"Patriot Act", o lege ontroversată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La scurt timp după atacul terorist din 11/9 2001, preşedintele Bush semna legea, trecută prin Congres, care urmărea o eficacitate sporită în lupta împotriva terorismului, cu incidenţe atât

La scurt timp după atacul terorist din 11/9 2001, preşedintele Bush semna legea, trecută prin Congres, care urmărea o eficacitate sporită în lupta împotriva terorismului, cu incidenţe atât asupra cetăţenilor americani, cât şi a celor străini, lege cunoscută sub numele de "Patriot Act", reînnoită în martie 2006.

În ce priveşte cetăţenii americani, legea autorizează înregistrarea, fără notificare prealabilă, a convorbirilor telefonice, monitorizarea corespondenţei electronice, accesul la documentele financiare şi cele legate de formaţiunea profesională a persoanelor bănuite de activităţi teroriste. Este, de asemenea, autorizată percheziţionarea bunurilor şi proprietăţilor unor asemenea persoane, precum şi controlul lecturilor acestora, inclusiv prin accesul la fişele de înregistrare la bibliotecile publice şi la facturile pentru achiziţionarea de cărţi.

Pe de altă parte, legea permite deţinerea fără formularea de acuzaţii a unor cetăţeni străini, suspectaţi de a desfăşura activităţi contrare securităţii naţionale a SUA. Odată cu formularea acuzaţiilor, detenţia acestor persoane poate fi prelungită pe termen nedefinit, fără ca ele să fie aduse în faţa judecăţii.

Numeroase organizaţii civile americane, ca şi comunităţi locale şi unele state federale au condamnat prevederile "Patriot Act". În legătură cu cetăţenii străini, "Amnesty International" susţine că măsurile avute în vedere deschid calea violării unor documente internaţionale, cum ar fi Convenţia de la Viena asupra relaţiilor consulare sau Convenţia de la Geneva privind prizonierii de război.

Cât priveşte cazul celor doi muncitori români, el s-ar putea integra Secţiei 804, Titlul VIII, al legii, care se referă la "jurisdicţia asupra delictelor criminale comise la facilităţile americane din afară". Desigur, cazul a fost închis, bănuielile la adresa celor doi s-au dovedit neîntemeiate, nu însă fără ca aceştia să fi trecut prin procedee dure de interogatoriu, care nu se vor şterge uşor, ceea ce demonstrează că în aplicarea "Patriot Act" se pot săvârşi şi abuzuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite