Parlamentarii acuză Poliţia Rutieră că vânează şoferii şi vor să schimbe regulile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui proiect de lege, agenţii de circulaţie nu vor mai putea da amenzi decât din maşini de Poliţie inscripţionate. Psihologii susţin însă că asta nu ne va disciplina în trafic.

Deranjaţi de poliţiştii rutieri care ar sta la pândă ca să-i „vâneze“ pe şoferi, mai mulţi parlamentari liberali au semnat un proiect de lege care stârneşte controverse.

Iniţiatorul legii, deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan vrea ca toate contravenţiile rutiere constatate de agenţi rutieri care se află în maşini de poliţie „ascunse în tufişuri” să fie anulate. El cere ca toate maşinile de poliţie să fie inscripţionate, iar poliţiştii să poarte obligatoriu uniformă atunci când îi trag pe şoferi pe dreapta. Bălan îşi justifică demersul prin faptul că poliţiştii rutieri ar fi obligaţi de superiori să facă „norma“ la amenzi, indiferent prin ce mijloace.

Psihologii spun că dacă acest proiect de lege va fi adoptat, comportamentul şoferilor români nu se va schimba în bine, iar pe şosele vor fi şi mai multe victime.

Maşini de poliţie brenduite şi poliţişti în uniformă

Concret, deputatul PNL Ioan Bălan propune modificarea şi completarea art.109 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Iniţiativa este semnată de încă 12 parlamentari PNL, printre aceştia regăsindu-se fostele lidere ale liberalilor, Raluca Turcan şi Alina Gorghiu.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră. Poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră, sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive”, se arată în proiectul de lege.

În plus, maşinile pe care vor fi amplasate radarele vor fi obligatoriu inscripţionate.

„Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei, se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive”, potrivit documentului.

Parlamentarul liberal vrea ca nerespectarea acestor prevederi să atragă „nulitatea absolută a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi sancţionarea pe cale administrativă a poliţistului“.

„Norma de amenzi“

Ioan Bălan precizează în expunerea de motive că poliţiştii sunt mai preocupaţi să taie amenzi decât de componenta preventivă a muncii lor. „Din nefericire, autorităţile abilitate prin lege să vegheze la respectarea normelor rutiere acordă o mai mare importanţă constatării contravenţiilor şi aplicării de sancţiuni, decât scopului principal al legii – respectarea regulilor de circulaţie şi conformarea conducătorilor auto la normele  dorite de legiuitor“, arată deputatul.

Mai mult, acesta spune că poliţiştii au „normă de amenzi. „Mare parte dintre lucrătorii de poliţie rutieră sunt constrânşi, pe linie ierarhică, să «colecteze», în termene bine definite, săptămânal sau lunar, aşa-numitele «norme de amenzi»“.

Acesta îi acuză pe agenţi de practici neortodoxe, pentru a da cât mai multe amenzi. „Agenţii constatatori utilizează aparate radar fixe sau mobile instalate pe autovehicule fără însemnele Poliţiei Rutiere, în zone unde lipsesc indicatoarele sau marcajele rutiere. Mai mult, chiar lucrătorii de poliţie constatatori, în cele mai multe situaţii, nu poartă, aşa cum propriul statut îi obligă, uniforma de poliţist“, afirmă Bălan.

Psiholog: Inopinatul are rol preventiv

Specialiştii afirmă că modificarea legii rutiere nu-i va disciplina pe şoferi, ba dimpotrivă, numărul victimelor pe şosele va creşte.

„Din păcate, trebuie să ţinem cont de anumite particularităţi culturale. În statele vestice, în general, şoferii nu încalcă legea pentru că o respectă, nu neapărat de frica amenzilor. Asta e foarte important. Vorbim de respectul faţă de lege. Orice formă de lejeritate a legii duce la o escaladare a problemelor. Se vor încălca şi mai mult regulile rutiere, şoferii vor fi tentaţi şi mai mult să încalce legea. Suntem una dintre ţările cu cei mai mulţi morţi pe şosele. Problema nu este cum te comporţi în trafic atunci când vezi Poliţia, ci atunci când nu o vezi. Se elimină acea formă de inopinat, or inopinatul are rol preventiv. Când se ştie unde sunt poliţiştii, când sunt văzuţi, deja comportamentul şoferilor este normativ. Inopinatul reduce comportamentul de risc“, a explicat, pentru „Adevărul“, psihologul Mihai Copăceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite