Parchetul General: Protocoalele cu SRI, semnate în baza unei hotărâri de guvern date de Tăriceanu. Reacţia lui Dragnea: Nu influenţează abuzurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Public a precizat că încheierea unor protocoale pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu CSAT, SRI, SIE şi alte structuri de informaţii s-a făcut în baza unei hotărâri de guvern adoptată în 2005, când prim-ministru era Călin Popescu Tăriceanu. Liviu Dragnea a comentat succint informaţia-surpriză.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a venit cu aceste precizări pentru a lămuri toate aspectele care au condus la încheierea unor protocoale de cooperare între Parchet şi Serviciul Român de Informaţii.

Concret, prin HG nr. 231 din 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007, în cadrul domeniului prioritar "Combaterea Corupţiei" din Strategia Naţională Anticorupţie (SNA), s-a prevăzut că "în vederea creşterii operativitatii şi eficienţei în activitatea de urmărire penală va fi consolidat controlul efectiv şi nemijlocit al procurorului asupra activităţilor de investigare şi cercetare penală efectuate de poliţia judiciară.

De asemenea, se vor pune la punct proceduri care să permită sesizarea de îndată a procurorului de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată."

Totodată, Obiectivul nr. 9 din cadrul Domeniului prioritar III: "Cooperare internă şi cooperare internaţională" reglementează stabilirea unor proceduri clare de colaborare între toate structurile cu atribuţii în lupta anticorupţie.

"Planul de acţiune pentru implementarea SNA stabileşte, fără echivoc, în sarcina Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie (fost Parchetul Naţional Anticorupţie), Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne încheierea unor protocoale pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, alte structuri de informaţii", arată Parchetul General.

Dragnea: Nu schimbă cu nimic situaţia

Întrebat cum comentează informaţia că partenerul său de coaliţie a semnat o hotărâre de Guvern pentru protocale secrete, Liviu Drganea a răspuns: „Nu ştiam. Nu văd ce să comentez. Dacă e vorba de o hotărâre de Guvern, asta nu înseamnă baza legală, căci hotărâea de Guvern e sub lege. Nu influenţează cu absolut nimic abuzurile care s-au făcut în România. Nu schimbă cu nimic situaţia“. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite