Procurorul general, război cu presa în cazul Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general interimar , Bogdan Licu, nu are deloc linişte. Între două lovituri de imagine importante, precum redeschiderea dosarului Revoluţiei şi redeschiderea dosarelor fostului preşedinte Traian Băsescu, Licu îşi face timp şi pentru „mărunţişuri“. Astfel, şeful procurorilor a decis, în premieră pentru România, să ceară declanşarea urmăririi penale pentru scurgeri de informaţii, după ce rechizitoriul dosarului Colectiv a ajuns în presă.

Concret, procurorul general interimar vrea să afle cine din Parchetul General a dat jurnaliştilor rechizitoriul prin care cei şase inculpaţi din dosarul Colectiv urmează să fie deferiţi justiţiei.
Deocamdată, dosarul penal pentru scurgere de informaţii este „in rem“, adică nicio persoană nu este suspectată.

Bogdan Licu şi-a justificat decizia, spunând că această scurgere de informaţii ar leza interesele dosarului penal. „Din păcate, a apărut în media un draft al rechizitoriului, de fapt, sincer, nu este nici măcar un draft, este un document de lucru al procurorilor. (…) Este ceva inacceptabil, fapt pentru care vreau să vă aduc la cunoştinţă că am sesizat-o în scris pe doamna procuror-şef de secţie, pentru constituirea unui dosar penal în aceasă cauză, pentru că din punctul meu de vedere s-a săvârşit infracţiunea de compromitere a interesului justiţiei“, a declarat Bogdan Licu.
Licu a mai precizat că cercetările nu îi vor viza pe jurnalişti.

Anchetă finalizată

Zilele trecute, Parchetul Curţii Supreme a finalizat dosarul tragediei Colectiv. Patronii clubului, Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patroana firmei de artificii Daniela Niţă, şi pirotehnistul Viorel Zaharia vor fi judecaţi pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Cristian Mihai Niţă, administratorul firmei de artificii, este acuzat de favorizarea infractorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Înainte de a trimite un dosar în judecată, procurorii întocmesc rechizitoriul cazului, iar în acest weekend, presa a preluat informaţii din rechizitoriul dosarului „Colectiv”, arătând modul în care a fost gestionată situaţia în cazul incendiului devastator soldat cu 64 de morţi şi peste 180 de răniţi.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut de trupa Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War“. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

Pe aceeaşi temă:

Inculpaţii din dosarul Colectiv, îngropaţi şi de propriii experţi

Dosarul „Colectiv“: imaginile tragediei, prezentate secundă cu secundă de procurori. Martor: Era un metru între grămada de oameni şi tocul de sus al uşii

Dosarul Colectiv a fost trimis în judecată. Declaraţiile celor trei patroni ai clubului

Primăria Sectorului 4 cere daune de 100 de milioane de euro. Dosarul Colectiv, la un pas de a fi trimis în instanţă

Cercetări extinse în cazul patronilor clubului Colectiv şi cei ai firmei de artificii. Acuzaţii de vătămare corporală şi neasigurare a securităţii în muncă

13 dosare ale victimelor care au murit în tragedia Colectiv, făcute publice

FlăcărIle din clubul Colectiv, amplificate de şapte ori din cauza ventilaţiei defecte

Procurorii aşteaptă raportul ITM în dosarul Colectiv. Raportul ar putea extinde acuzaţiile inculpaţilor

Raport final privind tragedia din Colectiv: substanţele care existau în aer nu au contribuit la declanşarea acestui incendiu

Intervenţie haotică în tragedia din Colectiv - concluziile raportului Corpului de control al Guvernului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite