei şi s-a umplut rapid de coroane şi jerbe de flori. Aflaţi mai multe despre eveniment.

TULCEA

Sute de tineri tulceni au participat în această dimineaţă la deja tradiţionalul cros de 1 decembrie, organizat de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Tulcea. Vedeţi o galerie foto de la cros.

BUZĂU

Mii de buzoieni au asistat astăzi la festivitatea organizată în faţa Prefecturii, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Militarii buzoieni le-au oferit un spectacol frumos de 1 Decembrie  miilor de curioşi veniţi să vadă tehnica militară. Vedeţi un video de la paradă.

TURNU-SEVERIN

Începând cu ora 16,00, severinenii vor putea servi tradiţionala fasole cu cârnaţi şi vin fiert. Anul acesta s-a stabilit ca porţiile de fasole cu cârnaţi să fie servite pe strada Crişan. În total, primăria a pregătit circa 7000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi câteva sute de litri de vin fiert. Aflaţi mai multe despre programul manifestărilor.

VASLUI

Zeci de vasluieni au fost prezenţi în Piaţa Civică a municipiului reşedinţă de judeţ pentru a lua parte la manifestările organizate de autorităţi cu ocazia Zilei Naţionale a României. Înarmaţi cu steguleţe şi baloane oferite gratuit de Primăria Vaslui sute de vasluieni au fost prezenţi în centrul oraşului cu mai bine de o oră faţă de ora 11:30, ora stabilită de organizatori pentru debutul manifestării. Aflaţi mai multe despre subiect.

SIBIU

La început de drum în viaţă, zeci de micuţi înarmaţi cu steaguri tricolore i-au spus „La mulţi ani” României în cadrul festivităţilor organizate la Sibiu. Micuţii sunt optimişti şi foarte mândri că sunt români.Lângă plutonul de soldaţi pregătiţi să bată pas de defilare, pe platoul din faţa Sălii Transilvania, un copil flutură cu mândrie un steag mare, aproape cât el de înalt. Alexandru Miron Dănilă are 12 ani, este elev în clasa a IV-a la Colegiul Pedagogic Andrei Şaguna din Sibiu şi special pentru 1 Decembrie a pictat pe un steag mare, chiar în mijloc, stemele tuturor provinciilor româneşti. Vedeţi video şi galerie foto de la eveniment.

SLATINA

Ziua Naţională a prilejuit autorităţilor locale din municipiul Slatina să inaugureze cel mai mare drapel tricolor din ţară. Ridicat într-o lună de zile pe cea mai înaltă formă de relief naturală din oraş, respectiv Dealul Grădişte, inaugurarea drapelului a adunat laolaltă simpli cetăţeni ai urbei şi politicieni aflaţi în plină campanie electorală şi dornici de imagine. În total, la manifestările oficiale au participat aproape o mie de persoane. Aflaţi mai multe despre acest subiect.

La realizarea acestui articol au participat corespondenţii Adevărul din întreaga ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite