Parchetul Militar cere Senatului raportul Comisiei de anchetă privind evenimentele din decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte a solicitat Senatului posibilitatea să îi fie puse la dispoziţie, spre consultare, raportul comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, a anunţat, luni, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului, vicepreşedintele instituţiei, Ioan Chelaru.

Chelaru a precizat că raportul comisiei senatoriale şi documentele respective sunt clasificate, însă Senatul este de acord să pună la dispoziţia anchetatorilor aceste documente. 

”Noi am fost de acord, mi s-a părut firesc, să punem la dispoziţie Parchetului Militar toate aceste documente. Trebuie însă să trimită persoane calificate, care au pregătirea şi certificatul necesare pentru a studia aceste documente", a declarat Chelaru.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Secţia Parchetelor Militare, a solicitat Senatului să îi fie pus la dispoziţie, spre consultare, raportul Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, în vederea soluţionării "temeinice şi legale" a dosarului Revoluţiei nr. 11/P/2014.

"Prin ordonanţa nr. 692/C2/2016 din data de 5 aprilie 2016, prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a dispus (...) infirmarea ordonanţei nr. 11/P/2014 din 14 octombrie 2015 a Parchetului de pe lângă ÎCCJ - Secţia Parchetelor Militare şi redeschiderea urmăririi penale în cauză. Dispoziţia de redeschidere a urmăririi penale a fost supusă, potrivit Codului de procedură penală, confirmării judecătorului de Cameră preliminară din cadrul ÎCCJ. Prin încheierea nr. 469 din 13 iunie 2016, emisă în dosarul nr. 1483/1/2016, ÎCCJ Secţia Penală a dispus confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul nr. 11/P/2014", se arată în solicitarea PICCJ.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a anunţat, în 23 august, că dosarul Revoluţiei a ajuns de la instanţa supremă la Secţia Parchetelor Militare, unde o echipă nouă de procurori va începe să lucreze şi să stabilească adevărul în acest caz.

Dosarul Revoluţiei din 1989 este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au avut de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 persoane, rănirea prin împuşcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite