Patriarhia Română, despre incinerarea lui Sergiu Nicolaescu: BOR nu asigură servicii religioase în astfel de cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Ortodoxă Română nu susţine incinerarea maestrului Sergiu Nicolaescu FOTO Arhiva Adevărul
Biserica Ortodoxă Română nu susţine incinerarea maestrului Sergiu Nicolaescu FOTO Arhiva Adevărul

Arhiepiscopia Bucureşti a făcut un apel, în cursul zilei, către familia regizorului Sergiu Nicolaescu, pentru ca maestrul să fie înmormântat după obiceiurile creştine, însă apropiaţii acestuia doresc să îi respecte în totalitate dorinţa testamentară, cea de a fi incinerat, informează biroul de presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat.

Totuşi, pentru a nu afecta, în vreun fel, imaginea lui Sergiu Nicolaescu, Biserica s-a oferit să acopere cheltuielile de înmormântare ale acestuia. 

Astfel, mormântul său ar putea să devină loc de omagiere pentru toţi ortodocşii care au îndrăgit munca şi filmele regizorului, realizate de-a lungul carierei.

BOR nu susţine practica necreştină a incinerării, deoarece aceasta se împotriveşte credinţei ortodoxe pe care au fost întemeiate hotărârile Sfântului Sinod din anii 1928, 1933 şi din 5 iulie 2012. 

Biserica oferă doar servicii religioase pentru înmormântare şi nu asigură funerariile religioase pentru cei care sunt incineraţi, se subliniază în comunicat.


Dana Musceleanu a scris pe blogul său de pe adevărul.ro despre "Dreptul la a muri" Şi atunci cu o logică legitimitate (mă) întreb: cu ce e mai nobil un trup inert faţă de un pumn de cenuşă în ritualul de întoarcere la ţărâna din care – metaforic – suntem creaţi?

Preotul Daniel Vraciu argumentează pe blogul său poziţia Bisericii faţă de incinerare şi explică de ce înmormântarea nu este o alternativă, ci o invitaţie din partea lui Dumnezeu de a ne lăsa atât viaţa cât şi moartea în grija Sa.

Ţărână sau cenuşă? Dar cum putem privi ţărâna ca pe o mărturie a atenţiei lui Dumnezeu pentru noi? Pământul este rodul creaţiei lui Dumnezeu, trupurile noastre au fost plămădite din acest pământ, nu ca dintr-o materie inferioară, ci nobilă, pentru că la Dumnezeu au deopotrivă valoare şi trupul şi sufletul omului.

EXPLICATIA PREOTULUI EUGEN TĂNĂSESCU, UNUL DINTRE BLOGGERII ADEVARUL.RO. INTRĂ PE BLOGUL SĂU PENTRU A VEDEA DE CE NU ESTE DE ACORD CU PRACTICA INCINERĂRII

Incinerarea este tangenţială cu sinuciderea Există însă situaţii când creativitatea depăşeşte limitele raţiunilor divine, adică a ceea ce Dumnezeu îşi doreşte de la noi. Din diverse motive, artiştii aleg uneori să urmeze drumul unor „evanghelii străine” de creştinism, astfel încât publicul poate fi surprins de idei sau fapte care contrastează puternic cu învăţăturile şi practicile Bisericii.

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaesc va fi depus astăzi, la ora 12.00, la Cercul Militar din Bucureşti, iar mâine urmează să fie incinerat la Crematorul Vitan Bârzeşti. 

Dana Nicolaescu, soţia regizorului, a atras atenţia că incinerarea a fost „dorinţa expresă" a soţului său, pe care i-a respectat-o, şi a solicitat presei să trateze „cu decenţa şi respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului ei".

„În temeiul art. 78 din Codul civil intitulat «Respectul persoanei decedate», vă solicit să trataţi cu decenţa şi respectul cuvenit, tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului meu, Sergiu. Totodată, vă interzic să publicaţi/ difuzaţi materiale de presă scrisă, şi/ sau audiovizuală ori internet, respectiv fotografii sau filme audio/video de la înmormântarea soţului meu. Precizez că aceste lucruri au legătură cu viaţa mea intimă, personală şi de familie, într-un moment dramatic al vieţii mele", a mai transmis Dana Nicolaescu (foto dreapta). 

POZA MICĂ Dana Nicolaescu
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite