Parchetul General a fost sesizat cu privire la acuzaţii de fals şi uz de fals în protocolul SRI-PÎCCJ-ÎCCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Parchetul General cu privire la protocolul SRI-PÎCCJ-ÎCCJ recent desecretizat solicitând deschiderea unei anchete în cazul suspiciunilor de fals şi uz de fals din acest document, după ce fostul preşedinte al instanţei supreme, Nicolae Popa, a spus că nu l-a semnat, deşi numele său apare pe document.

„Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sesizează Parchetul General şi solicită demararea unei anchete în cazul suspiciunilor de fals şi uz de fals din protocolul dintre SRI, Parchetul General şi ÎCCJ. FACIAS cere autorităţilor să verifice informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora profesorul Nicolae Popa, fost preşedinte al Instanţei Supreme nu a semnat protocolul, nu a participat la negocierea acestuia cu celelalte instituţii contractante (SRI şi PÎCCJ) şi nu şi-a dat acordul pentru încheierea lui. Situaţia este cu atât mai gravă în condiţiile în care doamna Lidia Bărbulescu, care a ocupat funcţia de preşedinte interimar al ÎCCJ după pensionarea prof. Nicolae Popa, a declarat că nu a avut cunoştinţă despre acest protocol. (...) Parchetul trebuie să cerceteze suspiciunile de fals şi uz de fals şi să descopere cine a falsificat acest document oficial care, în lipsa altor menţiuni, este în continuare valabil şi produce efecte juridice”, au transmis reprezentanţii FACIAS, printr-un comunicat de presă.

Demersul vine după ce fostul şef al Curţii Supreme, prof. Nicolae Popa, a declarat, luni, că nu a semnat protocolul dintre SRI, PG şi ÎCCJ, susţinând că s-a pensionat înainte ca acel document să fie semant. 

„Nu am semnat un asemenea protocol. De altfel, vă rog să vă uitaţi, el este semnat pe 2 septembrie 2009, când eu plecasem deja de la Curte. Am vorbit cu doamna preşedinte Cristina Tarcea mai devreme şi am rugat-o să mi-l păstreze şi mie, să mă uit pe el şi să văd despre ce este vorba. Eu nu am negociat aşa ceva cu nimeni, cât am stat la Curte, în niciun caz. La 1 septembrie 2009, când am împlinit 70 de ani, am plecat de la Înalta Curte. Toate formele de pensionare erau deja depuse la CSM. Protocolul este semnat, după cum se poate vedea, la 2 septembrie 2009. Nu m-am întors să semnez aşa ceva! Nici nu am mai dat pe la Curte din clipa în care am plecat. Este ceva foarte curios şi sper să clarific această situaţie. Nu ştiu ce fel de cooperări au avut cei din Parchete, dar, cu siguranţă, un judecător nu are ce căuta să facă parte dintr-o asemenea ecuaţie. Chiar am să mă duc la Înalta Curte şi am să consult şi documentul, şi înregistrările. Pentru mine este mai puţin explicabilă această situaţie. După cum am văzut la televizor, semnătura este a mea, dar nu vreau să fac deocamdată speculaţii şi nici să dezbat manopere de altă natură”, a declarat Nicolae Popa, pentru Q Magazine.

Tot luni, preşedintele Curţii Supreme Cristina Tarcea a anunţat că l-a invitat pe prof. Nicolae Popa la discuţii pentru a lămuri problema. "Mi-a zis asta la telefon şi l-am invitat la Curte să se uite pe el şi să clarificăm lucrurile", a declarat Cristina Tarcea. 

"Eu am văzut acest protocol doar prin intermediul presei. Pe 1 septembrie 2009 am formulat cererea de plecare din ICCJ, exact în ziua în care împlineam vârsta de pensionare, 70 de ani, iar documentul apare semnat de mine în 2 septembrie 2009. Mâine trec pe la doamna preşedinte a ICCJ, pe care am rugat-o să îmi pregătească un exemplar să-l văd. Va fi prima dată când o să îl văd. Dacă îl semnam trebuia să ştiu, înseamnă că îl cunosc, că l-am dezbătut. Eu la 1 septembrie 2009 m-am urcat în maşină de la Curte şi m-am prezentat la CSM cu cererea mea de pensionare. Mai aveam un an de mandat, dar aşa am hotărât, ca fix la 70 de ani să plec la pensie şi să las liber mandatul, şi aşa am făcut. Din acel moment, mi-a predat telefonul de la instituţie, mi-am luat documentele personale, iar în dosarul meu am făcut şi o propunere, ca în locul meu să rămână să conducă doamna vicepreşedinte Lidia Bărbulescu", a declarat Nicolae Popa, luni seară, la Antena 3.

SRI a declasificat protocolul de cooperare între Serviciu şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Supremă. Documentul a fost publicat pe site-ul Serviciul Român de Informaţii. Din partea SRI, documentul are ca număr de înregistrare şi dată 21 august 2009, Parchetul General, tot 21 august 2009, iar Înalta Curte, 2 septembrie 2009.

Potrivit SRI, principalul subiect tratat în cadrul protocolului se viza „crearea şi operaţionalizarea cadrului legal şi organizatoric pentru acreditarea de securitate a sistemului informatic comun de gestionare a informaţiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate naţională”. În plus, sursa citată menţionează că protocolul nu mai conţine niciun fel de date sau informaţii care să pună în pericol securitatea naţională a României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite