Parlamentul, ironizat în „The Economist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legi votate din greşeală în Parlament, decizii luate adhoc la nivelul Guvernului. Este imaginea vieţii politice româneşti aşa cum o descrie „The Economist“.

Într-un articol intitulat „Cum să nu conduci o ţară", publicaţia relatează cu umor şi ironie votul eronat al membrilor PDL de săptămâna aceasta.

„A părut o glumă de 1 aprilie. Parlamentarii din partidul de guvernământ (PDL), inclusiv miniştrii, au votat pentru scăderea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 500 de euro (2.000 de lei), după ce Guvernul tocmai mărise TVA cu doar câteva luni înainte, în cadrul acordului cu FMI", notează săptămânalul britanic. 

Ce urmează se întreabă ziariştii minunaţi de o asemenea întâmplare pe scena politicii  dâmboviţene:  „PDL-ul speră ca preşedintele să nu promulge legea şi pregăteşte în pas alert un nou proiect legislativ care să corecteze greşeala. Şi Guvernul ar putea adopta o OUG  să rezolve problema". Dar votul eronat nu este un caz singular, aminteşte publicaţia.

Proces politic disfuncţional

„Această ultimă gafă se încadrează în obositoarea tradiţie a  unui proces politic disfuncţional în România, unde legile par frecvent scrise cu câteva minute înaintea votului parlamentar, fără ca cineva să ţină cont de o strategie pe termen lung sau de impactul lor financiar", explică ziariştii.

Ei amintesc de o evaluare a structurilor guvernamentale din România, făcută de Banca Mondială, care indică o „prevalenţă a deciziilor adhoc" şi critică „utilizarea frecventă" a ordonanţelor de urgenţă care nu ţin cont de legile aprobate de Parlament. „În România lipseşte o prioritizare a politicilor, iar „legile sunt de obicei aprobate fără a avea garanţia unei finanţări adecvate", subliniază publicaţia.

Gafa parlamentară a democrat-liberalilor, notează săptămânalul, dă apă la moară celor care cer demisia Guvernului, căruia contextul economic îi este defavorabil: România nu a ieşit din recesiune, ba chiar guvernanţii mai negociază un al doilea împrumut de la FMI.

„Premierul Boc şi cabinetul său se pregătesc pentru testul de miercuri, când Parlamentul va supune la vot o moţiune de cenzură „sponsorizată" de opoziţie, care acuză Guvernul că a pornit un război împotriva poporului cu măsurile de austeritate adoptate fără  să facă ceva pentru impulsionarea economiei", aminteşte publicaţia, precizând că situaţia ar putea avea un alt deznodâmânt decât moţiunea din iunie, din care premierul Boc a ieşit cu bine.

„Domnul Boc este încrezător că va supravieţui, cum s-a întâmplat şi în iunie. Totuşi, odată cu remanierea Cabinetului, au  apărut şi membri PDL nemulţumiţi, care alături de independenţi ar putea înclina balanţa în defavoarea sa", notează jurnaliştii de la „The Economist".

"Legile par frecvent scrise cu câteva minute înaintea votului parlamentar, fără ca cineva să ţină cont de o strategie pe termen lung sau de impactul lor financiar."
„The Economist"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite