Parchetul European a preluat în jur de 35 din cele 234 de dosare trimise de DNA - surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
kovesi 01 eppo

Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, a preluat în jur de 35 de dosare de fraudă cu fonduri europene de la Direcţia Naţională Anticorupţie, au declarat surse avizate pentru Adevărul.

În total, DNA a transmis 234 de dosare către Parchetul European (EPPO), dintre acestea fiind preluate aproximativ 35 de cauze. Restul dosarelor vor fi instrumentate de parchetul naţional.

Faptele din dosarele care vor fi investigate de procurorii europeni vizează infracţiuni de fraudă a fondurilor europene privind proiecte anterioare anului 2019.

Parchetul European a devenit operaţional la 1 iunie 2021.

Cătălin Borcoman, fost şef al DIICOT Braşov şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi, este procurorul european al României, activitatea magistratului desfăşurându-se la sediul Parchetului European. Din România vor activa 15 procurori europeni delegaţi, în prezent fiind ocupate doar 9 posturi.

Cine sunt procurorii europeni delegaţi în România

Camelia Elena Grecu - fost şef interimar al DNA, după demiterea Laurei Codruţa Kovesi.

Jean-Nicolae Uncheşelu - magistratul care l-a trimis în judecată pe fostul premier Victor Ponta, acesta fiind achitat în prima instanţă. În prezent, ca urmare a unei decizii CCR, apelul este suspendat.

Dana Manuela Ana - procurorul care i-a cercetat pe Radu Mazăre, Elena Udrea, Dan Tudorache şi Lucian Duţă.

Florin Bogdan Munteanu - fost şef al DNA Iaşi în perioada 2014-2018.

În prima etapă de selecţie, au fost numite şi Irina Constantin şi Dana-Cristina Bunea. La jumătatea lunii iulie, au fost selectaţi pentru alte trei posturi Gabriela Popa, Mihai Cătălin-Popa şi Cristina Voicu, urmând ca propunerile să fie validate de EPPO. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite