Parteneriatul civil, îngenuncheat de deputaţi sub patrafirul Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii din Comisia Juridică au votat în unanimitate împotriva parteneriatului civil FOTO Adevărul
Deputaţii din Comisia Juridică au votat în unanimitate împotriva parteneriatului civil FOTO Adevărul

Deputaţii din Comisia Juridică nu văd cu ochi buni parteneriatul civil. Aduce suprareglementare, spun ei, dar cel mai periculos punct dintre toate este cel care i-ar putea lăsa pe homosexuali să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi.

Parteneriatul civil, legea care ar putea rezolva problemele juridice ale concubinilor, inclusiv ale cuplurilor de acelaşi sex, a primit aviz negativ de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Singurul argument juridic invocat de deputaţi a fost o suprareglementare a legislaţiei existente. În rest, membrii comisiei şi-au însuşit argumentele din discursul Bisericii Ortodoxe Române, care a solicitat luni Parlamentului să respingă proiectul ce „subminează familia tradiţională”.

În vigoare deja în 19 ţări europene, parteneriatul civil îşi propune să reglementeze situaţia patrimonială a celor circa 800.000 de români care trăiesc în concubinaj. Mai exact, actul normativ stabileşte situaţia bunurilor cumpărate împreună, permite posibilitatea însumării veniturilor celor doi parteneri în cazul contractării unui credit, oferă dreptul de utilizare a asigurării medicale de către partener şi dreptul de moştenire. Însă cea mai controversată parte a acestui proiect este însăşi definiţia cuplului, care poate fi format inclusiv din persoane de acelaşi sex.

Proiectul de parteneriat civil a fost anunţat în premieră la Constanţa, în aprilie 2013, de parlamentarul Remus Cernea, iar varianta care se află astăzi la Camera Deputaţilor reprezintă o reformulare cu îmbunătăţiri a proiectului iniţial care a fost respins, a explicat iniţiatorul. „Am introdus observaţiile Consiliului legislativ şi posibilitatea ca partenerul să devină aparţinător în caz de spitalizare. Iniţiativa se referă la aspecte nereglementate, având în vedere că articolul 277 din Codul civil interzice parteneriatele civile”, a spus deputatul independent Remus Cernea.

Unu la trei pentru parteneriatul civil

Până acum, proiectul a primit un aviz favorabil de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi trei avize negative de la Comisia pentru egalitate de şanse, Comisia pentru drepturile omului şi minorităţilor şi, azi, de la Comisia juridică. Decizia finală va fi însă luată de plen. „Este un proiect de lege care face dreptate pentru mai bine de 800.000 de persoane care trăiesc în familii de facto. Partenerul supravieţuitor s-ar bucura de moştenire succesorială, de dreptul de a rămâne în domiciliu, asupra bunurilor cumpărate împreună”, a explicat membrilor Comisiei juridice Florin Buhuceanu, preşedintele organizaţiei ACCEPT.

Totuşi, în afară de Remus Cernea, niciun alt deputat nu a mai susţinut proiectul de lege, respins în unanimitate de cei 14 membri ai Comisiei.  „Este o dublă reglementare sau o suprareglementare a cadrului juridic existent. Această abordare prezintă o problema de natură practică, va avea impact social pe termen lung, iar România are nevoie de cupluri de sex opus care să procreeze. Cea mai bună formulă pentru copii, din punct de vedere medical, este formula familiei cu părinţi de sex diferit”, şi-a argumentat decizia de respingere a legii deputatul PSD Cosmin Necula.

BOR şi Papa Francisc se uită diferit la homosexuali

Argumentele invocate de deputaţii din Comisia Juridică se regăsesc în discursul BOR, care s-a adresat luni Camerei Deputaţilor, solicitând respingerea proiectului deoarece „experienţa altor state arată că aceste parteneriate civile sunt doar o anticameră a acceptării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. Subminarea familiei tradiţionale nu poate fi decât în defavoarea binelui comun al societăţii”.

Şi într-adevăr, în alte state, Biserica Catolică, prin vocea Papei Francisc, îndeamnă la toleranţă faţă de persoanele LGBT, faţă de cei care trăiesc în concubinaj şi faţă de divorţaţi, sugerând că Biserica nu are dreptul de a judeca relaţia dintre un om şi Dumnezeu, chiar dacă acel om este homosexual.

Contactat de "Adevărul", sociologul Mircea Kivu spune că nu înţelege de ce se cere acordul bisericilor la discutarea unei asemenea legi pentru că "parteneriatul civil" este, aşa cum arată şi numele, o instituţie eminamente civilă.

"Reprezentanţii Bisericii nu au ce căuta în această dezbatere. Ei sunt băgaţi în seamă pentru că se confundă tot timpul instituţiile civile cu instituţiile religoase, normele civile cu normele religioase din cauza lipsei de cultură democratică a societăţii", a spus Kivu. Întrebat dacă socetatea românească

ar accepta parteneriatul civil, el spune că da, însă problema este la parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex. "Suntem o societate homfobă, toate studiile sociologice arată asta. Inclusiv Biserica are o influenţă în această atitudine, dar nu numai. Până acum 15-20 de ani, homosexualitatea era considerată o crimă. Chiar şi atunci când a fost dezincriminată homosexualitatea, Biserica a avut reacţii puternice. Cred că de la dezincriminare şi până la acceptarea homosexualităţii trebuie să treacă ceva timp şi durata de timp depinde de la societate la societate. Problema noastră, a societăţii româneşti este dificultatea de a accepta că cineva poate avea dreptul de a se orienta în alt domeniu, diferit de restul, de cutuma socială şi asta e valabil inclusiv în politică. Suntem o societate intolerantă", a spus Kivu.

El a mai adăugat că pe lângă confuzia dintre normele religioase şi cele civile, politicienii români au mare nevoie de sprijinul preoţilor în campaniile electorale.

"Societatea va trebui să o ia înaintea politicienilor şi când societatea se va schimba, se vor schimba şi politicienii", a spus Kivu.

Proiectul legislativ urmează să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor, iar în cazul unei respingeri, Remus Cernea a spus că îl va reformula şi îl va introduce din nou pe agenda Parlamentului. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite