Pedepse fără precedent pentru parcarea pe locurile rezervate persoanelor cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parcare handicap foto adevarul

În timp ce parlamentarii promit pedepse drastice pentru cei care parchează pe locurile speciale, la Palatul Parlamentului acestea sunt ocupate ilegal chiar de către aleşi. Şi aici ne referim la deputaţi, deoarece la Senat locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi lipsesc cu desăvârşire.

Şoferii care în viitor vor parca ilegal pe locurile destinate persoanelor cu handicap ar putea rămâne fără maşină. Cel puţin aşa prevede un proiect de lege aflat în acest moment în dezbatere parlamentară. Însă, cel mai probabil, primii cărora le vor fi confiscate autoturismele, este adevărat vorbim despre cele de serviciu, vor fi chiar deputaţii care, la palatul Parlamentului îşi parchează maşinile pe locurile speciale.

Ce spune iniţiativa legislativă

Nu mai puţin de 28 de parlamentari au venit cu propunerea legislativă de modificare a unor acte normative privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Concret, iniţiativa prevede, pe lângă alte măsuri destinate persoanelor cu dizabilităţi, şi pedepsirea drastică a celor care-i împiedică pe aceştia să beneficieze de drepturile pe care le au.

Mai exact, cei care vor parca pe locurile destinate persoanelor cu handicap fără să aibă acest drept vor risca amenzi consistente, mult mai mari în comparaţie cu cele din prezent. Suplimentar, pe lângă amenda pe care o vor primi, şoferilor li se va ridica şi maşina. „Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei - 10.000 lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, se arată în proiectul legislativ.  În prezent, ocuparea unui loc destinat persoanelor cu handicap fără a avea acest drept, poate aduce şoferilor amenzi de cel mult 2.000 de lei.

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că obiectivul general al acestuia este „de a oferi persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline şi de a beneficia complet de participarea la viaţa socială şi economică”.

Totodată, ei consideră că legislaţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi ar trebui „să răspundă nevoilor reale ale persoanelor cu handicap în ceea ce priveşte accesibilitatea în toate mediile societăţii, fără bariere, să răspundă nevoilor reale sociale şi economice, să ţină pasul cu noile tehnologii şi tendinţe în acest sens şi să creeze mecanisme eficiente atât în ceea ce priveşte creşterea gradului de accesibilizare, cât şi să instituie mecanisme de sancţionare care să stimuleze conformarea cu obligaţiile stipulate de lege”.

În parcarea  senatorilor, locurile de parcare pentru persoane cu handicap nu există. Francisc Simion preşedintele ONPHR

Cum încalcă legea deputaţii şi senatorii

Iniţiatorii sunt bine intenţionaţi numai că în viaţa de zi cu zi situaţia stă un pic altfel, atrage atenţia Francisc Simion, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România. În momentul de faţă deşi există nişte pedepse nu sunt puse în aplicare. „De multe ori eu sau alţi colegi am găsit locurile ocupate, am sunat la Poliţie, dar am primit răspunsul <<Nu este de competenţa noastră>>. În plus, nu ne-au spus unde să ne adresăm”, povesteşte Francisc Simion.

În plus, legea este încălcată chiar de către cei din instituţiile legiuitoare. „La Camera Deputaţilor am fost de mai multe ori cu problemele Organizaţiei. Au două locuri pentru persoanele cu dizabilităţi, dar de fiecare dată le-am găsit ocupate de  maşinile unor deputaţi. Dacă am îndrăznit să parchez în faţa lor am fost luat la întrebări de către cei de la pază. Când le-am spus că nu eu sunt cel care a greşit, militarii nu m-au contrazis, dar mi-au spus să las maşina scoasă din viteză ca să poată fi mişcată. Le-am explicat că acest lucru nu este posibil pentru că am transmisie automată şi că, la oprirea contactului,  maşina «îngheaţă» în locul respectiv. În fine, după îndelungi parlamentări cei de la pază au dat nişte telefoane şi au apărut şoferii ca să mute una dintre maşini. Dar după 30 de minute…”, spune Francisc Simion.

Preşedintele ONG-ului spune că la Senat situaţia este şi mai revoltătoare. „În parcarea  senatorilor, locurile de parcare pentru persoane cu handicap nu există. Au rampă electrică pentru a urca scările, dar cum ajungem până la ea?”, se întreabă bărbatul care adaugă, că o situaţie similară se întâlneşte şi la Ministerul Muncii.

Legea se respectă cât de cât exact unde nu ne aşteptam, spune Francisc Simion. „În parcările de hypermarket în 25 la sută din cazuri găseşti locuri libere”, precizează preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România.

Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul favorabil al Parlamentului şi de publicarea în Monitorul Oficial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite