Concluziile anchetei în cazul morţii lui Dan Condrea: A fost un act suicidal. Parchetul General dispune clasarea cauzei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Condrea, proprietarul firmei Hexi Pharma, a decedat în urma unui accident auto, expertiza arătând că moartea a fost rezultatul unui act suicidal FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Condrea, proprietarul firmei Hexi Pharma, a decedat în urma unui accident auto, expertiza arătând că moartea a fost rezultatul unui act suicidal FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul General a anunţat miercuri dimineaţă că a decis clasarea dosarului privind decesul lui Dan Condrea, proprietarul companiei Hexi Pharma, implicată în scandalul dezinfectanţilor diluaţi folosiţi în spitale, anunţând că expertizele au relevat că moartea lui Condrea a fost determinată de un act suicidal.

„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul privind evenimentul rutier petrecut la data de 22 mai 2016, dispunând clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, întrucât decesul conducătorului auto Condrea Dan Alexandru nu a fost consecinţa vreunei fapte prevăzute de legea penală.“, a arătat Cornelia Adriana Şandru, consilier personal al procurorului general al României. 

Cornelia Adriana Şandru a arătat că, la ocul accidentului în care a murit Dan Condrea, s-a constatat prezenţa urmelor de rulare, cu o traiectorie oblică spre dreapta, în lungime de 53,2 m, poziţionate pe acostament şi spaţiul verde, pe sensul de mers Tamaşi-Buftea. Totodată, s-a constatat lipsa urmelor de frânare ori de evitare a obstacolului (copac). 

De asemenea, lângă autoturism a fost găsită decedată o persoană de sex masculin, personalul medical sosit cu două ambulanţe la faţa locului a constatat decesul victimei accidentului rutier, a cărui identitate a fost stabilită ulterior ca fiind Condrea Dan-Alexandru.

„Moartea a fost violentă“

Raportul de autopsie medico-legală întocmit în cauză de Serviciul de Medicină Legală Ilfov mai arată că „moartea lui Condrea Dan-Alexandru a fost violentă, fiind cauzată de leziuni traumatice care s-au putut produce prin loviri de corpuri şi planuri dure, cât şi prin strivire de componentele unui autovehicul, urmare a unui impact cu un obstacol (politraumatism rutier) şi sunt în legătură de cauzalitate directă necondiţionată cu decesul. La autopsie nu s-au constatat leziuni fără caracter vital sau leziuni care pot avea alt mecanism de producere decât cel anterior menţionat“.

Cornelia Adriana Şandru a mai arătat că accidentul a avut loc în condiţii de vizibilitate bună, carosabilul fiind uscat, fără denivelări sau obstacole pe direcţia de deplasare. Totodată, la locul faptei a fost identificată urma de rulare a autoturismului până la locul impactului fără a se constata prezenţa urmelor de frânare ori a altor urme de evitare a obstacolului. Urmele de rulare evidenţiate indică faptul că autoturismul şi-a schimbat la un moment dat direcţia de deplasare rectilinie, îndreptându-se spre marginea carosabilului, unde se aflau copaci. În zona în care a avut loc evenimentul rutier, la momentul respectiv, nu se aflau alte autovehicule în deplasare sau staţionare.

„Decesul reprezintă consecinţa unui act suicidal“

„Rezultă că autoturismul - fără a avea defecţiuni la sistemul de frânare ori direcţie, având o viteză de peste 100 Km/h şi fără a i se acţiona sistemul de frânare - a intrat în coliziune cu obstacolul ca urmare a acţiunii conducătorului auto, care a schimbat direcţia de deplasare rectilinie înspre marginea carosabilului, deşi o atare manevră era evident că determină o stare de pericol grav şi iminent, decesul reprezentând consecinţa unui act suicidal“, mai arată concluziile raportului de expertiză criminalistică şi ale raportului de expertiză tehnică în cazul morţii patronului Hexi Pharma.  

Procurorul general al României a declarat în urmă cu o săptămână că şi în ceea ce priveşte celălalt dosar, legat de diluarea dezinfectanţilor, administrarea probatoriului se apropie de final, fiind ridicate documente de la spitale şi urmând ca persoanele care se consideră lezate să comunice dacă se constituie părţi civile şi solicită daune în procesul penal.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, a murit la 22 mai, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de „participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor“. Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite