Parchetul General anchetează modul în care Tudorel Toader a obţinut postul de notar la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Ministrul Justiţiei a intrat în vizorul Parchetului General, care a deschis o anchetă privind modul în care Tudorel Toader a obţinut postul de notar la Iaşi.

Potrivit ziare.com, dosarul a fost deschis în urma unui denunţ. Astfel, pe 7 septembrie 2018 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi folosire a funcţiei pentru favorizarea unei persoane, relatează sursa citată, conform căreia ancheta vizează în acest moment fapta şi nu persoana. 

Cazul a ajuns pe rolul Secţiei de urmărire penală din Parchetul General.

Recent, Tudorel Toader a adresat o cerere, cu numărul de înregistrare 5966/13.08.2018, prin care îi solicita preşedintelui Uniunii notarilor, Viorel Mănescu, să ceară Ministerului Justiţiei suplimentarea funcţiilor de notar, astfel încât să intre în acest corp profesional în calitate de fost membru al Curţii Constituţionale. Totodată, ministrul solicită ca, imediat după numirea în Uniunea Notarilor să fie suspendat din funcţia de notar având în vedere incompatibilitatea cu funcţia de ministru.

Tudorel Toader invocă recenta modificare a Legii CCR nr. 47/1992, intrată în vigoare în luna iulie. Mai precis art. 69 al 4 potrivit căruia „după încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curţii Constituţionale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen".

Până la această modificare, un fost judecător CCR putea fi primit în corpul notarilor sau în barou exclusiv în baza unui examen, la fel ca orice alt jurist.

Un aspect interesant al acestei situaţii vine din faptul că, potrivit Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, numirea în funcţia de notar este semnată prin ordin de chiar ministrul Justiţiei. De altfel, Tudorel Toader îi cere preşedintelui notarilor publici să avanseze propunerea către ministrul Justiţiei.

Atlfel spus, după cum notează sursa citată, „Viorel Mănescu este rugat de ministrul Tudorel Toader să îl propună pe Tudorel Toader ministrului Tudorel Toader pentru funcţia de notar public”.

Interesant este că la Congresul Avocaţilor din luna aprilie, ministrul Toader, în acest moment avocat suspendat, le spunea colegilor săi: „aştept momentul în care voi scoate <<proba>> de la naftalină, voi cere revenirea în activitatea de avocat".

Imagine indisponibilă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite