Păsuire pentru încălcarea legii. Localurile, lăsate să funcţioneze fără autorizaţie ISU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii au prelungit termenul până la care patronii de localuri trebuie să obţină autorizarea pentru securitate la incendiu
Deputaţii au prelungit termenul până la care patronii de localuri trebuie să obţină autorizarea pentru securitate la incendiu

Lecţia „Colectiv” nu a fost însuşită de parlamentari. Aceştia tocmai au prelungit termenul până la care patronii de localuri trebuie să obţină autorizarea pentru securitate la incendiu de la 30 iunie la sfârşitul anului. În acest timp, mii de localuri din toată ţara, dar şi instituţii publice, funcţionează doar pe ”propria răspundere”, fără obligaţia de a respecta normele anti-incendiu.

Lăsate să funcţioneze după bunul plac, adică „pe propria răspundere”, fără autorizaţie de securitate la incendiu, până la finalul anului trecut şi, ulterior, până la 30 iunie 2017, localurile mai primesc un cadou de la Parlament. Deputaţii au adoptat, recent, cu amendamente, OUG 17/2016, prorogând până la data de 30 septembrie termenul până la care se poate obţine autorizaţia de securitate la incendiu.

De parcă n-ar fi fost de ajuns, aleşii au stabilit ca cei care au depus până la data de 30 septembrie 2017 documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanţare, sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor. În forma iniţială, termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se proroga până la data de 30 iunie 2017. Proiectul de lege a fost aprobat cu 269 de voturi ”pentru” şi 2 abţineri.

„Se prelungeşte boala mortului”

Incendiul devastator din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, soldat cu 64 de victime, nu-i mai impresionează pe parlamentari, susţine Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv. Potrivit acestuia, prelungirea prerogării termenului de autorizare împotriva incendiilor poate duce la noi tragedii.

”Este un motiv de a da apă la moară tuturor pe propria răspundere. De la Colectiv încoace, în afară de mărirea unor salarii, nu s-a schimbat nimic. Eu nu înţeleg pe ce sunt cheltuiţi banii. Ne sperie cu cutremurele, dar problemele grave cum sunt cele legate de autorizarea la incendiu sunt lăsate de-o parte. Parlamentarii nu au făcut decât să prelungească boala mortului. Se prelungeşte, practic, un sistem împământenit al şpăgii”, a declarat, pentru „Adevărul”, Eugen Iancu. 

Nici nu e de mirare ce se întâmplă, susţine preşedintele Asociaţiei Colectiv, câte vreme chiar statul este cel care dă tonul nerespectării legii. „Sunt multe instituţii ale statului care nu au autorizaţii împotriva incendiilor. Iar statul are dreptul să îşi asume prin propria răspundere aceste ilegalităţi. Sunt ministere, sunt clădiri publice care nu sunt autorizate”, a mai spus Eugen Iancu.

Măsurile pompierilor

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a luat mai multe măsuri menite să uşureze procesul de avizare-autorizare a construcţiilor, respectiv acoperirea numărului ridicat de solicitări, raportat la numărul de specialişti care avizează construcţiile.

Astfel, IGSU a simplificat procedurile de autorizare: au fost reduse documentaţiile tehnice necesare la avizare, a fost eliminată obligativitatea raportului de expertiză tehnică - din cauza căruia erau cele mai mari întârzieri, s-a introdus sistemul electronic de solicitare a autorizaţiei de securitate la incendiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite