Parchetul face noi analize pe dezinfectanţii Hexi Pharma, în străinătate. Badea cere anchetarea lui Tolontan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hexi Pharma
Hexi Pharma

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a precizat miercuri că rezultatele testelor de eficacitate efectuate până în prezent la dezinfectanţii HexiPharma sunt variate, fiind în derulare o altă serie de teste. O evaluare de ansamblu şi lămuritoare a situaţiei se va putea face numai la finalizarea tuturor constatărilor dispuse în acest sens.

„Până în acest stadiu al anchetei, în baza actelor de urmărire penală dispuse de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică în cauza mai sus menţionată, au fost efectuate o serie de acte procedurale precum audieri de persoane, ridicări de acte şi probe, efectuarea unor constatări asupra produselor Hexi Pharma, respectiv a unor teste atât asupra concentraţiei substanţelor active, cât şi teste privind eficacitatea microbiologică”, arată Parchetul General.

Potrivit sursei citate, rezultatele testelor de eficacitate efectuate până în prezent sunt variate. „Având în vedere că este în curs de efectuare o altă serie de teste de microbiologie, de eficacitate, în vederea verificării tuturor dezinfectanţilor ce fac obiectul cauzei, numai la finalizarea tuturor constatărilor dispuse se va putea face o evaluare de ansamblu a situaţiei de fapt care să fie lămuritoare”, arată procurorii.

Efectuarea acestor teste presupune alocarea unor sume importante de către Ministerul Public, iar pentru unele tipuri de teste de eficacitate care nu pot fi efectuate în România s-a apelat la un laborator acreditat dintr-un alt stat al Uniunii Europene.

„Astfel, soluţia ce va fi dispusă în cauză de către procurori va avea în vedere atât rezultatele testelor şi probele administrate până în prezent, cât şi pe cele aflate în curs de derulare, întrucât în conformitate cu dispoziţiile art. 5 din Codul de procedură penală, pe parcursul urmăririi penale procurorii administrează probele atât în acuzare, cât şi în apărare”, mai arată PÎCCJ.

Declaraţia lui Augustin Lazăr

Reacţia vine în contextul în care marţi procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Augustin Lazăr, a declarat  întrebat despre rapoartele privind dezinfectanţii Hexi Pharma, că rezultatele testelor „sunt şi negative, şi pozitive, urmând să se stabilească în ce măsură acestea sunt relevante”

„Rezultatele sunt de ambele tipuri, şi negative, şi pozitive, şi doar la final se va putea stabili în ce măsură ele sunt relevante. Relevanţa concluziilor este cea finală. Nu putem aprecia acum procentajul celor pozitive sau negative”, a declarat Augustin Lazăr.

Ce a apărut „pe surse”

Declaraţia lui Lazăr, făcută la CSM, a fost dată după ce a apărut pe surse judiciare infomaţia că procurorii Parchetului instanţei supreme au primit în dosarul Hexi Pharma raportul Institutului Cantacuzino şi alte rapoarte de expertiză, inclusiv de la un laborator din străinătate, din care rezultă că unii dezinfectanţi ai firmei erau diluaţi fără a depăşi limita legală. Sursele citate arătau că anchetatorii vor trimite expertiza primită de la Institutul Cantacuzino în Cehia, pentru testul de conformitate.

Filmul declaraţiilor şi al reacţiilor în articolul de pe site-ul „Adevărul”: Institutul Cantacuzino arată că unii dezinfectanţi Hexi Pharma erau diluaţi fără a depăşi limitele permise. Băsescu: „Ceva nu se leagă, ceva miroase urât”

Mircea Badea a cerut audierea lui Tolontan

După apariţia acestor informaţii, realizatorul Tv  Mircea Badea a sugerat ieri într-o postare pe Facebook, că DIICOT ar trebui să-i investigheze pe Cătălin Tolontan şi pe colegii săi, la fel ca în cazul Sky News, ei fiind cei care au făcut dezvăluirile cu privire la dezinfectanţii diluaţi.

„Ar trebui investigaţi de DIICOT exact ca ăia de la Sky News”, a scris Badea pe Facebook.

Reacţia lui Cătălin Tolontan

Jurnalistul Cătălin Tolontana  a reacţionat astăzi pe blogul său, cu articolul „23 august, ziua în care procurorul general Augustin Lazăr a întors armele de la fapte la Science Fiction”.

„Chiar dacă sîntem în 23 august, ziua cînd procurorul general a întors spatele realităţii şi s-a aliat cu literatura Science Fiction, cîteva fapte nu strică totuşi:

1.    Analizele despre care vorbeşte Augustin Lazăr nu au venit acum, ci în urmă cu două luni! Şi ele nu sînt analize de concentraţie, ci de eficienţă.
2.    Nu există noţiunea de diluare legală a biocidelor, alta decît cea de pe etichetă. Ca să păstrăm adevărul, magistratul nici nu a vorbit despre ”diluare legală a concentraţiei”, dar comunicarea lui a fost atît de extraterestră, încît se putea înţelege inclusiv asta. Revenind, singura diluare legală e cea de pe etichetă!  Sau, dacă legea s-a schimbat, să fim anunţaţi cu toţii: ne fondăm companii care vor ambala ”Suc de portocale 100%!” în care vom pune doar 10% portocale că oricum miroase a portocale.
Ce, înşelăm pe toată lumea?! Nu-i nimic, dacă ne prind o să spunem că ne persecută Sistemul şi se urmăreşte izgonirea portocalelor din ghivece.
3.    Să luăm un exemplu concret. Suprasept este unul dintre cei doi dezinfectanţi indicaţi de fişele de fabricaţie Hexi publicate de Gazetă drept falsificat. În cazul Suprasept, diluat de 10 ori. Suprasept a fost confirmat ca falsificat de 10 ori atît în analizele comandate de ziar, cît şi în cele făcute de către Guvern şi, separat, de Parchet.
Diluarea lui oficială de pe etichetă este de 0,5% la 15 minute. Dintr-un litru de Suprasept concentrat faci 200 de litri de dezinfectant pentru spital. Hexi dilua însă concentratul, aşa încît cei 200 de litri, diluaţi în spital conform etichetei, deveneau apă chioară.
4.    Ştiinţific, este imposibil ca Suprasept să fie eficient în aceste condiţii. De altfel, nu la Suprasept s-a referit Augustin Lazăr. El a spus că unele teste de eficacitate confirmă, iar altele infirmă. Ce? Încercînd să traducem, neautorizat, din klingoniana procurorului general, asta înseamnă, probabil, că substanţele cu grad mare de falsificare au picat şi testul de eficienţă, iar cele cu grad mai mic de falsificare, au trecut testul de eficienţă. Numai că acest test este unul limitat şi cu care, legal, nu poţi face nimic. De ce?
5.    Pentru că autorizarea biocidelor de către Comisia Naţională de Biocide se face printr-un test mult mai sever decît cel de la Cantacuzino. Nu acest test se află în sutele de dosare aprobate de Comisie şi asta se poate verifica imediat! Asta s-ar cuveni să explice oamenilor Guvernul, Ministerul Sănătăţii sau însăşi Comisia, în cazul în care n-au plecat cu toţii pe Pandora. Nu mai vorbim de comunicarea Parchetul General că de fiecare dată cînd vorbeşte Augustin Lazăr se destupă sticlele de şampanie în casele de avocatură de pe Marte.

Dacă statul alege să tacă, se va crea senzaţia, evident de mare interes pentru şefii din sănătate care ştiu adevărul crud şi se tem de procesul penal ce va veni, că or fi fost dezifectanţii Hexi Pharma diluaţi, dar nu contează, că erau eficienţi. Poate că asta vor unii oameni care au capturat statul. Numai că faptele sînt încăpăţînate.


E o glumă cinică. Nu, dezinfectanţii falsificaţi nu erau eficienţi! Legea arată clar că, atunci cînd un biocid este autorizat în Europa şi în România, testele de eficacitate sînt mult mai extinse decît cele ale căror rezultate le-a bălmăjit procurorul general ET”.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite