UPDATE Parchetul Judecătoriei Sector 1, amendat cu 5.000 de lei după ce a divulgat numele jurnalistei violate. Daunele morale, greu de reparat

UPDATE Parchetul Judecătoriei Sector 1, amendat cu 5.000 de lei după ce a divulgat numele jurnalistei violate. Daunele morale, greu de reparat

Violatorul jurnalistei a fost arestat preventiv pe 17 septembrie

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a fost amendat cu 5.000 de lei de Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal după ce a comunicat presei numele jurnalistei violate.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Un avocat a declarat pentru adevărul.ro că jurnalista care a fost violată ar putea acţionă în instanţă pentru a cere daune morale după ce purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 i-a dezvăluit identitatea de posturile de televiziune.

„Poţi să faci orice acţiune, dar este greu de demonstrat in instanţă că ţi-a prejudiciat imaginea. În cazul de faţă cred ca este vorba despre o autosesizare că a încălcat dreptul la imagine”, a explicat avocatul.

De asemenea, acesta a precizat că instanţa ar putea percepe această amendă primită de Parchet ca fiind o „pedeapsă” pentru greşeala făcută.

Oficiali ai instituţiei au declarat, citate de Mediafax, că Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 a fost sancţionat contravenţional în baza articolului 32 din Legea 677/2001.

Potrivit articolului 32 din Legea 677/2001, „prelucrarea datelor cu caracter personal de către un operator sau de o persoană împuternicită de acesta, cu încălcarea prevederilor art. 4-10 sau cu nesocotirea drepturilor prevăzute la art. 12-15 sau la art. 17, constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 25.000 lei”.

Sancţiunea a fost aplicată după ce purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 a comunicat presei numele jurnalistei violate pe 10 septembrie în zona Lacului Floreasca din Capitală.

În acest caz s-a autosesizat şi Inspecţia Judiciară care va face verificări prealabile pentru a se stabili dacă a fost comisă o abatere disciplinară sau dacă au fost încălcate standardele de conduită înscrise în Codul deontologic al procurorilor şi judecătorilor.

Ninel Mogoşeanu, bărbatul suspectat că pe 10 septembrie a violat o jurnalistă, în zona Lacului Floreasca din Capitală, a fost arestat pentru 29 de zile, pe 17 septembrie, de Judecătoria Sectorului 1, decizia nefiind definitivă.

Bărbatul a fost prins în seara zilei de 16 septembrie, după ce a încercat să o violeze pe secretara unei universităţi din Bucureşti. Acesta a fost ridicat de poliţiştii Secţiei 5 din apropierea locuinţei sale.

Poliţia Capitalei a precizat că bărbatul, în vârstă de 32 de ani, cunoscut cu antecedente penale, este suspectat că a acostat-o pe tânără pe 10 septembrie, în zona Dorobanţi - Perla, şi i-ar fi cerut să-l urmeze în Parcul Perla, ameninţat-o cu un cuţit.

„În continuare, bărbatul i-ar fi solicitat tinerei să-l urmeze pe Calea Floreasca. Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că, fără a reacţiona în vreun fel sau a striga după ajutor, tânăra a parcurs, împreună cu suspectul, mai multe sute de metri. În momentul în care au ajuns în zona lacului Floreasca, sub ameninţarea cuţitului, aceasta ar fi fost supusă unor acte de perversiune sexuală”, a arătat Poliţia Capitalei, într-un comunicat de presă.

Bărbatul era monitorizat, aflându-se în atenţia poliţiştilor Secţiei 5, întrucât fusese eliberat recent din penitenciarul în care a executat o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru viol şi tâlhărie.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Povestea jurnalistei violate în plină zi în centrul Capitalei şi a indiferenţei cu care au tratat martorii oculari grozăvia

Tânăra a fost marţi luată cu forţa din intersecţia bulevardelor Ştefan cel Mare şi Dorobanţi şi tărâtă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor până aproape de Guvern unde a fost agresată sexual. Poliţiştii au identificat miercuri seară un bărbat cu semnalmente asemănătoare suspectului de viol. Acesta a fost dus la Secţia 4 Poliţie pentru cercetări, însă analizele de laborator au arătat nu este el cel care a agresat-o pe jurnalistă.

Jurnalistă violată în toiul zilei, în centrul Capitalei sub ameninţarea cuţitului

O jurnalistă a fost violată sub ameninţarea cuţitului marţi după-amiază, în jurul orelor 16.00, la intersecţia dintre străzile Dorobanţi şi Ştefan cel Mare. Aceasta a fost târâtă aproape trei kilometri sub ochii trecătorilor care nu au avut nicio reacţie, comportament explicat de sociologi printr-o „lipsă de civism caracteristică României”. Ulterior, femeia a depus o plângere la Poliţie.

FOTO VIDEO Cum te poţi apăra de atacul cu un cuţit şi de un viol

Ai trei opţiuni când eşti atacat: să lupţi, să fugi sau să îngheţi. Ultima variantă este cea mai gravă – ţi se ridică pulsul la 180, te răceşti complet, ai un nod în stomac, un nod în gât – şi asta se întâmplă cel mai des. Toţi îngheţăm, dar sunt situaţii când ai timp să-ţi revii şi să reacţionezi, cum este cazul unui viol, spun specialiştii în tehnici de autoapărare Krav Maga.

VIDEO Indiferenţa naşte victime: cazul jurnalistei violate în plină zi în Capitală, dezbătut la Adevărul Live

Povestea jurnalistei violate marţi, în plină zi, într-o zonă intens circulată din Bucureşti a cutremurat o ţară întreagă, iar acum se încearcă găsirea unor explicaţii şi a vinovatului. Ce a şocat cel mai mult a fost indiferenţa oamenilor, care priveau într-un mod firesc în cealaltă direcţie.

Psihologul Mihai Copăceanu: Un viol la 10 ore în România

Ieri, marţi, în jurul amiezii, o tânără jurnalistă este violată în centrul Bucureştiului la doi paşi de Guvernul României. Radio Europa Fm şi Radio 21 - unde este angajată tânăra - vin în ajutor post-factum pentru prinderea autorului. Dar trecătorii, cetăţenii români, cum de au fost nepăsători la strigătele tinerei ?!?

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: