Biserica s-a isterizat de-un botez parodiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române cer sprijinul autorităţilor pentru a depista biserica unde o slujbă specială, cel mai probabil un botez, s-a transformat într-o comedie ce a ajuns pe internet. Protagonistul: un bărbat de 30 de ani în scutece de bebeluşi.

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă după ce în mediul online a devenit viral un filmuleţ în care un bărbat, de aproximativ 30 de ani, este înfăşat ca un bebeluş pe o masă într-o biserică, iar pe fundal se aude un preot care se pregăteşte să citească Sfânta Evanghelie. 

Cei prezenţi la presupusul botez râd în hohote actunci când cineva strigă să-i fie dată suzeta celui aflat pe masă. Ulterior, acesta se dezbracă, şi un bărbat îi pune un scutec de bebeluş. 

După ce este îmbrăcat, unul dintre cei prezenţi îi dă un biberon, iar ulterior îi pune pe cap bărbatului o căciuliţă de copil mic. 

Reacţia Patriarhiei

Imaginile au ajuns şi la reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) care le-au catalogat ca fiind groteşti şi scandaloase.

„Imaginile groteşti indică un lucru evident scandalos. Un grup de persoane, nici nu contează de ce etnie, mimează pur şi simplu un gest firesc care se oficiază după botez pe masa pe care stă personajul respectiv. Repet, personaje groteşti apar în aceste imagini. Practic, mimează gestul firesc al înfăşării pruncului după Botez”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, pentru un post de televiziune.

Acesta a precizat că nu crede că persoana care oficiază slujba ar putea fi un preot autentic. „La un moment dat apare în imagine parţial imaginea unei persoane îmbrăcate într-un veşmânt verde. Nu pot certifica dacă este vorba despre un preot autentic sau nu. Imaginile sunt blurate. Aceste persoane şi-au permis să facă acest circ în cadrul unei biserici, în absenţa preotului sau fără ca preotul să îi observe. Altfel nu cred că este posibil”, a mai menţionat acesta.

Preotul Vasile Bănescu a precizat faptul că nu s-a putut identifica biserica unde a avut loc această filmare, însă ar aprecia implicarea autorităţilor. În cazul în care se dovedeşte că aceste acţiuni au avut loc în prezenţa unui preot, acesta din urmă ar putea fi sancţionat disciplinar.

    

Nu-mi dau seama dacă este vorba despre un botez sau despre altă slujbă pentru că nu l-am văzut pe respectivul botezat în cristelniţă. Într-adevăr se vede un preot care vine şi pare că îl stropeşte cu ceva. Eugen Tănăsescu, preot

„Nu ştiu dacă preotul este din BOR“

Pe de altă parte însă, preotul Eugen Tănăsescu a declarat pentru „Adevărul” că din filmuleţul postat pe internet nu-şi poate da seama dacă este vorba despre o slujbă de Botez sau despre mirungere,  însă cel care apare în filmare este clar un preot.

„Nu-mi dau seama dacă este vorba despre un botez sau despre altă slujbă pentru că nu l-am văzut pe respectivul botezat în cristelniţă. Într-adevăr se vede un preot care vine şi pare că îl stropeşte cu ceva. Face un gest liturgic şi la sfârşit se aude când spune «Să ascultăm Sfânta Evanghelie»”, a explicat preotul care a adăugat că nu se înţelege dacă cel care oficiază slujba este din Biserica Ortodoxă Română. 

Potrivit acestuia, de regulă, romii nu sunt botezaţi în copilărie, motiv pentru care doresc să fie botezaţi conform religiei creştin ortodoxe atunci când sunt adolescenţi sau chiar adulţi.

Explicaţii pentru gestul protagoniştilor

Părintele Tănăsescu a catalogat gestul făcut de tinerii din filmare ca fiind o dovadă de imaturitate duhovnicească plecată din greşeala că ei au crezut că ritualul îmbrăcării copilului este ceva important în Taina SfântuluI Botez şi au vrut să mimeze acest lucru. Preotul a precizat că nu crede că este vorba despre o slujbă de Botez întrucât bărbatul/bebeluş nu este îmbrăcat în alb. 

„Pe cel din imagine nu-l văd îmbrăcat în alb, iar dacă un preot l-ar fi botezat cred că i-ar fi spus că trebuie să fie îmbrăcat în alb. Eu cred că i-a făcut cu totul altă slujbă. Eu cred că este vorba despre mirungere, despre trecerea de la un alt cult la Ortodoxie, caz în care preotul doar îl unge cu Sfântul şi Marele Mir”, a explicat Tănăsescu. 

Cum sunt botezaţi adulţii

Adulţii care vor să devină creştini ortodocşi trebuie să fie îmbrăcaţi într-o cămaşă albă pe care o vor purta pe toată durata slujbei. „Cei care vin la Botez obişnuiesc să se îmbrace într-o cămaşă albă, lungă, care este similară cumva crâşmei pe care o ţine naşa când botează copilul. Aceasta este haina lui Hristos, albul Învierii”, a explicat preotul Eugen Tănăsescu. 

Cei care sunt botezaţi fie sunt cufundaţi într-o cristelniţă destul de mare, fie aleg să fie botezaţi prin turnare. Concret, aceştia din urmă trebuie să se aplece deasupra cristelniţei şi să i se toarne apă pe cap de către preot. 

Slujba continuă cu mirungerea cu Marele şi Sfântul Mir şi cu celelalte rânduieli bisericeşti. Pe durata întregii slujbe, cei care sunt botezaţi trebuie să rămână îmbrăcaţi cu cămaşa albă, urmând ca la final să se schimbe în hainele normale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite