Parchetul General a anunţat că s-au făcut 80 de expertize medico-legale în ancheta separată din cazul „Colectiv”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din anchetele privind incendiul „Colectiv”, care este în continuare pe masa procurorilor, este în faza de efectuare a unor expertize judiciare, potrivit unui comunicat al Parchetului General. Ancheta în acest caz îl vizează pe artificierul Marian Moise şi pe patronii  „Colectiv” şi ai societăţii care a montat artificiile în club.

„Dosarul disjuns este în continuare în instrumentare, având în vedere faptul că pentru multe dintre persoanele vătămate s-au obţinut acte medicale de la unităţi sanitare din străinătate, fiind în curs de efectuare circa 80 expertize medico-legale complexe, privind leziunile traumatice prezentate de victime, capacitatea de muncă a acestora şi conformitatea îngrijirilor medicale acordate”, a anunţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Potrivit sursei citate, prin rechizitoriu prin care patronii clubului Colectiv au fost trimişi în judecată, „s-a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor, printre altele, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă în formă agravată, cu privire la persoanele rănite în timpul incendiului şi care la momentul finalizării anchetei în dosarul cu care a fost învestită instanţa de judecată, erau internate în străinătate pentru tratament şi recuperare”.

„Cercetările în cauza disjunsă se efectuează faţă de inculpatul Moise Marian (cel de-al doilea artificier), aflat sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, respectiv faţă de suspecţii Anastasescu Alin, Gancea Paul, Mincu Costin, Zaharia Viorel, Niţă Daniela şi societăţile comerciale Club Colectiv SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, arată procurorii.

Situaţia proceselor

La doi ani de la incendiul din clubul Colectiv, Justiţia nu a găsit încă un vinovat pentru tragedia care a curmat 65 de vieţi. Abia săptămâna trecută Curtea Militară de Apel a decis să înceapă judecata în dosarul în care sunt cercetaţi angajaţii ISU care au închis ochii la neregulile din „clubul groazei“.

Expertizele complicate, numărul mare de răniţi şi de rude ale celor decedaţi, chichiţele avocăţeşti, problemele de procedură, într-un astfel de caz fără precedent fac ca soluţionarea dosarelor să fie anevoioasă. Trei dosare au fost finalizate prin rechizitoriu, iar două dintre acestea au fost unite. Procesele abia au debutat.

Detalii în articolul: „Tragedia Colectiv: Doi ani de anchete, procesele abia au început”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite