Parchetul General a decis: premierul Victor Ponta nu va fi urmărit penal pentru plagiat pentru că fapta nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a fost acuzat că ar fi plagiat FOTO Adevarul
Victor Ponta a fost acuzat că ar fi plagiat FOTO Adevarul

Procurorii Parchetului General au decis neînceperea urmăririi penale faţă de Victor Ponta în dosarul în care acesta era acuzat de plagiat, în urma cercetărilor stabilind că fapta nu există.

Denunţul la Parchetul instanţei supreme în acest caz a fost făcut în 22 august 2012, de către Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.

Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".

Victor Ponta a fost acuzat prima oară de plagiat pe 18 iunie, anul trecut, de revista „Nature”, sub semnătura lui Quirin Schiermeie, dar şi de publicaţia Franfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz.

Revista „Nature” susţinea la acea vreme că a accesat documente ce ar arăta faptul că mai mult de jumătate din teza de doctorat privind Curtea Penală Internaţională a lui Victor Ponta, ar conţine texte copiate.

Premierul Victor Ponta a comentat pe scurt articolele din presa străină. „Sunt gata să mă supun oricărei verificări în ceea ce priveşte teza mea de doctorat. Îi transmit ceva domnului Băsescu: tot eu o să merg la Consiliul European”, declara atunci Victor Ponta.

Nature susţinea că a consultat documente puse la dispoziţie de o sursă care a dorit să nu fie identificată. Documentele ar indica faptul că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini a lui Ponta, pe tema funcţionării Curţii Penale Internaţionale, reprezintă texte copiate. Mai mult, teza a fost republicată cu modificări nesemnificative ca o carte propriu-zisă, apărută în limba română în anul 2004 şi formează, de asemenea, baza pentru o altă carte din 2010.

Pe 29 iunie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) ,prima comisie care a analizat teza prim-ministrului, a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat. Cu toate acestea, ministrul interimar al educaţiei de la acea vreme, Liviu Pop, a declarat că deciziile CNATDCU sunt nule, întrucât nu s-ar fi întrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca şedinţa să fie conformă cu statutul. De asemenea, într-o mişcare surpriză, mai mulţi membri ai consiliului au fost revocaţi, iar numărul de componenţi a fost mărit de la 20 la 45. 

Comisia de Etica a Universitatii din Bucureşti a decis în iulie 2012 că premierul a plagiat 115 pagini din cele 303 ale lucrării sale de doctorat, ceea ce „încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare”.

Rectorul Universităţii a anunţat iniţial, după publicarea verdictului, că peste o săptămână era stabilită şedinţa Senatului în care să se stabilească o decizie în legătură cu diploma lui Victor Ponta, urmând să se stabilească demersurile care trebuie făcute pentru retragerea diplomei.

Ulterior, pe 25 iulie, Universitatea din Bucureşti a amânat pentru luna septembrie luarea unei decizii privind trimiterea unei propuneri către Ministerul Educaţiei de retragere a diplomei de doctor prim-ministrului Victor Ponta.

Potrivit Legii Educatiei, rectorul universităţii poate propune Ministerului Educaţiei anularea diplomei de doctor, dacă se dovedeşte că Ponta a plagiat

„Nu văd cum s-ar putea desfiinţa şcoala doctorală pentru că este cea mai importantă şi cea mai prestigioasă din România. Este un organism care poate elimina lucrurile negative şi poate să ia măsuri", a declarat Flavius Baias, fostul decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, care şi-a dat demisia susţinând verificarea acuzaţiilor de plagiat în cazul lui Ponta, în ciuda opiniei contrare a colegilor din cadrul facultăţii.

În septembrie 2012, Universitatea Bucureşti a prezentat raportul Comisiei de Etică, dar şi un al doilea raport solicitat de conducerea instituţiei şi avizat de trei experţi jurişti români, doi dintre ei de la Sorbona şi Strasbourg, care au confirmat plagiatul premierului Victor Ponta. De asemenea, conducerea Universităţii a declarat că doar Ministerul Educaţiei îi poate retrage titlul de doctor al premierului.

Rezoluţia Parchetului General în cazul în care Victor Ponta este acuzat de plagiat

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Petiţia pentru retragerea titlului de doctor premierului Victor Ponta a adunat peste 2.000 de semnături

Ultima petiţie, lansată de Revista 22, prin care i se cerea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să-i retragă titlul de doctor premierului Victor Ponta a strâns peste 2.200 de semnături câteva zile, susţin iniţiatorii.

Universitatea din Bucureşti: Victor Ponta a plagiat. Doar Ministerul Educaţiei îi poate retrage titlul de doctor

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti (UB), declara la acea vreme, că raportul Comisiei de Etică, dar şi un al doilea raport solicitat de conducerea instituţiei şi avizat de trei experţi jurişti români, doi dintre ei de la Sorbona şi Strasbourg, au confirmat plagiatul premierului Victor Ponta.

Ce conţine cel de-al doilea raport al Universităţii din Bucureşti care susţine că Victor Ponta a plagiat

Raportul de expertiză ştiinţifică solicitat de Universitatea din Bucureşti şi realizat de trei profesori români, dintre care doi predau la universităţi din Franţa (Strasbourg şi Sorbona Paris), arată că o treime din teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat: sute de pagini copiate integral, cărţi nemenţionate deloc în bibliografie şi ”o mare dezordine” în notele de subsol.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite