UPDATE Parada de 1 Decembrie s-a încheiat. Alarmă falsă la 112, în care se anunţa că un bărbat înarmat s-ar afla în apropierea preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Repetiţiile pentru parada militară FOTO David Muntean
Repetiţiile pentru parada militară FOTO David Muntean

Mii de bucureşteni au fost prezenţi la parada militară de 1 Decembrie, care a avut loc în Piaţa Constituţiei din Capitală. La manifestări au participat 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice. Preşedintele ţării a transmis deja un mesaj românilor.

UPDATE Mai mulţi membri ai Academiei Române sunt decoraţi la această oră de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

UPDATE Oficialii din Poliţia Capitalei au declarat că un bărbat a sunat la 112 a spus că în apropierea preşedintelui Klaus Iohannis este o persoană care are asupra sa o armă cu gaze. Poliţiştii şi cei de la SPP aflaţi în Piaţa Constituţiei l-au identificat pe bărbatul indicat de persoana care a sunat la 112, însă asupra acestuia nu a fost găsită nicio armă. Ulterior a fost identificat şi bărbatul care a sunat la numărul 112.

În acest caz urmează să se facă o anchetă, pentru a se stabili cum s-a ajuns la această situaţie.

UPDATE 12.15 Parada militară din Piaţa Constituţiei s-a încheiat, la eveniment au asistat circa 10.000 de persoane, conform Mediafax.

Ziua Naţională: Parada militară de 1 Decembrie, în prezenţa a 10.000 de persoane

UPDATE 12.00 Un bărbat înarmat cu un pistol cu gaze ar fi fost prins în zona oficialilor, relatează digi24.ro. Bărbatul, care a fost condus la o secţie de poliţie, ar fi încercat să se apropie de preşedintele Klaus Iohannis, arată sursa citată.

UPDATE 11.00 Parada militară a început, marţi, în Piaţa Constituţiei, cu prezentarea Gărzii de Onoare preşedintelui Klaus Iohannis şi cu intonarea imnului naţional al României, moment în care, în semn de salut, bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” a executat 21 de salve de tun.

Şeful statului se află în tribuna oficială, alături de el fiind premierul Dacian Cioloş, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, şi ministrul Internelor, Petre Tobă.

La paradă sunt prezenţi şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, fostul preşedinte Traian Băsescu, care a venit împrepună cu nepoţica sa, liderii PNL Alina Gorghiu şi Ludovic Orban, Ilie Năstase, precum şi reprezentanţi ai Armatei, Jandarmeriei, ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti şi parlamentari.

„Am ales pentru anul acest o celebrare mai puţin fastuoasă. Dorinţei de schimbare trebuie să-i răspundem cu toţii în anul ce urmează. Putem privi ziua naţională de anul acesta ca pe un nou început. Ne place sau nu, politica este cea care exprimă interesle unei socităţi. Avem nevoie de un nou început în politică, dar asta nu înseamnă să ştergem cu buretele lucrurile bune. 2016 ar putea fi anul în care reconstruim încrederea în instituţii şi în partide. La Mulţi Ani, români! La Mulţi Ani, România!”, a transmis, marţi dimineaţă, într-un mesaj, preşedintele Klaus Iohannis.

Mesajele oficialilor din Guvern

Şi premierul Dacian Cioloş a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale. „Dragi români, în decembrie 1918, provinciile istorice s-au strâns laolată după ani lungi în care au avut toate un singur ţel, să fie împreună. Acum, după 97 de ani, a fi împreună rămâne un ţel pentru românii din înteaga lume, pentru cei de acasă, pentru cei din imediata apropiere a ţării, sau pentru toţi cei risipiţi în lumea largă de la Roma la Londra, de la Madrid la Chişinău, sau din America în Australia”, a scris premierul pe Facebook.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a declarat că Ziua Naţională a României este o sărbătoare de suflet a românilor, dar şi un simbol al hotărârii noastre de a ne decide singuri destinul ca stat unitar şi indivizibil.

„Libertatea, independenţa, integritatea teritorială sunt valori pe care românii le-au preţuit şi le-au apărat indiferent de contextul istoric, social sau politic. Dacă la momentul 1 Decembrie 1918 ne afirmam identitatea ca naţiune română, timp de aproape un veac, prin seriozitate şi consecvenţă, ne-am construit o identitate europeană. În cei 97 de ani de la Marea Unire, România a parcurs etape definitorii ale evoluţiei statului român, întărind instituţiile sale fundamentale", spune Petre Tobă în mesajul de 1 Decembrie.

Mihnea Motoc, ministrul Apărării, a transmis un mesaj de Ziua Naţională în care arată că 1 Decembrie este dovada că marile speranţe pot deveni realitate şi că destinul unei naţiuni nu depinde doar de conjuncturi, ci şi de fapte, în prezent România fiind o voce puternică în lume, în cadru NATO şi UE.

„Ziua de 1 Decembrie este pentru noi, românii, mai mult decât momentul în care Ţara îşi întregea graniţele istorice. Nu putem uita că Marea Unire fusese pregătită de generaţii întregi de patrioţi care, în secolele precedente, cu puterea cuvântului sau cu arma în mână, au luptat pentru aprinderea flăcării conştiinţei naţionale. Încă din 1918, 1 Decembrie a devenit un simbol al renaşterii naţionale, o sărbătoare a românilor de pretutindeni, care aveau, pentru prima dată, un grandios exemplu, dovada că marile speranţe pot deveni realitate, că destinul unei naţiuni nu depinde doar de vremuri şi conjuncturi, ci, mai ales, de fapte”, arată ministrul Mihnea Motoc în mesajul transmis de Ziua Naţională.

Mesajele politicienilor de 1 Decembrie

„În anul 2015, noi suntem datori să mergem înainte, indiferent de obstacole, trebuie să privim cu optimism viitorul şi să ne cinstim trecutul. Ziua Naţională înseamnă, înainte de toate, UNIRE iar clasa politică şi cetăţenii trebuie să înţeleagă că unitatea este motorul progresului, este condiţia necesară pentru ca România să reuşească”, transmite preşedintele PSD Liviu Dragnea cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a postat o fotografie a sa pe Facebook, de la o ceremonie de 1 Decembrie din mandatul său de preşedinte, pe imagine fiind scris mesajul „La mulţi ani, România!”.

În schimb, Victor Ponta a postat un mesaj scurt - „La mulţi ani!” - şi o fotografie cu steagul României, pe care scrie „Keep calm and love România”.

Recepţia oficială de la Palatul Cotroceni va lipsi în acest an

Premiera, însă, o constituie faptul că, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, recepţia oficială de la Palatul Cotroceni, la care erau invitaţi, de obicei, premierul, preşedinţii celor două Camere, parlamentari, judecătorii Curţii Constituţionale, Patriarhul Daniel şi alţi demnitari, nu va avea loc.

Motivul pentru care preşedintele Klaus Iohannis a luat o asemenea decizie îl constituie tragedia petrecută în Clubul Colectiv, soldată până în acest moment cu 60 de morţi şi peste 100 de răniţi. Incendiul din clubul Groazei i-a făcut însă şi pe oficialii din alte oraşe ale ţării să renunţe la anumite elemente din program cu care îi obişnuiseră pe români de 1 decembrie.

1 Decembrie fără artificii

Spre exemplu, focul de artificii va lipsi de la Alba Iulia, unde sunt aşteptaţi în acest an peste 20.000 de oameni. Acolo este aşteptat şi preşedintele ţării pentru a sărbători 97 de ani de la Marea Unire. Dacă în Alba Iulia vor putea fi admirate 60 de maşini de luptă şi elicoptere Puma Socat sau MIG-uri, în Bucureşti totul se va desfăşura cu şi mai mult fast, arată reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.

Concret, cei peste 2.600 de militari care vor participa, marţi începând cu ora 11.00 la defilare fac parte din MApN, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti. Lor li se vor alătura detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Parada va fi deschisă de generalul maior Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General.

Festival de film basarabean în Bucureşti

Tot pe 1 Decembrie bucureştenii vor avea ocazia să se delecteze şi cu filme basarabene, asta pentru că Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare Prut, cu sprijinul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti organizează pe 1 Decembrie  programul Film din Basarabia. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Târgului din Basarabia la Bucureşti.

În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să urmărească, în premieră, o selecţie de filme reprezentative produse în Republica Moldova, de la începuturi până în prezent. Filmele fac parte din genuri diferite – comedie, dramă sau documentar - şi sunt de scurt şi lung metraj. Producţiile sunt oferite de Studioul Moldova-Film, TeleRadio Moldova (Telefilm-Chişinău), OWH Studio, Mediana Communication şi regizorul Igor Cobileanski. Intrarea este liberă.

Se anunţă proteste

Pentru 1 Decembrie, seara, este anunţat şi un protest în Piaţa Universităţii din Capitală. Mobilizarea s-a făcut deja pe reţeaua de socializare Facebook, unde a fost creată o pagină specială dedicată manifestaţiei.

Protestul, care este anunţat pentru ora 12.00, este de interes pentru 70.000 de persoane care şi-au exprimat intenţia de a ieşi în stradă. „Dragi români, a venit ziua în care trebuie să deschidem ochii să ne trezim din somnul cel de moarte, care ne chinuie de generaţii întregi, ne-am săturat să fim sclavi în propria ţară. Haideţi să ne unim cu mic cu mare din toate colţurile ţării să obţinem schimbarea pentru o Românie curată pentru viitorul copiilor noştri. Să facem dreptate şi lumină în ţara noastră, acum ori niciodată, să luptăm pentru o soartă mai bună“, se arată în îndemnul postat pe Facebook. Printre altele oamenii îşi doresc reducerea numărului de parlamentari şi o justiţie independentă, care să nu fie implicată în politică.

Doar nouă spitale vor lucra

Nouă unităţi sanitare din Capitală vor asigura asistenţa medicală pentru adulţi şi copii de Sfântul Andrei şi de Ziua Naţională a României. Potrivit unui anunţ făcut de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSP), luni şi marţi vor lucra la foc continuu cadrele medicale de la Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Sfântul Pantelimon, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul de Arşi, precum şi Spitalul de Urgenţe Oftalmologice.

În ceea ce priveşte urgenţele pediatrice, asistenţa de urgenţă va fi asigurată de Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu şi de medicii de la Spitalul de Copii Marie Curie. De asemenea, oficialii menţionează că Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov va avea program normal de lucru, cu menţiunea că în această perioadă, certificatele constatatoare de deces vor fi eliberate tot de către SABIf. „Solicitările populaţiei vor fi preluate la 112“, se arată în anunţul DSP.

Restricţii de trafic în Capitală

Potrivit unui anunţ făcut de Brigada Rutieră Bucureşti, se interzice marţi, până la ora 15.00, parcarea şi staţionarea voluntară a autovehiculelor pe Bulevardul Naţiunile Unite, de la Strada B.P. Haşdeu până la Piaţa Naţiunile Unite, Strada Izvor şi Bulevardul Libertăţii, între Splaiul Independenţei şi Rond Coşbuc, pe ambele părţi, inclusiv bretelele din Piaţa Constituţiei (cele dinspre Parchetul General şi Ministerul de Finanţe).

Totodată, până la ora 16.00, va fi restricţionat traficul pe pe Bulevardul Libertăţii, benzile I şi II de circulaţie, între Bulevardul Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie, sensul dinspre Splaiul Independenţei către Piaţa Regina Maria.

Pe 1 decembrie, între orele 5.00 şi 15.00, se vor impune restricţii de trafic, după cum urmează:

  • Calea 13 Septembrie, de la intersecţia bd. Tudor Vladimirescu până la bd. Libertăţii;
  • Str. Izvor  de la str. B.P. Haşdeu, până la Piaţa Arsenalului
  • Str. B.P. Haşdeu, între str. Izvor şi Splaiul Independenţei
  • Splaiul Independenţei, de la Piaţa Operei până la podul Naţiunile Unite, sensul către Piaţa Unirii
  • Bd. Unirii, intersecţia cu bd. I.C. Brătianu până la Piaţa Constituţiei;
  • Bd. Naţiunile Unite; 
  • Bd. Regina Maria, între bd.Unirii şi Piaţa Regina Maria;
  • Bd. George Coşbuc, de la intersecţia cu bd. Tudor Vladimirescu, până la Piaţa Regina Maria;
  • Calea Rahovei, între bd. Libertăţii şi bd. George Coşbuc.

Rute ocolitoare recomandate

  •  Calea 13 Septembrie – Şos. Panduri – str. Dr. Rainer – bd.  Eroilor – str. Ştirbei Vodă – Calea Victoriei;
  • Calea 13 Septembrie – Şos. Panduri – str. Dr. Rainer – bd.  Eroilor – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei – str. Buzeşti – Piaţa Victoriei;
  • Calea Rahovei – str. Progresului – str. C-tin Istrate – bd. Mărăşeşti – bd. Dimitrie Cantemir – Piaţa Unirii;

Astfel şoferii sunt sfătuiţi să evite deplasarea în zonele vizate, să circule cu atenţie, să utilizeze rutele ocolitoare şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic, pentru devierea acestuia. Problemele din trafic pot fi sesizate la numărul de telefon 021.9544.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite