VIDEO Patria AMV, „bestia pe roţi” care ar putea relansa industria blindatelor din România, prezentată în premieră la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patria AMV a fost prezentat în premieră la Bucureşti. Foto: Mircea Barbu
Patria AMV a fost prezentat în premieră la Bucureşti. Foto: Mircea Barbu

Finlandezii de la Patria au prezentat miercuri un vehicul militar blindat extrem de versatil şi propun statului român una dintre cele mai tentante oferte postdecembriste: AMV-ul să fie fabricat în România.

Patria propune o cooperare industrială în România pentru un vehicul pe roţi, de 28 de tone greutate brută, 8x8 blindat, unul dintre cele mai comune modele din familia de transportoare blindate destinate armatei. Miercuri, în poligonul Batalionului 265 Poliţie Militară din Bucureşti, a avut loc o demonstraţie a capabilităţilor transportorului blindat finlandez, eveniment la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ai ROMARM SA. 

Deşi nivelurile de protecţie sunt clasificate, reprezentanţii Patria susţin că transportorul îndeplineşte în totalitate cerinţele de protecţie anticipată din România pentru protecţia balistică, mine şi protecţie IED-uri (dispozitive explozive improvizate). Iar asta se vede şi se simte de îndată ce te apropii de această „bestie pe roţi”. Cauciucuri mai înalte decât o maşină civilă, rezistente la explozii şi capabile să strivească orice obstacol, un deisgn al căii de access ergonomic şi eficient în cazul unei debarcări rapide şi nu în ultimul rând o poziţionare a scaunelor uşor ridicată de la podea, care reduce considerabil impactul asupra pasagerilor în cazul unei explozii sub podeaua blindată a transportorului. 

Proiectarea vehiculului este flexibilă şi permite modificări pe baza rolurilor operaţionale necesare. Structura modulară a plăcilor blindate înlocuirea rapidă a componentelor în cazul în care acestea sunt deteriorate în cadrul operaţiunilor. Vehiculul este proiectat să se evacueze în cele mai multe cazuri, chiar dacă este deteriorat de acţiuni ostile, susţin producătorii. Carena blindată este realizată din armură de oţel sudată şi este echipată cu plăci de blindaj înşurubate. Acest lucru permite înlocuirea uşoară a secţiunilor deteriorate, fără unelte speciale. Armura poate fi, de asemenea, înlocuită cu uşurinţă în cazul în care nivelul ameninţării se schimbă (antrenament pe timp de pace versus conflict) sau atunci când noi materiale şi tehnologii sunt în curs de dezvoltare în viitor. 

Patria AMV Foto

După Croaţia, Polonia şi Slovenia, Patria doreşte să intre şi pe piaţa din România. Foto: Mircea Barbu

În ceea ce priveşte armamentul, Patria AMV poate fi configurat şi integrat cu diverse sisteme de arme de mare putere de foc - de la arme de 5,56 mm până la arme de 105/120 mm, sistem montat de podea de 120 mm şi sistem mortier simplu de 120 mm. Un plus este şi faptul că sistemul de arme suplimentare poate include rachete lansatoare. 

Pentru versiunea în limba română Patria propune o versiune cu motor diesel Scania de 13 litri cu sase cilindri în linie, de 405 kW, cu transmisie complet automată ZF în 7 trepte. Acest lucru oferă vehiculului viteza maximă, la drum, de peste 100 km / h si o autonomie de funcţionare de peste 900 km. AMV-ul se conduce şi se simte ca o maşină civilă. Deşi cu un demaraj mai greoi, explicabil prin tipul de motorizare şi greutatea combinată, odată pus la drum, blindatul finlandez trece cu uşurinţă peste denivelări, comportându-se exemplar chiar şi pe terenul accidentat al poligonului bazei militare bucureştene. 

Colonel inginer Gabriel Socea este un veteran al transportoarelor blindate, fiind specializat în mecanica acestora. A condus AMV-ul finlandez în cadrul prezentării şi s-a arătat vădit impresionat de manevrabilitatea acestuia, dar şi de siguranţa oferită atât pasagerilor, cât şi şoferului. „Aşa cum sunt declaraţiile şi prospectele, valorile care pot fi atinse asigură condiţii de supravieţuire fără probleme pentru echipaj”. 

Soldaţii şi civilii prezenţi la eveniment s-au au arătat interesaţi de prezentarea blindatului Patria, dar cei mai mulţi sunt conştienţi că decizia finală în vederea achiziţionării aparţine factorilor politici într-o măsură cel puţin egală cu factorii de ordin tehnic.

Colaborarea cu industria locală

Approximative 1.600 de vehicule Patria au fost vândute până în prezent în şapte ţări diferite. Croaţia, Finlanda, Polonia, Slovenia, Africa de Sud, Suedia şi Emiratele Arabe Unite au achiziţionat o variantă de transportor blindat a producătorului finlandez, notabil fiind faptul că majoritatea vehiculelor achiziţionate au fost fie variante IFV (vehicul de luptă pentru infanterie) fie APC (transportor blindat). 

Reprezentanţii Patria prezenţi la eveniment au recunoscut faptul că vor avea de înfruntat o concurenţă acerbă pe piaţa românească şi, într-o oarecare măsură, o decizie bazată şi pe interesele strategice ale României. Cu toate acestea, Patria este pregătită să facă României o ofertă greu de refuzat. Parte a strategiei Patria de a intra pe piaţa din România este de a coopera cu industria locală în fiecare program implementat.  

Patria AMV Foto

Interiorul oferă confort şi siguranţă sporită în timpul misiunilor militare. Foto: Mircea Barbu

Finlandezii propun un transfer de tehnologie extensivă pentru producţia locală, care ar include fabricatie şi sudarea componentelor majore în ţara noastră. De asemenea, subansamblele, asamblarea finală, vopsirea şi testarea ar fi realizate pe plan local de către partenerul român. Chiar şi sistemele de armament şi de comunicare, precum şi alte echipamente specifice ar fi instalate de către compania românească. 

Acest aranjament poate aduce, direct şi indirect, sute de locuri de muncă în industria locală, a declarat Kaj Sjögren, vicepreşedintele companiei. „Patria este pregătită să ofere României tehnologia extensivă a transportorului blindat AMV, inclusiv formare de personal şi producţie locală. Aceste fapt ar genera un număr semnificativ de locuri de muncă, direct şi indirect. Vorbim de sute de locuri de muncă la nivel naţional, cu durată nedeterminată”, a declarat acesta, în cadrul evenimentului. 

În trecut, Patria a realizat cu succes transferuri şi training-uri similare în ultimii ani pentru produse similare din Polonia, Croaţia, Slovenia şi Africa de Sud. Momentan, Patria AMV este utilizat în luptă în operaţiunile din Afganistan, încă din anul 2007 de către trupele slovene şi poloneze. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite